Analyser

Topp 20: Wide receivers

NFL Supporter har rankat wide receivers i NFL. Kolla in listan och se vilka som tog plats bland de tjugo bästa. Det finns ett par som säkert kommer att överraska en smula.

Receiver har alltid varit de största divorna i NFL. Det är de som fångar alla touchdowns, får fira i målområdet och har dyra diamanter i öronen. Men frågan är om inte divornas tid är förbi? Skumma igenom listan här nedanför så har du beviset.

Bollen sprids allt mer mellan flera spelare och den dominerande superstjärnan á la Randy Moss eller Terrell Owens är inte lika vanliga längre. Särskilt inte i de bra lagen. Samtidigt har en del tight ends börjat att sno åt sig lite av rampljuset. Så kan vi ju självklart inte ha det. Nu riktar vi återigen lampan mot våra älskade wide receivers.

Till skillnad från running backs så spelar många lag med upp till tre eller fyra receivers på planen samtidigt. Konkurrensen var hårdare på den här listan.


1. Calvin Johnson, Lions

Lika självklar som Peterson är bland running backs. Calvin Johnson är odiskutabel etta när man rankar wide receivers i NFL. Han är stor som ett hus, snabb som en leopard och stark som en oxe. Han springer alla routes framgångsrikt och är ruskigt bra på att hitta öppet gräs mot zonförsvar. Trots att Lions inte hade något springspel förra året och alla visste att man skulle kasta bollen till Johnson kunde försvaren inte stoppa det. Det slutade med att Calvin Johnson fångade passningar för mer yards än någon annan spelare har gjort på en säsong i ligans historia.

2. A.J Green, Bengals

Det finns gott om spelare som slåss om andraplatsen bakom Johnson. Argumentet mot Green skulle vara att han bara har spelat två år i NFL. Men killen har 2,400 yards och 18 touchdowns på de säsongerna, och har dessutom spelat med en rätt medioker quarterback. Green har allting. En mot en vinner han varje gång, han är livsfarlig i målområdet och är lika akrobatisk som han har bra händer. Vad vi ser är Randy Moss pånyttfödd. Fast med en ödmjuk attityd och mer verktyg i lådan.

3. Brandon Marshall, Bears

Det var mycket snack när Brandon Marshall gick till Bears. Marshall och quarterbacken Jay Cutler var nästan fnittriga över att de fick återförenas. De spelade ihop i Broncos och sedan dess hade båda gått ned sig i sällskap. Och bandet syntes på planen 2012. Trots att offensiven gick hackigt så kastade Cutler en väldig massa bollar till den urstarka Marshall. Han slet för sin quarterback, plockade ned lobbpassar och tog hårda smällar. Marshall har fångat passningar för över 1,000 yards sex raka säsonger. 2012 blev det över 1,500 yards och elva touchdowns. Han har förtjänat sin plats på den här listan.

4. Larry Fitzgerald, Cardinals

Larry Fitzgerald är den amerikanska fotbollens motsvarighet till Ryan Giggs. Alla älskar Fitz. Trots otaliga värdelösa quarterbacks har han inte sagt ett negativt ord och fortfarande producerat i motvind. Men 2012 var hans sämsta säsong hittills rent statistiskt. Man undrar om inte frustrationen påverkade även den ofelbara Fitzgerald? Trots det så kan man inte sätta honom lägre. Det går inte att fånga passningar som inte når fram. Alla önskar vi nog Larry Fitzgerald ett bra år med Carson Palmer nästa säsong.

5. Andre Johnson, Texans

Andre Johnson börjar bli gammal, sades det. Det var ingenting som Johnson själv valde att höra inför säsongen 2012. Den fruktansvärt framgångsrika receivern har haft problem med skador lite från och till under sin karriär. Han har aldrig haft mycket hjälp från kollegorna i det egna laget. Men han har ändå dominerat. Det gjorde han även förra säsongen. En före detta sprinter på över 100 kilo är inte så lätt att handskas med. Bra efter mottagningen och en duktig route runner.

6. Demaryius Thomas, Broncos

Thomas hade lite problem i början av sin karriär. När han slutade college var han begåvad men väldigt opolerad. Vissa av den typen av spelare hittar aldrig hela vägen fram. Men det har Thomas sannerligen gjort. Nu har han både den fysiska styrkan och snabbheten som gör att han vinner en mot en på utsidan, är giftig i målområdet och plockar upp mycket yards efter mottagningen. Men det kommer att vara mycket konkurrens om bollarna i Broncos 2013.

7. Dez Bryant, Cowboys

Trots att Dez Bryant fortfarande har lite problem med sina rutter och var han ska ställa upp är han en dominant wide receiver i passningsspelet. När Miles Austin och DeMarco Murray har varit skadade har det varit Bryant man har lutat sig mot. Det ansvaret har han axlat och varit nästan ostoppbar vid långa tider. 21 touchdowns på två år är ett bevis på den unika tuffhet han besitter nere vid målområdet. Bryant är heller ingen kille man tacklar ensam. Förhoppningsvis kan han hålla sig utanför trubbel i privalivet framöver.

