Nyheter

En kort historia i Seattle

Media kryllar av artiklar om rookies som gör succé. Det talas framförallt om Luck och Griffin III. Den senare nästlade sig även in i Sportbladet i helgen. Få talar om vad Russel Wilson gör i Seattle.

Russel Wilson har gjort en osannolik resa under de senaste åren. Trots en lysande collegekarriär vid två olika skolor, då han flera gånger fick kämpa om en chans att starta, draftades han inte förrän i tredje rundan. Det var hans längd som skrämde bort en del lag. Wilson är bara drygt 1.80 lång. Men han gick i tredje rundan till Seattle och arbetade stenhårt från dag ett. Han spelade ut veteranerna Matt Flynn och Tarvaris Jackson och vann jobbet. En nästan manisk arbetsmoral är en del av förklaringen.

En bit in i säsongen är det svårt att ifrågasätta tränarnas beslut. Wilson har fyra raka matcher med över 100 i quarterback rating och den sjunde bästa sådan i NFL hittills i år. Han har kastat 118 raka passningar utan en interception. Han har lett Seattle till en position där de har goda chanser att nå slutspelet. I gårdagens match mot Chicago Bears var han lika imponerande som någonsin.

Springspelet med Marshawn Lynch fungerade hyffsat men Seahawks kunde inte luta sig på det som man helst vill. Mycket föll på rookien Wilsons axlar. Med sitt sedvanliga lugn konverterade han flera viktiga tredje och fjärde downs. Både med armen och med benen. Man brukar säga att det som verkligen skiljer agnarna från vetet när det gäller quarterbacks är hur de spelar när matchen står och väger. Hur de agerar när de måste leda sitt lag ned till motståndarnas målområde när man ligger under och det är två minuter kvar på klockan. Mot Chicago ledde Wilson en 97 yards lång serie som avslutades med en touchdown med drygt tjugo sekunder kvar av matchen.

Osannolikt nog lyckades Bears kvittera efter ett fantastiskt kast från Jay Cutler till Brandon Marshall. Sedan kunde kickern Robbie Gould sparka in tre poäng. Seahawks fick börja med bollen på övertid. Russel Wilson och hans anfall drev bollen 80 yards ned till en touchdown och vann matchen. Detta trots att man egentligen redan hade börjat att packa väskorna när Chicago kvitterade. Trots att quarterbacken i Seattle är en 1.80 meter kort rookie vald i tredje rundan. Trots att man mötte det försvar som tillåter minst poäng i NFL.

Wilson har säkrat jobbat som quarterback i Seattle Seahawks. Och han har säkrat sina lagkamraters förtroende.

”Russel Wilson en av ligans bästa QBs. 97 yards serie och en 80 yards matchvinnande serie mot ett de bästa försvaren i ligan”, skrev Richard Sherman, cornerback, på Twitter efter matchen.


Vad stod ut från helgens matcher, enligt DIG?

Nyheter

To Top