Nyheter

Håll huvudet kallt ett tag till

Första veckan i NFL blev en spännande affär. Flera av favoriterna föll och fans över hela klotet gick igenom den vanliga känslostormen. Rubrikerna var som väntat dramatiska i måndags.

Dagarna efter säsongen har inletts tillhör de mest absurda på året. Fans och media turas om att dra långtgående slutsatser efter bara en match. Å ena sidan vill jag uppmana er att hålla huvudet kallt och å andra sidan vill jag uppmuntra er att ryckas med. Kanske något mellanting?

Sport handlar om känslor och att leva i nuet. Den som alltid tar det stora perspektivet och undviker att dra absurda slutsatser efter den första helgen av säsongen missar nog mycket av charmen. Det hör till. Oavsett om ditt lag imponerade eller floppade.

Men någonstans längst bak i huvudet måste vi ändå bära med oss att vi inte har sett allt än. Faktum är att vi nog vet mindre nu än vi gjorde för en vecka sedan. Lagen smälter samman, gör korrigeringar, vänjer sig och utvecklas. Åt det ena eller andra hållet.

För storlagen behöver inte en förlust vara ödesdiger. Trots att Patriots spelare såg ut som ett gäng hopplösa slagpåsar är det väl ingen som väntar sig att Miami ska vinna AFC East? Eller att Saints ska missa slutspelet efter att Matt Ryan spelat ut New Orleans försvar som att de vore ett high school-lag?

Värre är det för lagen som ligger på gränsen. Som att San Diego, efter en mycket bra match från försvaret, förlorade mot Cardinals med en poäng. De har Broncos före sig i den egna divisionen och varje match är viktig på vägen mot ett wild card.

Ett tydligt exempel på vad jag menade i början är reaktionerna på 49ers hos Cowboys. Tony Romo tog några galet dåliga beslut och satte sitt lag i en omöjlig position. Jag tänker inte försvara Romo men kolla tweeten nedan som skrevs mitt i matchen. Han kommer inte kasta tre interceptions varje vecka.

Om man ska tro reaktionerna är Romo slut och Cowboys offensiv helt hopplös. I San Francisco finns det däremot inte några problem i försvaret och de är genast uppe bland de allra bästa i ligan.

Sanningen är att man bortser från Romos interceptions så hade Dallas inte några som helst problem att flytta bollen (Murray snittade 5.4 yards/försök) och alla frågetecken som fanns kring 49ers försvar kvarstår tills de möter någon som inte lägger vinsten på en sidenkudde och serverar den till dem. Kaepernick och hans kompisar i anfallet såg dock bra ut trots problemen under försäsongen och med tanke på talangen där är det inte särskilt förvånande.

Sakerna vi fått se första veckan kan mycket väl visa sig vara sanning hela året ut. Men det vet vi helt enkelt inte än. Så håll huvudet kallt några veckor till. Eller inte.

Nyheter

To Top