Nyheter

Fotbollstorsdag: Chiefs hos Chargers

Efter en tur till London är vi igång igen här på sajten. Det har blivit dags för ännu en av dessa torsdagsmatcher. En intressant fajt mellan två divisionsrivaler som befinner sig i fritt fall.

AFC West är öppen än så länge. Denver Broncos har sett betydligt starkare ut än konkurrenterna men alla har fortfarande chansen att ta hem den här divisionen. För Chiefs är det en rejäl uppförsbacke men det är fortfarande ingen omöjlighet för dem att vända den här säsongen. Därför är den här veckans torsdagsmatch lite extra intressant. Men både San Diego och Kansas City har spelat riktigt illa på senaste tiden och behöver båda en vinst för att komma på rätt spår. Så mycket att den här matchen har kallats för ”Desperation Bowl”.

Som vanligt så tar vi en lite noggrannare titt på de två lagen än vad vi gör inför helgerna!

Kansas City Chiefs

Kansas City Chiefs har inte haft ledningen en enda gång i år. I någon match. Det är inte speciellt bra men ändå rätt imponerande, får man medge. Inget lag har lyckats med den bedriften sedan 1929. Ingen är egentligen mer chockerad än jag. Jag hade nämligen tippat att de skulle vinna sin division i år. Talangen finns där. Romeo Crennel är en respekterad tränare i NFL men hans jobb måste ligga risigt till. Det handlar inte bara om att vara en skarp taktiker eller att vara omtyckt bland spelarna. Man måste kunna motivera sitt lag och få dem att prestera även när det går dåligt.

Jag gillar spelarmaterialet i Chiefs. Det har jag sagt hela tiden och det skulle vara fegt att bete sig som en kappvändare nu. Men hur är det möjligt att de kan förlora nästan varje match trots en hyffsad trupp? Det handlar egentligen bara om en sak. Turnovers. Kansas City Chiefs är minus arton i antal turnovers. Då har man alltså dragit av alla interceptions och fumbles som motståndarna har haft mot dem. Det blir i snitt 2.6 turnovers fler än motståndarna varje match! Jämför med Philadelphia Eagles som också har fått kritik för att slarva med bollen. De har hälften så många. Chiefs kan inte vinna några matcher med så mycket slarv.

Chiefs har inte haft några större problem att flytta bollen. Problemet är som sagt att man aldrig lyckas nå hela vägen fram innan man klantar bort anfallet. I springspelet snittar man nästan fem yards per spel med Jamaal Charles och Peyton Hillis. Det har fungerat bra. Även här har man tappat bollen några gånger men jämfört med hur det har sett ut i passningsspelet är det nästan försumbart.

Det blev en stor historia, som vi skrev om, när fansen i Kansas City applåderade då deras quarterback Matt Cassel var tvungen att lämna en match med huvudskada. Många fans hävdade att de var glada över att Brady Quinn skulle ta över, inte att Cassel var skadad. Min kommentar var att den glädjen troligtvis snart skulle övergå i ännu större frustration. Quinn har bara lyckats med drygt hälften av sina passningar, har kastat tre interceptions och är ännu utan en touchdown. Chiefs har förlorat alla matcher då Cassel har varit borta.

Det finns flera problem med Chiefs passanfall. Det största är att man helt enkelt inte har en bra quarterback. Matt Cassel och Brady Quinn är inte spelare som kan lyfta lagkamraterna omkring dem. De behöver mycket talang omkring sig. I Chiefs har man Dwayne Bowe och sedan är det stopp. Ingen annan har klivit fram. Själv hade jag höga förväntningar på hybridspelaren Dexter McCluster och Tony Moeaki, tight end. Men de har inte uppfyllt dem än så länge.

Försvaret i Kansas City har dock börjat att spela bättre. Men på grund av alla lagets misstag i offensiven så har försvaret hamnat i en del tuffa situationer. Man har inte spelat så dåligt som den allmänna uppfattningen är. I vissa matcher har man stängt ned motståndarna långa tider. Om man kollar på antal yards så ligger Chiefs försvar någonstans i mitten av ligan. Det är där de borde ligga, om inte ännu bättre, med den talang de har på den sidan av bollen. Spelare som Justin Houston, Tamba Hali, Derrick Johnson och Eric Berry har potential att vara stjärnor i NFL.

