Nyheter

Vecka 14 – Sista kvarten av säsongen

Nu går vi in i den sista kvarten av säsongen. Varje match är viktig och biljetterna till slutspelet ryker fort. Dessutom ser vi entusiastiskt fram mot ett riktigt stormöte på måndagen.

Nu går NFL in i den sista kvarten av säsongen. Tjugonio av ligans trettiotvå lag har fortfarande en teoretisk chans att nå en Super Bowl. Tjugotvå av dessa är bara en eller två vinster ifrån att knipa en plats. Men vissa har det lite tuffare än andra. Atlanta Falcons, New England Patriots, Denver Broncos och Houston Texans är redan klara. Baltimore Ravens och San Francisco 49ers kan säkra sina platser i slutspelet med en vinst den här veckan.

Många av de här lagen siktar dock högre än så. De vill ha den där viloveckan och då gäller det att vara bland de två bästa lagen i respektive konferens. Atlanta och Houston behöver en vinst till för att säkra en veckas återhämtning.

Samtidigt befinner sig flera lag i en hård strid om wildcard-platser och i vissa fall även divisionsvinsten. I AFC är det framförallt Steelers, Bengals och Colts som konkurrerar om två platser. I NFC leder Bears och Seahawks spurten med ett gäng lag med sex vinster i hasorna. NFC East är fortfarande väldigt öppen.

Torsdagens match

I torsdags spelades en match på västkusten mellan Denver Broncos och Oakland Raiders. Det gick ungefär som väntat och Broncos tog hem matchen mot ett rätt blekt motstånd. Raiders visade upp en del bra saker under matchens gång men kunde helt enkelt inte hålla jämna steg med det bättre motståndet. Bland annat hade man en väldigt fin lång serie i slutet av andra kvarten som avslutades med en touchdown. Dessutom lyckades man flera gånger hålla Manning och hans kompisar till field goals.

Matchen slutade dock 26-13 till Denver. Då ska man också tillägga att Broncos var nere vid Raiders målområde i slutet av matchen men valde att mjölka ut klockan istället för att trycka in mer poäng.


Baltimore Ravens hos Washington Redskins – Söndag 9 december (19.00)

Baltimore började säsongen på ett mycket övertygande sätt. Men man har drabbats av mycket skador. Förra veckan förlorade man mot ett Steelers ledda av veteranen Charlie Batch. Ravens sitter fint på nio vinster och tre förluster men än är det inte klart. Man har ett tufft schema framöver och jagas av två stekheta lag i den egna divisionen. Washington Redskins sitter i en motsatt situation. De jagar Giants i den egna divisionen, som man besegrade i en viktig match förra helgen, och efter den här helgen så har man en rad matcher som helt klart går att vinna. Men eftersom de redan ligger ett steg efter så är varje vinst viktig.

Kollar man på statistiken så är bilden att Ravens överpresterar. De rankar långt ned både när det gäller antalet yards man producerar i offensiven och tillåter i defensiven. Men kollar man på hur mycket poäng de gör så är historien en annan. Joe Flacco har fortsatt med sitt inkonsekventa spel som han tyvärr har gjort sig känd för. Men de är svåra att sätta fingret på. Man har vunnit de matcher som man ska vinna och har haft det tuffare mot bra motstånd. Mot Texans fick man rejält med stryk. Men Ravens har visat att de kan spela jämnt med vilket lag som helst. Precis när man inte tycker att de ser något vidare ut så gör de femtio poäng veckan efter.

Washington Redskins går på molnen just nu. Särskilt fansen. Frälsaren Robert Griffin III spelar på en fantastiskt hög nivå och man har vunnit tre raka. Det finns dock inget utrymme för fler förluster. Det här är den viktigaste matchen som Redskins har kvar. Offensiven är fortsatt väldigt bra och man springer bollen framgångsrikt. Mot Giants förra veckan gjorde man en bra match på båda sidor av bollen. Försvaret har haft det lite körigt i år men har ändå visat vissa livstecken på senaste tiden.

En svårtippad match. Men trots att de slår lite ur underläge så tror jag att Redskins tar hem det här. De behöver vinsten mer, spelar på hemmaplan och de kan nog göra en del poäng på Ravens sargade försvar.

Håll ett öga på

Ray Lewis. Det har snackats om att linebackern är på väg tillbaka. Han har tränat med laget i veckan. Även den skadade Terrelle Suggs kan vara aktuell.

Pierre Garcon har dragits med en skadad fot nästan hela året. Ska vara mer eller mindre återställd. Ger Redskins en annan dimension i passningsspelet, särskilt djupt.