8. Roddy White, Falcons

På något vis hamnar Roddy White alltid lite längre ned än han förtjänar på sådana här listor. Det är svårt att sätta fingret på vad det är som gör honom så bra. Men den före detta brottaren är fysisk på linjen och en lysande route runner. Hans siffror talar ett tydligt språk. White har sex raka säsonger med över 1,100 yards i mottagningar och har knappt missat en enda match under den tiden.

9. Julio Jones, Falcons

Falcons gav bort mycket när man bytte sig uppåt i draften för att få tag på Jones. Ingen har klandrat dem sedan dess. Han har visat sig vara precis så begåvad och mångsidig som man trodde. Han har storleken, snabbheten och styrkan för att fajtas på utsidan men samtidigt kvickheten att spela över mitten. Han plockade upp mest yards efter mottagningen förra året av alla spelare på den här listan, bortsett från Harvin. Den legendariska analytikern Gil Brandt, som kallas för the Godfather, hävdade tidigare i år att Julio Jones är bättre än Calvin Johnson.

10. Percy Harvin, Seahawks

Percy Harvin är väl nästan motsatsen till Roddy White. Han har potential att vara i den absoluta toppen av den här listan men har haft svårt att producera på grund av skador. Det finns inte någon mer explosiv spelare i NFL. Dessutom kan han användas som running back och är en bra returner. Harvin hade femte mest yards efter mottagningen förra året och forcerade flest missade tacklingar av alla wide receiver i NFL, och då spelade han bara hälften av matcherna. Han tappade också minst procent passningar av alla spelare på den här listan. För Harvin handlar det om att hålla sig skadefri.

11. Vincent Jackson, Buccaneers

Vincent Jackson snittade nästan 20 yards per mottagning 2012. Det är rätt galna siffror. Huvudtränaren Greg Schiano kom från Rutgers inför förra året och förde med sig en filosofi som innebar ett fysiskt springspel och långa bomber. Det var där Jackson kom in. Veteranen är en mästare på att suga in de långa kasten och har med sina 196 centimeter en klar fördel mot mindre cornerbacks. Vältajmade fulknep och en förmåga att landa med tårna på rätt sida av sidlinjen skadar inte.

12. Wes Welker, Broncos

Den ständigt undervärderade Welker kommer in på plats nummer tolv. Han har varit Tom Bradys snuttefilt under flera år och har slagit rekord för antal mottagningar. Den lilla men stentuffa Welker förändrade synen på slot receivers då han har visat sig vara i stort sett omöjlig att markera inom tio yards från line of scrimmage. Welkers förmåga att bara suga in stora smällar och, trots sin storlek, aldrig åka på skador är unik. Nu går han till Broncos och tar över den roll som Brandon Stokley hade där.

13. Michael Crabtree, 49ers

Årets tråkigaste nyhet hittills var att Crabtree hade dragit av sin hälsena. Han kommer att missa mycket av 2013. Crabtree vaknade verkligen till liv i slutet av förra säsongen och klev fram som en av ligans bästa offensiva spelare. Kaepernick till Crabtree var en livsfarliga kombination. Han har blivit bättre för varje år och det kändes som att det här var året som Crabtree skulle dominera. Förhoppningsvis kommer han tillbaka från skadan.

14. Greg Jennings, Vikings

Jennings har varit bra länge och en beskrivning av honom skulle vara att han är en ledare och spelare som man kan lita på. Han spelar smart, springer bra routes, hjälper sin quarterback och suger in det mesta. Men han fyller 30 år i september och har svårt att hålla skadorna borta. Packers ville inte betala honom lika mycket pengar som Vikings, vilket är fullt förståeligt med tanke på den unga talang man har på rostern. Nu är det Ponders kast som Jennings ska fånga 2013. Host, nedköp, host.

15. Hakeem Nicks, Giants

Det har pratats mycket om Victor Cruz när media har diskuterat Giants. Men det är Nicks som är den bättre spelaren av de två. När Nicks har varit skadad har motståndarna kunnat dubbla Cruz och då har det ofta tagit stopp. Nicks är knappast en speedster men en bra route runner som vet hur han ska bli fri. Men Nicks har haft problem med skador och nu har det kommit rapporter om att han har skippat ”frivilliga” försäsongsträningar. Framtiden är oviss för den begåvade receivern.

16. Steve Smith, Panthers

Veteranen har slitit länge i den här ligan. Smith är en liten pitbull som har trotsat alla odds och framgångsrikt spelat receiver på utsidan trots att han bara är 175 centimeter lång. Smith är en av de tuffaste spelarna i ligan. Hans motsvarighet bland running backs är Steven Jackson. Smith har spelat med dåliga quarterbacks och utan någon bra kollega på andra sidan. Självklart börjar åldern ta ut sin rätt för 34-åriga Smith men han är fortfarande en mycket bra spelare. Har sju säsonger med över 1,000 yards i karriären.

