Nyheter

Fotbollstorsdag: Seahawks hos 49ers

Tiden flyger och det är den sjunde veckan av säsongen. Spelveckan inleds som vanligt av en torsdagsmatch. Det är försvarsjättarna Seattle Seahawks och San Francisco 49ers som gör upp.

Nu har det alltså blivit dags för Seattle Seahawks att hälsa på San Francisco 49ers på Candlestick Park. Det är två lag som har många likheter. Båda har ett mycket bra försvar och spelar en tuff typ av fotboll. Det är också två lag som lutar sig på sitt springspel. Tränarna i de här lagen har också en del gemensamt. Pete Carroll, Seahawks, och Jim Harbaugh, 49ers, har båda varit väldigt framgångsrika tränare inom collegefotbollen innan de tog sina nuvarande jobb. De är också kända för att vara inspiratörer snarare än diktatorer. Men det betyder inte att de är mesiga. Men de är vad man kallar för ”players coaches”. Tränare som lär känna sina spelare och inte bara ser dem som ett verktyg i lådan.

Seahawks

Vi skrev om båda de här lagen lite kort inför förra helgen men bilden av de två har förändrats något sedan dess. Seahawks lyckades med bragden att besegra New England Patriots och stod för veckans skräll. Innan matchen skrev vi här på NFL Supporter att man inte skulle lyckas hålla Patriots duktiga offensiv till 10-15 poäng och att Seattles tränare var tvungna att låta rookien Russel Wilson slänga iväg några långa bollar. Snacka om att de gjorde det. Wilson hade 4-5 stora spel mot Patriots förvirrade secondary. Det var relativt öppna lägen på några av kasten men vid andra krävdes det träffsäkerhet och mod från rookien. Wilson levererade hela matchen och det gjorde att man kunde hänga med Patriots på poängtavlan.

I övrigt är Seahawks det lag som vi trodde. Man har ett tufft försvar, med kanske ligans bästa grupp av passförsvarare, som delar ut smällar till höger och vänster. Den defensiva linjen med framförallt Brandon Mebane, defensive tackle, och Chris Clemons, defensive end, håller hög klass även den.

I offensiven så lutar man sig på sitt springspel med Marshawn Lynch och rookien Robert Turbin. Hittills har man hållit passoffensiven rätt okomplicerad för att inte lägga för mycket tyngd på sin unga rookies axlar. Men det känns som att man vill hitta ett spel där man kan använda mycket ”play action” och ”bootlegs” när motståndarna tvingas att respektera springspelet. Det finns flera fördelar där. Russel Wilson är kort och ser bättre när han får lämna passningsfickan och komma ut på kanterna. Dessutom har han en jättearm och är bra på de långa kasten. Han är också en bra atlet och kan springa för några enkla yards om det inte finns andra alternativ.

49ers

San Francisco 49ers fick storspö av Giants förra helgen. Det var rätt oväntat, måste jag säga. 49ers hade varit det överlägset bättre laget hittills i år. Men ingenting fungerade för dem i den matchen. Alex Smith kastade tre interceptions och det satte dem i en tuff sits. Smith har lyckats minimera sina turnovers och det har varit en stor del av 49ers framgång. Ett annat problem mot Giants var att man inte lyckades stoppa deras springspel. Det är ovanligt för ett så pass bra försvar som 49ers har. Det egna springspelet fungerade bra men man blev tvungen att överge det något när man hamnade i underläge. Men det är ingen anledning att få panik. Det här är fortfarande ett mycket bra lag.

Man har en svaghet i San Francisco. De är inte lika bra när de hamnar i underläge. Den offensiva filosofin i 49ers går ut på att springspelet dominerar och att Smith kontrollerar matchen. Om ett lag hela tiden får bra produktion på första down så blir allt mycket enklare. För att man ska kunna spela på det viset, och för att försvaret ska kunna komma till sin rätt, så måste man hålla matcherna jämna och vinna slaget om ”field position”. Det går inte när man har många turnovers. Men man ska ändå akta sig för att dra för många slutsatser av förra veckans match. Man mötte ett bra lag, efter två promenadsegrar, och såg helt enkelt inte fokuserade ut.

Noterat

Joe Staley, left tackle i 49ers, ådrog sig sin andra hjärnskakning i år mot Giants. Han kommer troligtvis inte att spela. Det är ett stort avbräck både för det egna springspelet och i blockeringen mot Seahawks pass rush.

Så, hur går det?

Om den här matchen hade spelats i Seattle så hade jag kanske höjt ett varningens finger. Det är ett ungt, kaxigt och bra lag som kan vinna över de flesta i NFL om de har en bra dag. Men ett stolt 49ers på hemmaplan som nyss har blivit utskämda på bästa sändningstid är inte att leka med. Det kommer att bli en defensiv kamp, så klart, och det är helt enkelt lättare att föreställa sig hur 49ers ska göra poäng på Seahawks än tvärtom. Men om Seattle kan forcera några turnovers och begränsa San Franciscos springspel så kan det bli match av det här ändå.


Vad tror DU?

Nyheter

To Top