Nyheter

Fotbollstorsdag: Dolphins hos Bills

Veckorna går fort när det är fotboll redan på torsdagen. Den här veckan är det Miami Dolphins som åker norrut för att ta sig an Buffalo Bills. Det är två lag som förvånat i år – på olika sätt.

Det här skulle vara året då Buffalo Bills äntligen tog steget från att vara ett mediokert lag till att bli en utmanare på riktigt. Det verkade upplagt för succé. Både New York Jets och Miami Dolphins i divisionen brottades med sina egna problem. I Buffalo hade man investerat både pengar och höga draftval på intressanta och lovande spelare de senaste åren. Särskilt till försvaret. Men den här säsongen har varit en besvikelse. Offensiven har spelat hyffsat men det unga försvaret har läckt som ett såll.

I divisionen finns rivalen Miami Dolphins. Det var inte meningen att de skulle kunna vinna mer några enstaka matcher i år. Man har en ny tränare i Joe Philbin och har precis draftat en ny quarterback. Samtidigt har man kanske ligans sämsta grupp av receivers. Ryan Tannehill, som Dolphins valde med det åttonde valet i första rundan, hade inte spelat särskilt många matcher i college eftersom han var bänkad, eller förpassad till att spela receiver, i början av karriären vid Texas A&M. Men han har spelat helt okej från start. Men det är försvaret i Miami som har dominerat. Särskilt den defensiva fronten. Det har gjort att Dolphins har kunnat hänga kvar i många matcher ända till slutet.

Buffalo Bills

Det finns mycket som är intressant med Buffalos lag. Det har snackats mycket om den defensiva linjen och med tanke på vilken talang man har där är det inte konstigt. Linjen har börjat att spela bättre på senaste tiden men förväntningarna är skyhöga på den här gruppen. I mitten av linjen spelar Kyle Williams, som gör en väldigt bra säsong, och Marcell Dareus, som valdes efter Cam Newton i draften för två år sedan. På kanterna har man nyförvärven Mario Williams från Texans, som valdes som nummer ett i draften 2006, och Mark Anderson som hade tio sacks för Patriots förra året.

Bills har två riktigt unga cornerbacks. Både Stephon Gilmore och Aaron Williams är 22 år gamla. De har gjort ett hyffsat jobb på kanterna hittills i år. Det hjälper att ha veteranerna George Wilson och Jarious Byrd som safeties. Två bra spelare. Det är i springförsvaret man har problem. Man tillåter flest yards i NFL på marken. Det är egentligen underligt med tanke på vilka spelare man har i försvaret. Slarvigt spel har varit det största problemet. Man gör inte sitt jobb och tjuvar ibland. Lagkamraterna på andra sidan bollen har satt dem i en del bekymmer också med många olyckliga turnovers.

Nu måste vi prata om C.J Spiller. Han har inte fått röra bollen lika mycket som många andra running backs i år. Men på sina 87 försök på marken snittar han över sju yards per försök! Dessutom har han nära 300 yards till i passningsspelet. Han delar ansvaret med Fred Jackson, en annan duktig spelare, men det börjar bli dags att se hur effektiv Spiller kan vara med fler chanser. Bills gillar att sprida ut sina receivers och låta Ryan Fitzpatrick hitta bästa alternativet. Killen må ha gott på Harvard och vara fullt kapabel att läsa försvar men det är inte där Buffalo har sina bästa spelare. Efter Stevie Johnson och möjligtvis Scott Chandler, tight end, börjat det att bli tunt bland passningsmottagarna.

När man tittar på Buffalo så blir det klart att de har gott om spännande spelare på båda sidorna av bollen. Det handlar bara om att få ihop det här laget till en enhet, att alla spelare gör sitt jobb och man avslutar matcherna. Dessutom måste man begränsa antalet turnovers. Rivaliteten med New England Patriots säger mycket om det här laget. Man säger ofta att Bills alltid är en tuff nöt att knäcka för Patriots. Det förvånar inte. Men hur jämnt det än är varje gång så är det ett faktum att Patriots sedan 2003 har dragit det längre strået i arton av nitton möten.

Miami Dolphins

Jag insinuerade tidigare att Dolphins har varit en positiv överraskning i år. Det säger kanske mer om mina egna förväntningar på det här laget än deras faktiska resultat. Man har vunnit fyra och förlorat fem hittills. Det gör faktiskt att Dolphins teoretiskt sett fortfarande har en ganska hyffsad chans att utmana om en av wildcard-platserna till slutspelet. Resultatet kunde enkelt ha sett annorlunda ut. Man har förlorat tre matcher med tre poäng. Dolphins har också vunnit några tajta matcher. Till motsats från situationen i Buffalo är det försvaret i Miami som har spelat på en väldigt hög nivå.

Det är veteranerna som gör det för Miami. Cameron Wake, den osannolika stjärnan som tog vägen via den kanadensiska fotbollsligan, är en av de bästa försvarsspelarna i NFL så här långt. Linebackern Carlos Dansby är som vanligt uppe och stänger igen hålen i springspelet. Svagheten ligger i Dolphins secondary. Man har gett upp en del stora spel. Dock ska man ha mycket cred för att ha tajtat till nere vid målområdet och tvingat motståndarna att sparka in field goals istället för att göra touchdowns.

Ryan Tannehill har visat mycket potential. Visst har han haft problem till och från med dåliga beslut och turnovers. Ibland känns det lite som att han chansar för mycket. Men han är lugn i fickan och träffsäker. Problemet är just att han inte alltid kan tolka försvaret. Mot Titans senast hade han rätt stora problem. Men lite av det här beror med all säkerhet att han helt enkelt inte har tillräckligt med erfarenhet och det finns ingenting som säger att Tannehill inte kan bli en bra spelare framöver. Till sin hjälp har han en av årets stora överraskningar. Receivern Brian Hartline har 742 yards så här långt och det var nog inte många som hade trott.

Men Brian Hartline och kollegan Davone Bess är inte de här stora starka typiska stjärnorna på positionen. De är kvicka och bra på att skapa yta till sig själva på korta routes men man saknar fortfarande en tydlig nummer ett. Reggie Bush, running back, har spelat rätt bra hittills. Han har sett pigg ut både när han springer rätt upp i mitten och ut mot sidlinjen. Dolphins borde kasta mer till honom då han är svår att få ned när han är en mot en ute på kanterna. Har också noterat att Miamis left tackle Jake Long, en av ligans bästa spelare, inte har varit särskilt bra. Han har gått till Pro Bowl varje år sedan han kom in i NFL men i år har han inte alls nått upp till samma nivå och har bland annat dragit på sig en massa dumma straff.

Hur går matchen?

Det här kan nog bli en spännande match. Det är många härliga mindre fajter därute. Bills defensiva linje mot Jake Long och de stora grabbarna i Miami är en. Buffalos running backs mot ett av ligans bästa springförsvar är en annan. I slutändan tycker jag att Buffalo har det starkare laget. De spelar dessutom på hemmaplan. Vill man vara ett respekterat lag i NFL så ska man vinna hemmamatcher mot lag som hör hemma på den nedre halvan.

Slutresultat

Dolphins-Bills: 13-27


Vad tror DU?

Nyheter

To Top