Nyheter

I huvudet på Chip Kelly

Chip Kellys intåg i NFL är en av årets stora nyheter. Det offensiva geniet från Oregon Ducks har tagit över det tuffa jobbet som huvudtränare för Philadelphia Eagles. Vem är Chip Kelly?

Det är ingen hemlighet att fansen i Philadelphia är engagerade i sitt lag. På gott och ont. För en tränare är det en tuff miljö när det går dåligt. I år innebar slutet av en era då Andy Reid fick lämna posten han hade haft i över ett årtionde. Hans ersättare blev den hyllade Chip Kelly från Oregon. Det tog lång tid, blev många kandidater och i slutändan fick Eagles plocka fram den stora plånboken. Men i slutändan fick de sin favorit.

Kelly är en offensivt lagd tränare som har influerat många lag i NFL med sina upptåg inom collegefotbollen. Vissa har talat om honom som något av ett geni. Han har fått en bra start i Philadelphia. Fansen är lyriska över sin nya tränare och Kelly har fått skriva många autografer. Om vi ska vara ärliga så känner jag också mig lite exalterad. Det är alltid kul när en ny spännande tränare kommer in i ligan och jag tror att Chip Kelly kommer att klara sig utmärkt.

Låt oss ta en titt på vem tränaren Chip Kelly är.

En aggressiv offensiv i högt tempo

Oregons anfall var fruktansvärt svårt att stoppa förra säsongen. Det har det varit i många år under Chip Kellys styre. Man spelar i ett högt tempo och med en väldig precision i allt man gör. På så vis liknar den väldigt mycket vad New England Patriots gör. De har nämligen snott många av sina koncept från Kelly. Men det finns många skillnader mellan de här två filosofierna också. Det beror ju till stor del på vilket spelarmaterial man har tillgängligt.

Chip Kellys offensiv har byggt på ett springspel där man även har använt sin quarterback som ett hot på marken. Efter det har man sökt en fejk och kastat bollen när försvaret har börjat att komma upp. Man har spelat mycket ur en ”spread”-formation, då man sprider ut receivers över hela planen för att dra isär försvaret, och sedan använt ett ”zone-read”-koncept, där quarterbacken läser en zon i försvaret och sedan bestämmer om han vill behålla bollen eller ge den till sin running back, för att maximera chansen att plocka upp många yards. Sedan använder man sig av mycket ”screen”-passningar där lagets wide receivers har en viktig roll i blockering. Vi kommer att kika mer på den här offensiven senare, då med lite mer förklaringar, för Kelly kommer att använda mycket av den i NFL.

Men det finns en tveksamhet därute om huruvida Kellys ”offensiv” kommer att kunna fungera i proffsligan? Det är en underlig fråga. Oregon har haft samma grundfilosofi under många år men offensiven har anpassats efter vilka spelare man har haft och beroende på motstånd. Chip Kelly är inte låst vid något specifikt system. Han är helt enkelt en bra offensiv tränare och som sådan så förstår han vad som ger laget störst chans att lyckas.

Chip Kelly har fått ett rykte om sig att vara en aggressiv tränare i matchsituationer. Han har haft för vana att spela på fjärde down, att försöka sig på två poäng efter touchdowns när det inte är nödvändigt och att använda sig av många olika trick-spel. Man får gissa att han tonar ned på dessa egenheter i NFL, även fast det skulle vara fantastiskt om han fortsatte, när hans offensiv troligtvis inte kommer att vara lika dominant.

Varför Philadelphia Eagles?

Om Michael Vick hade kunnat hålla sig skadefri och inte tjänat lika mycket som resten av laget tillsammans hade han varit en väldigt bra spelare att leda Chip Kellys offensiv. Som det är nu så tyder det mesta på att Vick kommer att lämna laget. Man behöver inte ha en quarterback med en sådan snabbhet men den stelbenta Nick Foles känns som en ypperligt dålig kandidat för jobbet. Men jag tror att Kelly såg en hel del annat som lockade i Philadelphia.

Kelly kommer att vilja spela ett ”zon”-springspel som ger lagets running back mycket frihet att hitta sin egen väg. Det är viktigt att denne har tålamod, kan byta riktning på en femöring och är snabb från nära stillastående till maxfart. Det är svårt att tänka sig någon bättre spelare än LeSean ”Shady” McCoy för att bära lasset i den här offensiven. Kelly vill också ha en kvickare och rörligare offensiv linje. Jason Peters, som tyvärr var skadad i år, nämns ofta som ligan bästa run blocker. Man har även en mycket bra spelare i Evan Mathis, guard, på linjen. Jag skulle gissa att Kelly gärna draftar en offensiv linjespelare och en fysisk receiver i årets draft. En liten titt i kristallkulan och det ser ut som att Eagles springspel kommer att vara topp fem i NFL nästa säsong.

Jakten på en quarterback

Det är den ständiga frågan. Vem är vår framtida quarterback? Om Philadelphia beslutar sig för att inte behålla Michael Vick så är det svårt att föreställa sig Nick Foles som ett långsiktigt alternativ. Det finns inte direkt någon som lockar i free agency. Några har nämnt Tim Tebow men det skulle inte fungera. Kellys offensiv bygger på att man har en quarterback som faktiskt kan kasta bollen med precision.

I draften finns det några intressanta namn. Geno Smith är spännande men kommer inte att falla till Eagles. Zac Dysert är en annan mobil quarterback som kanske inte har den där stora armen men som kan springa rätt bra och är träffsäker även i farten. Philadelphia intervjuade även Ryan Nassib under Senior Bowl. Han är mer av en klassisk quarterback men också en hyfsad atlet.


Vad tror DU om Chip Kelly. Succé eller flopp?

Nyheter

To Top