Smällarna. Robert Griffins III har tagit några ruskiga smällar i år. Ravens är rätt kända för att dela ut dem. Vill laget hålla Griffin stående hela året så måste man sluta ta så mycket chanser med sin unga quarterback.

Slutresultat

Ravens-Redskins: 24-27


Dallas Cowboys hos Cincinnati Bengals – Söndag 9 december (19.00)

Det här är en intressant match mellan två lag som jagar varsin biljett till slutspelet. På förhand ser det verkligen ut som att det här kan bli jämnt. Man får dock sätta det stekheta Bengals som favoriter. Men det är en del som har sett bra ut i Dallas på senaste tiden. Tony Romo avslutade förra helgens match mot Eagles med att sätta tio av tio kast och tre touchdowns i andra halvlek. Dez Bryant har börjat att växa till den spelare som många har trott att han kan bli. Förutom att han har kastat några slarviga interceptions har Romo gjort en lysande säsong. Men det lär han som vanligt inte få något beröm för.

Men samma orosmoment består för Cowboys. Den offensiva linjen är ett problem och det är även mitten av försvaret. Sedan man har förlorat båda sina centrala linebackers är det lite mer svajigt. Springspelet har varit totalt värdelöst vilket har tvingat Dallas att kasta bollen alldeles för mycket. Förra matchen fick vi se lite av DeMarco Murray, running back. Han är tillbaka och det gör en enorm skillnad för den här offensiven. Tyvärr saknar man fortfarande sin nose tackle Jay Ratliff, en av ligans bästa spelare på sin position.

Bengals är ett väldigt spännande lag. Precis som i Tampa Bay är truppen sprängfull med unga och talangfulla spelare. Man har fått igång springspelet på senaste tiden och BenJarvus ”The Law Firm” Green-Ellis har tre raka matcher med över 100 yards på marken. Andy Dalton har följt upp sin imponerande rookiesäsong med att spela stabilt och han har arbetat på det som han hade problem med förra året. Han började säsongen med att kasta minst en interception i sina åtta första matcher men det har han städat upp.

Samtidigt har Bengals en av ligans bästa receivers i A.J Green. Personligen skulle jag, trots att det bara är hans andra år i ligan, endast sätta Calvin Johnson före honom. Green har redan över 1,100 yards och tio touchdowns. Killen är nästan omöjlig att markera. Men han är inte den enda superstjärnan i laget. Geno Atkins är utan tvekan årets bästa defensive tackle och han leder en fruktad defensiv linje. Man måste också nämna den odraftade rookien Vontaze Burfict. För bara något år sedan snackades det om att han skulle gå i första rundan. Men han sjönk som en sten och blev inte ens draftad. Nu startar han som linebacke för Bengals och spelar riktigt bra.

Det här är jämnt. Men Bengals är favoriter på hemmaplan!

Håll ett öga på

Jermaine Gresham är en av mina favoritspelare. En stor och snabb tight end som vi bara har väntat på att han ska blomma ut. Har gjort en bra säsong i år men kan ännu mer. Farlig i målområdet.

Springspelet med DeMarco Murray måste komma igång för Cowboys. Annars kommer Romo att bli uppäten av Bengals defensiva linje. Geno Atkins har själv 9.5 sacks. Det är fyra stycken fler än ligans näst bästa tackle.

Romo till Dex Bryant har sakta blivit en av ligans vassaste kombinationer. Nu möter man ”Dalton-till-Green” och det gäller att hänga med!

Slutresultat

Cowboys-Bengals: 24-31


Houston Texans hos New England Patriots – Måndag 10 december (02.30)

Det här är veckans bästa match. Frågan är om det inte är en av säsongens bästa matcher hittills. Det är alltid mer intressant när vi vet vad de här lagen har att ge. Det här kan mycket väl vara de lag som möts i den sista fajten innan Super Bowl. Vem ska få det mentala övertaget? Patriots har fördelen av att spela på hemmaplan den här gången och det är som bekant en viss resväg mellan de två. Men vi väntar oss inte något mindre än en fantastisk och spännande match mellan två av ligans giganter. Båda har vunnit sex raka matcher och bättre än så här blir det inte.

