Nyheter

Europa och NFL – En resa till London

Det här gänget vann kanske fajten för bästa utklädnad. Men i matchen så hade Rams inte mycket att säga till om.

I slutet av oktober reste vi till London för att se den amerikanska fotbollen ta över Wembley. Samtidigt funderade vi på huruvida det skulle fungera med ett europeiskt lag i NFL.

Det är måndag och tunnelbanan sveper genom ett regnigt London. Jag läser Evening Standard. En av artiklarna handlar om huruvida det är dags för engelsmännen att få ett eget lag i NFL. Robert Kraft citeras i texten. Patriots ägare har varit mycket tydlig med att han stöder en sådan utveckling och han följde med på resan till London.

– Jag tycker att London har visat, med hur de har hanterat OS och alla andra stora sportevenemang, att det är dags för er att få ett eget NFL-lag, baserat i London, sade han inför fansen på Trafalgar square.

Robert Kraft är inte ensam om den åsikten. Ägarna i NFL har kollektivt beslutat att en expansion till Europa ska vara ett långsiktigt mål. Men för att det ska bli verklighet så har man en del villkor och mål. Till exempel måste amerikansk fotboll bli en av dem fem mest populära sporterna i England. I dagsläget är sex eller sju sporter fortfarande större.

Ett annat mål är att få samma lag att återvända flera år i sträck. Det är på god väg att ske nu efter att Jaguars har gått med på att återvända i tre raka år. Även New England Patriots har varit över flera gånger. På det här sättet vill man få reda om lagen ökar sin supporterskara med varje besök. Med Patriots har det säkert varit så. Men det beror nog mer på att man har varit det bästa laget i NFL det senaste årtiondet än besöken i London.

Ett annat steg på vägen är det test som man ska genomföra under 2013. Kan London sälja ut flera matcher varje år? Nästa år spelar NFL två matcher på Wembley med fyra veckors mellanrum och om man lyckas sälja ut båda är det ett klart styrkebesked.

På sex år har tittarsiffrorna i Storbritannien ökat med 150 procent. 4.5 miljoner britter uppmättes ha sett senaste Super Bowl på landets egna kanaler. Sajten nfluk.com, som arbetar för att öka intresset för NFL, har nästan 400,000 registrerade användare. Det här är siffror som det inte går att blunda för. Intresset för den amerikanska fotbollen är stort bland britterna. Även i Tyskland och vårt grannland Danmark är sporten populär.

Dessutom vet ju vi som redan följer den här sporten och hela cirkusen kring NFL hur smittosamt det är. När man väl har fastnat så finns det inte någon annan sport eller liga som slår den.

Potentiella hinder

Ett lag baserat i London är inte en helt okomplicerad historia. Det är lätt att föreställa sig alla positiva effekter. Ökade intäkter, mer intresse för sporten och kanske till och med en och annan europeisk stjärna. Det finns kanske inte några problem som inte har en möjlig lösning men än så länge har inte ligan givit oss alla svar.

Fansens lojalitet är ett frågetecken. De flesta som följer NFL har redan ett favoritlag. Hur vet man om det lag som flyttar över kommer att få stöd från engelsmännen? Det här tycker inte jag är ett jätteproblem. NFL har expanderat till andra städer inom hemlandets gränser förut. Där hade också folk redan ett favoritlag. Visst kan det ta lite tid men visst kommer publiken i London att hålla på det egna laget till slut. Några kanske till och med kommer att hålla på två lag.

Kommer man att fylla läktarna vid åtta hemmamatcher? Det här är ett större problem. När man spelar en eller två matcher om året så åker folk långt ifrån och betalar en hyfsad peng för att se matcherna på Wembley. Vi åkte ju från Sverige! Men det lär inte hända åtta gånger om året. Dessutom ska man inte bunta ihop alla brittiska fans. De flesta bor med största sannolikhet inte i London och kanske har långt till Wembley, eller Olympic Stadium om det blir där man spelar. De lär inte heller se mer än några enstaka matcher.

Det finns de som hävdar att logistiken kommer att ställa till det. Det är som bekant en liten flygtur mellan London och USA. Men det här ser jag inte alls som ett problem. Troligast är väl att man lägger schemat så att det brittiska laget spelar två till fyra bortamatcher i sträck. Då flyger man helt enkelt över på en måndag och tisdag och tränar i staterna under de här veckorna. Sedan kommer man hem till London och spelar en månad där. Det som kan ställa till det är tidsskillnaden mellan västkusten och London. Den är åtta timmar. Det är så klart en prövning för San Francisco 49ers att flyga över, spela match och sen åka tillbaka och spela på västkusten igen. Men det här är problem som man kan lösa genom att trixa med schemat.

