Nyheter

Geno Smith till Jets

Vi anade att det skulle bli en snackis. Var skulle Geno Smith hamna? Det var Jets som valde att slå till i början av andra rundan. Nu har de ännu en quarterback i New York.

New York Jets satt med två val högt upp i den första rundan av draften. Med det första valde man Dee Milliner, cornerback från Alabama, för att fylla delar av det tomrum som Revis har lämnat efter sig. Fyra val senare var man återigen på klockan och nu var beslutet betydligt tuffare. Lagets nya offensiva koordinator Marty Morninwheg gillade Geno Smith, quarterback från West Virginia.

I slutändan bestämde man sig dock för att välja Sheldon Richardson, defensive tackle. En spelare som man kan tänka sig att Rex Ryan dreglar lite när han ser. En explosiv atlet med unik kvickhet för sin storlek.

I andra rundan valde man att sitta still. Om det var tur eller skicklighet att Geno Smith landade i knät på Jets kommer vi nog aldrig att få veta. Men man tog möjligheten att välja honom med det 39:e valet i årets draft. Det är ett bra värde vilket år som helst. De flesta experterna har varit överens om att Geno Smith hörde hemma någonstans mellan val tjugo och trettio i draften.

Morninwheg kör ett västkust-system som bygger på bollkontroll, sedan vill han få in playaction och bootlegs för att duka upp för de stora spelen. Han är aggressiv i hur han kallar spel och har varit framgångsrik med quarterbacks som kan röra sig utanför fickan. Det känns som att Geno Smith kan passa bra in i ett sådant system och att det kanske var just rörligheten som gjorde att man skippade Matt Barkley.

En buffé av quarterbacks i New York

Situationen med Jets quarterbacks påminde inför draften om en sjaskig lunchbuffé. Tänk er en sådan där restaurang där man blandar Thai-mat och husmanskost. Där man istället för att ta tid att laga några få riktigt smaskiga rätter istället har valt konceptet ”kvantitet före kvalitet”. Mark Sanchez, David Garrard, Tim Tebow och Greg McElroy är inte likadana spelare för fem öre. Dessutom är ingen av dem något tillfredsställande alternativ.

Geno Smith är en rätt som man i alla fall kan tänka sig att smaka på. Alla ingredienser finns där och med lite tid kan det bli succé. I den bästa av världar hade man kunnat göra sig av med Mark Sanchez och Tim Tebow direkt. Ut med allt det som påminner om de senaste årens fiaskon! Då hade man kunnat utveckla Geno Smith bakom den ödmjuka och faktiskt rätt duktiga veteranen David Garrard. Men det är inte ett möjligt alternativ. Sanchez kontrakt gör att man måste hålla kvar honom på rostern. Det är bara att bita i det sura äpplet.

Jag tror att Geno Smith kan bli framgångsrik i NFL. Men det lär inte ske redan nästa säsong. Det största hindret är att han kommer in i vad som har varit en djupt dysfunktionell organisation. Spelare har skyllt på varandra, kontrakten har varit dåligt skrivna och media har cirkulerat runt lagets byggnad likt gamar. Det är en tuff situation för en ung quarterback.

Man får hoppas att den nya ledningen fortsätter att städa upp samt att både organisation och fans ger sin nya quarterback lite tid att hitta sin plats i ligan.


Vad tycker DU om Geno Smith till Jets?

Nyheter

To Top