Jag har nog aldrig varit med om att två lag så överlägsna som Texans och Falcons, i vinstkolumnen, har fått så lite respekt. Med Atlanta är det på gränsen till absurt. Men det här gäller även för Texans. På senaste tiden har kritiken varit att det har läckt en del i försvaret. Man tillät både Jaguars och Lions att göra mer än 30 poäng. Att man vann båda matcherna verkar inte betyda så mycket. Förra veckan blev det lite svar på tal. Försvaret stod för sex sacks och sex turnovers mot Titans. Försvaret har dock tagit ett steg i fel riktning i Houston. Det beror till största del på att lagets bästa cornerback Johnathan Joseph har varit borta med skada. Samt att ledaren Brian Cushing försvann tidigt.

Offensivt så fortsätter man att spöa upp folk med springspelet. Personligen hade jag gärna sett att Arian Foster hade fått lite mer vila. Då hade han varit piggare till slutspelet och varit mer effektiv. Hittills har han burit bollen överlägset mest i NFL. Matt Schaub spelar konsekvent på en hög nivå och får som vanligt inte tillräckligt mycket erkännande för sitt bra spel. Han har vunnit femton av sina sexton senaste matcher. Andre Johnson har åter klivit fram som den stjärnan han alltid har varit när skadorna inte har förstört.

Patriots är mångas favorit i AFC. Det kan man förstå. Ni vet hur det är, eller hur? Man har ligans bästa offensiv, ett bra springförsvar och ett aggressivt secondary. Återigen är man uppe i den absoluta toppen när det gäller turnovers. Patriots har snott bollen tjugofyra fler gånger än sina motståndare. Det är rätt bra och är en kombination av att man själva tar hand om den och att man tränar på attackera den när motståndarna anfaller. Sen hjälper det ju att man tar ledningen hela tiden och tvingar sämre lag att kasta bollen mer än de vill. Det är en del som är nytt med Patriots i år. Det som står ut är att man numera också har ett springspel. Stevan Ridley har redan passerat 1,000-sträcket. Brady läser försvaren bra och ser till att man hamnar i rätt spel. Dessutom måste motståndarna respektera passningsspelet och det ger bra möjligheter på marken.

Wes Welker är som vanligt nästan omöjlig att markera. Precis som vanligt så plockar han upp en snuskig mängd yards efter mottagningen. Det beror på att han har en lysande spelförståelse och att Brady placerar bollen där han kan fånga den utan att sakta ned. Jag skulle aldrig lita på skaderapporter som kommer från New Englands läger. De är kända för att smussla med dem. Till den här matchen saknar man åtminstone Gronkowski, vilket är ett stort avbräck. I försvaret är Patriots specialiserade på att stoppa springspelet. Jerod Mayo och Brandon Spikes är tunga där i mitten. I passförsvaret är man klart svagare. Men det här passar mot ett lag som Texans vars offensiv lever på springspelet.

Gillar egentligen Texans mer på en neutral plan. Men i det här mötet tippar jag på hemmalaget i en jämn fajt!

Håll ett öga på

Aqib Talib, cornerback, verkar ha fått lite av en nytändning i New England. Bråkstaken kan passa bra in i det här försvaret med sin aggressiva stil. Sprang in en interception för en touchdown i sin första match.

Tomrummet efter Gronk. Någon måste kliva fram där. Welker kommer att få sina mottagningar men kommer det att blo Lloyd, Hernandez eller Edelman som spelar andrafiol?

J.J Watt är en faktor i varje match. Årets bästa försvarsspelare är en figur som motståndarna måste rita upp alldeles egna planer för. Oftast brukar det inte hjälpa så mycket dock.

Slutresultat

Texans-Patriots: 27-28


Matcher på TV10

Söndag
19.00: Baltimore Ravens hos Washington Redskins
22.15: New Orleans Saints hos New York Giants
02.20: Detroit Lions hos Green Bay Packers

Måndag
02.30: Houston Texans hos New England Patriots


Samtliga matcher

6/12: Denver at Oakland – 02:20
9/12: Baltimore at Washington – 19.00
9/12: Kansas City at Cleveland – 19.00
9/12: San Diego at Pittsburgh – 19.00
9/12: Tennessee at Indianapolis – 19.00
9/12: New York Jets at Jacksonville – 19.00
9/12: Chicago at Minnesota – 19.00
9/12: Atlanta at Carolina – 19.00
9/12: Philadelphia at Tampa Bay – 19.00
9/12: St. Louis at Buffalo – 19.00
9/12: Dallas at Cincinnati – 19.00
9/12: Miami at San Francisco – 22:05
9/12: New Orleans at New York Giants – 22:15
9/12: Arizona at Seattle – 22:15
9/12: Detroit at Green Bay – 02:20
10/12: Houston at New England – 02:30


Vad ska DU se och hur tror du att det går?

Nyheter

To Top