17. Mike Wallace, Dolphins

Alla lag behöver en Mike Wallace. En kille som är så snabb att han tvingar bak hela passförsvaret. 2012 var knappast Wallace bästa år hittills, i likhet med resten laget. Sen valde Steelers att betala kollega Brown istället. Nu har Wallace sökt sig till Miami där han fick de stora pengarna. Man kan inte förneka att Wallace har haft en lysande start på sin karriär och han har gjort sig känd som en av ligans vassaste receivers på att trolla fram de stora spelen.

18. Victor Cruz, Giants

Han kom från ingenstans och dansade in i fansens hjärtan. Victor Cruz stod för en av historiens häftigaste säsonger 2011 när han under sitt första år i ligan fångade bollar för över 1,500 yards utan att ens spela alla matcher. Cruz är primärt en ruskigt bra slot receiver som New York gärna också flyttar till utsidan till och från. Men som nämndes ovan, när Nicks skadade sig och Cruz skulle bära laget tog det stopp. Det är anledningen till att han inte är högre på den här listan.

19. Jordy Nelson, Packers

Bandet mellan quarterback och receiver är ruskigt viktigt. Frågan är om det finns någon duo som har en sådan bra dynamik som Jordy Nelson och Aaron Rodgers. Det har tagit lite tid för Nelson att växa ut till den spelare som han är idag. Förra året drabbades han av lite olika småskador som höll honom borta från spel och ibland kan han försvinna ur matcher. Men när han spelade alla matcher 2011 blev det femton touchdowns. Men det är klart att det hjälper att ha ligans bästa quarterback som kastar bollen och ett gäng bra passmottagare runt sig. Nelson kan klättra på den här listan men har mer att bevisa för det.

20. Reggie Wayne, Colts

Det blev en riktig veteran som fick avsluta den här listan. Man kan ha full förståelse för den som tycker att Wayne borde hamna högre upp än så här. Hela hans karriär har han fått höra att han fantastiska produktion, sju raka säsonger med över 1,000 yards bland annat, har varit en produkt av Peyton Mannings genialitet. Sen fångar han bollar för över 1,300 yards med en rookie och knäcker knappt topp 20. Men Wayne fick många chanser. Lucks kast mot Wayne resulterade i fem touchdowns, men också tio interceptions. Wayne plockade heller inte särkilt hem särskilt mycket yards efter mottagningen och det var andra spelare som stod för de stora spelen i Colts. Wayne får nöja sig med den här placeringen.


Missade listan

Konkurrensen på den här positionen var brutal. Det var många spelare som nog hade gjort sig förtjänta av en placering på listan men som helt enkelt inte fick plats. Här nedanför är några namn som var nära men som inte lyckades nå hela vägen fram.

Marques Colston, Saints – 4,400 yards och 34 touchdowns på fyra år. Varför är inte Colston på listan? Faktum är att Saints kastar bollen löjligt mycket och därför är Colstons stats rätt uppblåsta. Han är vass i red zone men saknar många av de kvaliteter som många av spelarna på listan har. Glappet till lagkamraten Lance Moore är inte stort.

DeSean Jackson, Eagles – Jackson är väldigt bra på att gå djupt. Men han är begränsad runt målområdet, begår dumma misstag och är inte tillräckligt konsekvent. Är ingen spelare som man kan lita på när det går tufft.

Randall Cobb, Packers – Ville verkligen få in Cobb på listan. Han är en av ligans mest spännande unga receivers och han gjorde en väldigt fin säsong förra året. Men faktum kvarstår att Cobb måste visa att han kan ta en större roll under en längre tid. Säker på att han är minst topp 15 på den här listan nästa år.

Danny Amendola, Patriots – Amendola har varit en av ligans mest produktiva spelare när han har lyckats hålla sig på planen. Men skadorna har avlöst varandra och kan man inte lita på honom så hör han inte hemma högt på en sådan här ranking.

Steve Johnson, Bills – Om du frågar försvarare i NFL vem som är den svåraste receivern att täcka så svarar många att det är Johnson. En lysande route runner vars produktion dock har gått ned de senaste åren.

Dwayne Bowe, Chiefs – Bowe hör hemma på en sådan här lista. Utan tvekan. Men den diskussionen kan han ta med grabbarna som har kastat bollen, eller åtminstone försökt, till honom de senaste åren. Hans 2010 var dock något i hästväg.

Sidney Rice, Seahawks – Seattle var ett lag som sprang bollen mer än de kastade den förra året. Rice siffror är på ytan inte särskilt imponerande. Men han är fortfarande en mycket bra spelare när han får möjlighet att visa det. Gjorde mycket med de chanser han fick förra året.


Vad tycker DU om listan?

Nyheter

To Top