Nyheter

Herrar på täppan i AFC North

Den här helgen kan Cincinnati Bengals säkra AFC North. Men först måste de besegra storebror Steelers borta i Pittsburgh. NFL Supporter har tittat närmare på fajten.

Rivaliteten mellan Cincinnati Bengals och Pittsburgh Steelers hamnar ibland i skuggan av andra möten i samma division. Men de har mötts minst två gånger om året sedan 1970 och det är inte bara varma känslor mellan dessa två lag. Om du frågar fans från Cincinnati vilka som är deras största rival svarar många att det är just Pittsburgh.

En del av anledningen till bitterheten mellan klubbarna är en slutspelsmatch 2005 då Steelers slog ut Bengals efter att försvaret hade åsamkat en skada på Bengals quarterback Carson Palmer. Den här veckan har Cincinnati chansen att trycka till sin gamla fiende och samtidigt säkra divisionsvinsten, vilket de i så fall gör om även Ravens förlorar.

Pittsburgh har historiskt sett dominerat matchserien mellan dessa två men när de möttes tidigare i år var det Cincinnati som drog det längsta strået och vann med 20-10.

Ibland måste man blicka bakåt för att kunna se framåt. Med den filosofin i bakhuvudet plockade NFL Supporter fram matchfilmen från Bengals och Steelers batalj i säsongens andra vecka. Det var inte oväntat en match som dominerades av bra försvarsspel. Främst från Bengals sida.

Eftersom Cincinnati får anses vara favoriter den här helgen ville vi titta närmare på Pittsburgh och deras möjligheter. Största utmaningen kommer att vara i offensiven och det var där vi lade störst fokus. Steelers saknade sin tight end Heath Miller i september vilket begränsade deras möjligheter att vara kreativa med sin personal och från att använda alla sina formationer.

Pittsburgh spelade nästan uteslutande ur så kallad ”11-personnel”, vilket betyder en running back, en tight end och tre receivers. Bara vid två spel ställde de upp med två tight ends. I början av matchen försökte Steelers sätta tonen och springa ur sin ”11”. Men det fungerade inte mot en dominant defensiv linje och ju längre matchen led desto mer övergav Pittsburgh springspelet.

De få gånger då Steelers skickade ut lite mer tyngd på banan och visade power-springspel kastade de ofta djupt. Det här var i stort sett det enda som fungerade för dem offensivt. Kolla in ett av Steelers bättre spel på bilderna nedanför och håll ett öga på det under matchen. Fullback, flera tight ends eller både och? Akta djupt passningsspel.

SteelersBilden: Formationen och en väl utförd play action lurade upp försvararen i Bengals. Steelers wide receiver Brown sprang en djup route och drog med sig både sin cornerback och den djupa safetyn. Tight end Paulson blev väldigt ensam i zonen bakom dessa.

Pittsburghs offensiva koordinator Todd Haley vill sprida ut motståndarna och kasta korta passningar där receivern får utmana sin motståndare med bollen i händerna. Men det fungerade inte senast. Bengals försvarare är generellt duktiga på att tackla på öppet gräs.

Medvetna om att de befann sig i ett fysiskt underläge försökte Haley trolla med tendenserna. Steelers kastade ofta på första down och sprang på tredje. Eftersom de var konservativa med sin personal, en running back och en tight end, och bekväma att både springa och passa med den gruppen var de åtminstone flexibla. Det var relativt framgångsrikt och det var faktiskt på just första down Steelers lyckades med nästan alla sina stora spel.

I slutet av matchen vecka två var Pittsburgh endimensionella. De avslutade med 18 raka passningsspel. Visst var man i underläge men det är nästan absurt. Till den här matchen bör Steelers offensiv oftare komma ut i tyngre formationer, etablera ett springspel, vara tålmodiga om det inte fungerar direkt och fortsätta med sina play action-spel.

Men Steelers kommer att ha större möjligheter att producera offensivt än i senaste mötet. Den offensiva linjen spelar bättre, rookien Le’Veon Bell har visat löfte som running back, slipper Bengals monstruösa mittlås Geno Atkins och spelar dessutom på hemmaplan.

För Bengals handlar matchen om att ta det som ges och hålla lugnet. När Andy Dalton inte kastar interceptions vinner Cincinnati nästan varje match. Truppen är så bra. Efter två trista slutspelsförluster är det dags att visa lite vinnarinstinkt och säkra divisionstiteln redan den här veckan.

TIPS! Det kan vara värt att hålla ett extra öga på den tazmanska djävulen Troy Polomalu i Steelers, som gör ännu en grym säsong. I Bengals hittar vi även ännu en man med ett bra smeknamn. Den före detta Pittsburgh-profilen James Harrison, kallad ”Silverback”. Ett namn taget från gorillornas värld som visar på den respekt han har bland sina lagkamrater.

Kan Steelers rubba Bengals?

Dela gärna den här artikeln på Facebook eller Twitter.

Nyheter

To Top