Nyheter

Kan Pro Bowl bli intressant igen?

Pro Bowl har blivit ett sömnpiller och allt färre ser matchen. Spelarna är oroliga för skador och många väljer att stanna hemma. Nu kräver Peyton Manning högre intensitet. Kan årets upplaga bli bättre?

Det är den tråkigaste fotbollsveckan på året, veckan innan den stora finalen – Super Bowl. Det är inte förrän nästa vecka som uppsnacket på allvar kommer iggng och riktigt överbelastar sport-etern. Så, vad erbjuder oss då NFL för att hålla ångan uppe? Pro Bowl! NFL:s All-star match har blivit något av ett skämt på sistone, och förra året buades till och med spelarna ut av publiken på Aloha Stadium på Hawaii.

Varför är det så? Svaret på den frågan måste bli delat.

De bästa spelarna saknas

Eftersom Pro Bowl spelas helgen innan Super Bowl så behöver inte spelarna från de två lagen vara med. De bästa spelarna borde rimligtvis spela i de två lagen! NFL flyttade Pro Bowl till denna helg, den spelades innan som avslutning på säsongen, för att öka intresset för matchen – och där kanske man sköt sig själv i foten.

Vidare så ursäktar sig spelare med småskador gärna från matchen av rädsla för att förvärra sina skador. Tom Brady har inte ställt upp de senaste sex gångerna han har blivit utvald, för att inte tala om Brett Favre i slutet av sin karriär.

Många underliga regler

I Pro bowl gäller inte samma regler som det gör i en vanlig NFL-match. Exempel på ändrade regler för försvaret är att man inte får blitza, man måste spela 4-3 hela tiden och man får inte pressa receivers på line of scrimmage utanför sin egen 5-yardslinje. Exempel på ändrade regler för anfallet är att de inte får ha spelare i rörelse innan snap, de får högst ha två receivers på samma sida av formationen och intentional grounding är tillåtet.

Man får inte blitza men om man ändå kommer fram så kan quarterbacken bara slänga iväg bollen? Vad är chansen att han inte får iväg bollen när han har tre receivers och en elit-tight end på banan mot ett 4-3 försvar som inte får spela press? Ni hör ju, de ber om att det ska bli en ensidig, och offensiv, match. Jag tror absolut att folk uppskattar offensiv fotboll, men bara om det är en offensiv som faktiskt slår ett försvar. Hur kul var det att se Buffalo Bills i de matcher där de fick storstryk?

Om man inte kan få de bästa spelarna att ställa upp, och sen få dem att faktiskt spela matchen så tycker jag att de borde hitta på något annat än en match, kanske skicklighetstävlingar, någon slags utveckling av det de håller på med på NFL Combine innan draften.

Peyton Manning har hållit ett brandtal för spelarna om att de måste spela bättre. NFL:s ypperliga kommissionär Roger Goodell har annars hotat med att ta bort ”matchen”.

Jag hoppas verkligen att det ger någon effekt.


Text: Jesper, @Sportpojkarna


Ska DU Se Pro Bowl i år?

Nyheter

To Top