Nyheter

George Fants osannolika resa

Går det att bli proffs i en sport som du knappt har utövat? Om du valde en annan väg som ung? Med rätt kombination av tur, vilja och talang så går det. Fråga bara George Fant i Seattle Seahawks.

Sporthistorien är full av fascinerande historier och makalösa draman. Ibland är det svårt att tro sina öron. Historien om Seahawks left tackle George Fant är en sådan saga. Han var en lovande baskepspelare från Kentucky, vilket hjälpte honom att få ett stipendium till college, specifikt Western Kentucky University. Han spelade bra för Hilltoppers och var särskilt vass på att plocka ned returer med hjälp av sina 196 centimeter och atletiska förmåga. Det skulle dock inte leda till något proffsspel. Sitt sista år försökte han ta en plats i fotbollslaget, men det blev bara två matcher som tight end och en ynka mottagning.

Trots att George Fant knappt spelat någon fotboll alls deltog han på Western Kentuckys Pro Day. Inte oväntat imponerade han på scouterna med sin snabbhet, spänst och storlek. Ingen visste riktigt vad de skulle göra av den stora Fant, men den övervägande känslan var att det antingen skulle bli en tight end eller offensiv linjespelare av honom.

Flera före detta basketspelare har slagit igenom i NFL, inte minst historiskt produktiva tight ends som Antonio Gates och Jimmy Graham. Det var dock ingen som vågade drafta den oerfarna Fant, som istället skrev på för Seahawks som odraftad free agent. Det var en chansning, de flesta trodde nog inte att han skulle lyckas ta en plats.

Några månader senare startade George Fant som left tackle, en av lagets viktigaste positioner. Tränarna erkänner att han ännu inte hunnit lära sig riktigt alla regler. Fant är minst sagt en opolerad spelare, men det har åtminstone inte varit en total katastrof. Vissa skulle nog hävda att Fant har varit en uppgradering som ersättare för veteranen Bradley Sowell.

Nu ska vi inte försöka lura någon att Fant dominerat på planen. Under viss tid har han dessvärre haft det rätt tufft. Potentialen och den atletiska förmågan är dock tydlig och under perioder lyckades han ensam hålla Lorenzo Alexander, som leder NFL i sacks, stången mot Bills. Vi får se vad som händer när Sowell är tillbaka, och om Fant lyckats visa tränarna tillräckligt för att behålla jobbet. Enligt Pete Carroll kan Sowell vara tillbaka redan till helgen och de har experimenterat med honom på den högra sidan, vilket skulle betyda att Fant kanske får stanna på vänstra sidan.

Oavsett hur sagan slutar har George Fant redan åstadkommit något som borde vara omöjligt.

Nyheter

To Top