Kan ett lag i London vara konkurrenskraftigt? Jag har hört några lyfta fram att ett lag baserat i London kan få svårt att attrahera free agents eller att det finns en risk att spelare strejkar efter draften. Vissa spelare kanske helt enkelt inte vill flytta till Europa. Men ärligt talat, hur stor är skillnaden mellan att flytta från Texas till Washington eller London? En annan sak att betänka är att inkomstskatten är högre i London. Det vet jag inte hur man ska lösa. Kanske kan man fixa en fond som tar 0.1 procent av alla spelarlöner och balanserar ut skillnaden?

Några frågar sig varför man inte expanderar till Mexiko eller Kanada istället. Svaret är enkelt. Pengar. I Kanada har man sin egen mycket populära liga, med en del andra regler till exempel. I Mexiko finns det helt enkelt inte lika mycket pengar som i Storbritannien. Det kommer inte att bli något lag där. Asien ligger närmare till hands.

Inte imorgon

Man ska ha klart för sig att NFL inte kommer att invadera London inom de närmaste åren. Planen som ligan har baseras på att man vill ha ett lag där inom kanske tio år. Om inte ännu längre fram. Men så länge NFL hungrigt undersöker möjligheterna kan vi fans i Europa bara tacka för och njuta av de ökade möjligheterna för oss att uppleva sporten från läktaren.

Själv tror jag att en expansion är ett naturligt steg om sportens popularitet fortsätter att växa i Europa. NFL och dess ägare är för smarta för att missa den potentiella inkomsten. Men det ligger nog en bra bit fram i tiden. Om det är rätt steg att ta, det vet jag inte. Hela ligan är ju väldigt amerikansk. Ni förstår säkert vad jag menar. Dramatiken och det överdådiga som omger ligan tilltalar oss. Men på ett så där lite ironiskt sätt.

Det ska hur som helst bli kul att följa utvecklingen av de här expansionsplanerna, men innan vi ser ett lag i London kommer vi nog att få se någon av organisationerna på västkusten flytta till Los Angeles.

Vår resa till London

Det kan ju vara värt att säga några ord om själva upplevelsen. För det första så var det väldigt kul att se så många fans samlade på samma ställe. Även under dagarna innan sprang man på fans på gatorna runtom London hela tiden. På det inhägnade området utanför Wembley måste det ha varit åtminstone 50,000 människor samlade några timmar innan match. Själva matchen blev ju inte direkt någon höjdare efter att Tom Brady hade skämt ut Rams försvar – med viss hjälp av några billiga domslut.

Det blir ju alltid lite speciell stämning när det egentligen inte finns något hemmalag. Patriots hade mycket stöd på läktarna men vi som skränade för full hals på tredje down fick några leenden från de lugnare fansen. Men det gjorde inte oss särskilt mycket och många hängde på till slut. För er som inte har varit i London, eller i USA, och sett en match så är det verkligen en rekommendation att åka över. Det är en härlig upplevelse.

London 2013

Nästa år är det som sagt två matcher som spelas på Wembley. Minnesota Vikings möter Pittsburgh Steelers den 29 september och Jacksonville Jaguars möter San Francisco 49ers den 27 oktober.

Biljetterna till nästa års matcher börjar säljas redan den 22 november, under Thanksgiving-helgen.


Mer läsning

Läs gärna våra andra populära artiklar under temat ”Europa och NFL”.

Europa och NFL – matcherna på Wembley

Om förra årets match. Skriven i slutet av 2011.

Europa och NFL – en kärlekshistoria

Om spelare från Europa som har spelat i NFL. En av våra populäraste artiklar – har lästs av tusentals personer än så länge. Skriven i början av 2011.


Lite bilder vi tog i London!


Panoramavy från läktaren!


Långa köer till eftertraktade Buds


Ett gäng Patriots-fans. De var inte ensamma.


Det var en väldig spridning på tröjorna. Här hänger bland annat Brees, Suh och Welker på samma bild.


Även Giants var rätt kraftigt representerade vid matchen.


Bears var ett annat populärt lag.


Musiken var väl ingen höjdare men showen före matchen bjöd i alla fall på fyrverkerier.


Nyheter

To Top