Till den här matchen är Brady Quinn borta med en huvudskada och Matt Cassel kommer att starta för Chiefs. Även Stanford Routt, cornerback, är listad som ”tveksam” för start.

San Diego Chargers

San Diego Chargers stod inte för en vacker insats mot Browns förra veckan då man förlorade med sex poäng mot sju på bortaplan. Det var tredje raka förlusten för Chargers som hade inlett säsongen väldigt bra. Det var också andra riktigt dåliga matchen i rad av Philip Rivers, quarterback. Det är också i offensiven som Chargers har sina största problem. Med Ryan Mathews skadad så har man inte kunnat springa bollen ordentligt och det har lett till att man har blivit ett endimensionellt lag. Det har blottat en del fula skrynklor hos Philip Rivers.

Förlusten av receivern Vincent Jackson till Buccaneers, där han för övrigt spelar ruskigt bra, har skadat det här laget mer än vad Chargers hade trott att det skulle. Skador kombinerade med svag produktion från Robert Meachem och Eddie Royal, receivers, och Antonio Gates, tight end, har gjort att Malcom Floyd i stort sett har varit det enda stadiga alternativet i passningsspelet. Han är ingen dålig spelare men han kan inte bära laget på det sättet. Tillsammans med en quarterback i Rivers som inte verkar hitta tillbaka till sin tidigare nivå gör att Chargers offensiv har haltat rejält.

Philip Rivers är intressant. För bara några år sedan gick han från klarhet till klarhet, dock utan riktiga framgångar i slutspelet, och ansågs vara den bästa quarterbacken i NFL efter Brady och Manning. De senaste två säsongerna har han verkligen tagit ett steg tillbaka. Han rider fortfarande på sitt gamla rykte men han börjar att tappa lite av stjärnglansen. Ibland spelar han fantastiskt men till och från så ser det riktigt illa ut. Kanske har han tappat sin motivation. Eller så klarar han inte att prestera på samma nivå när spelarna runt honom inte håller lika hög kvalitet som förr.

Det är av yttersta vikt för Chargers att man får igång ett springspel med den mycket duktiga Ryan Mathews och får tillbaka sina småskadade nyckelspelare. Då behöver inte Rivers försöka pressa in bollarna och kan sjunka tillbaka i en roll han är mer bekväm i. Till den här matchen lär inte Royal spela dock och även Meachem är listad som ”tveksam”. Frågan är hur mycket kräm Mathews har fått tillbaka i kroppen efter sin skada och om det här kan vara matchen då han presenterar sig på riktigt.

San Diegos försvar har faktiskt spelat riktigt bra till och från. Särskilt den defensiva linjen och lagets linebackers. Det har varit väldigt tufft att springa på dem och det hjälper så klart att ha veteranen Takeo Spikes där i mitten. Men man har dock haft en del andra problem. Chargers har haft svårt att komma åt motståndarnas quarterback och det har varit ett problem. Får man ingen press så sätter det höga krav på lagets secondary. Därför har man inte lyckats undvika en del stora spel.

Matchen

Det kan nog bli rätt jämnt det här. Det är en divisionsmatch och då brukar det alltid bli lite extra känslor. Båda lagen spelar på desperation och har varit besvikelser hittills. Innan säsongen trodde jag nog mer på Chiefs men med tanke på hur otroligt dåliga de har varit i år så börjar man ju undra om den här uppfattningen om all talang i det här laget bara existerar i mitt huvud. Frågan är vilket anfall som kan hitta någon form av rytm. Chiefs styrka är att springa bollen och där är Chargers försvar som allra bäst. Betyder det att matchen hamnar i Cassels händer? I så fall har Rivers och San Diego fördel. Men som en envis gammal pensionär så kommer jag att hålla fast vid Chiefs och tippa att de tar hem det här.

Slutresultat

Kansas City Chiefs-San Diego Chargers: 23-17


Vad tror DU?

Nyheter

To Top