Nyheter

Fotbollstorsdag: Broncos hos Raiders

Den här torsdagen är det Peyton Manning som tar med lagkamraterna i Denver Broncos till det svarta hålet i Oakland. Det här mötet är mellan två klubbar som har haft väldigt olika säsonger i år.

Denver Broncos har vunnit sju raka matcher och säkrat sin plats i slutspelet. Peyton Manning är på god väg att bli årets mest värdefulla spelare. Oakland Raiders å sin sida har förlorat sina fem senaste matcher och är involverade i en helt annan strid. Om det första valet i draften 2013. På förhand ser inte det här ut att bli mycket till match. Men det finns ett par saker som skulle kunna göra det lite mer spännande.

Matchen spelas på en torsdag. Det är en stor fördel för det lag som spelar på hemmaplan då motståndarna har en kort vecka och förlorar en dag av förberedelser då de befinner sig på resande fot. Lagen spelar i samma division. Det brukar alltid göra att det blir mer känslor involverade och att spelarna kommer till start med lite extra motivation. Denver är redan klara för slutspel. Man har redan tagit hem divisionen och möter Browns och Chiefs i sina sista två matcher.

Det finns inte några matcher i NFL där man på förhand med säkerhet kan peka ut vinnaren. Men hur man än vrider och vänder på det så är Broncos stora favoriter i den här matchen. Man har helt enkelt bättre spelare än Raiders på i stort sett varje position.

Denver Broncos

Det här är ett nära nog så komplett lag som finns i NFL i dag. Balans har visat sig vara viktigt i år då lag som Houston, San Francisco och Denver har dominerat. Tidigare har vi sett Green Bay, New England och New Orleans spela underbar offensiv fotboll och vara mycket framgångsrika. Trots att försvarsspelet i dessa lag tidvis har varit riktigt dåligt. Det har inte fungerat lika bra i år. Fler lag har aggressiva anfall som klarar av att göra mycket poäng och då kan matcherna sluta lite hur som helst. Oavsett vilka som på pappret har de bästa spelarna.

Denver Broncos har bägge delarna. Försvaret och anfallet är rankade bland de fem bästa i ligan. Samtidigt ska man vara rättvis och säga att Denver har haft det kanske enklaste spelschemat i NFL. Man har bara vunnit över två lag som har fler vinster än förluster, Steelers och Bengals. Samtidigt har man förlorat över Patriots, Texans och Falcons. Så kanske har de inte riktigt satts på prov än. Men lagen kan inte kontrollera sitt spelschema och Broncos har vunnit det mesta i år.

Offensiven spelar lysande med Peyton Manning som deras nya ledare. Han ställer stenhårda krav på sina medspelare. Han har också infört ett lite möte på sidlinjen efter varje offensiv serie där spelarna tillsammans diskuterar vad man kunde ha gjort annorlunda. Oavsett om serien resulterade i en touchdown eller inte. Han har total kontroll över det här laget. I senaste matchen kunde han inte kommunicera med sina lagkamrater för att hemmapubliken skrek. Man ledde nämligen matchen. Då gestikulerade han åt de 80,000 fansen att vara tysta. Man hade kunnat höra om någon hade tappat en nål därinne efter det. Det är otroligt kul att se den kanske bästa spelaren i NFL:s historia prestera på sådan här hög nivå.

Samtidigt spelar försvaret riktigt bra. Von Miller är, enligt mig, den näst bästa försvarsspelaren i NFL i år och tillsammans med Elvis Dumervil på andra sidan ställer han till med mycket problem för motståndarna. Miller har också fått en bredare roll i år där han ibland till och med får backa ned i passförsvar. Till den här matchen saknar man dock en av sina bästa spelare i försvaret. Linebackern Wesley Woodyard är skadad.

Oakland Raiders

Säga vad man vill om Al Davis och det arv han lämnade efter sig. Han var i sanning en nyckelfigur som tog NFL dit ligan är i dag. Men han lämnade sitt älskade Raiders i ett djupt hål. Raiders spel i år har tyvärr visat att de har långt kvar innan de kommer att kunna konkurrera om en plats i slutspelet. Kanske längre än något annat lag i ligan. Den skadedrabbade stjärnan Darren McFadden har inte lyckats hålla sig på planen i år heller och när han har spelat har han varit en besvikelse. Det beror till viss del på en svag offensiv linje.

När springspelet inte har fungerat har Oakland tvingats att kasta bollen mycket. Alldeles för mycket. Det här beror så klart också på att man ofta har hamnat i underläge. Carson Palmer har inte varit dålig i år. Gubben har en del krut i sig fortfarande. Men spelarna runt honom håller inte måttet och Palmer har fått bära för mycket av bördan. Men här finns det faktiskt några ljuspunkter. Receivern Denarius Moore har tidvis spelat riktigt bra. Brandon Myers har varit en positiv överraskning. Han har fångat bollar för tredje mest yards av alla tight ends i NFL efter Jason Witten och Rob Gronkowski. En annan spännande spelare är den flexibla fullbacken Marcel Reese. Han kan spela både fullback och running back och har visat sig vara ett väldigt giftigt vapen i passningsspelet.

Men det största problemet för Raiders är försvaret. Man tillåter mest poäng i NFL. Det beror till största del på en mjäkig defensiv linje och ett utarmat secondary. Den nya ledningen i Oakland var tvungna att göra sig av med en hel del dyra kontrakt inför den här säsongen för att överhuvudtaget hålla näsan ovan vattenytan. Bredden är dålig och lagets bästa pass rusher gav sig av till Jaguars. Skador har gjort att man har fått lappa och laga lite bland cornerbacks och safeties. Det har inte fungerat.

Den här säsongen är i stort sett död för Oakland Raiders. Frågan är vad man ska göra framöver. Som jag ser det är man framförallt i behov av förstärkning längs den defensiva och offensiva linjen, en ledare i mitten av försvaret och mer bredd i sitt secondary. Raiders bygger om och det kommer att ta tid.

Många spelare riskerar att förlora sina jobb efter den här säsongen och det här laget kommer inte att lägga sig ned och dö i år. Särskilt inte mot en divisionsrival som Broncos. Men frågan är om det spelar någon roll. Peyton Manning brukar ha det ganska skoj mot svaga passförsvar. Och Peyton gör inte en läggmatch mot något lag.


Slutresultat

Broncos hos Raiders: 37-23


Skador

Denver saknar sin linebacker Wesley Woodyard och receivern Brandon Stokley är listad som ”tveksam för start”.

Oakland saknar framförallt ledaren av sitt försvar Richard Seuymour, defensive tackle.


Vad tror DU om den här matchen?

Nyheter

To Top