Nyheter

Fotbollsskola: Vad *** pratar han om?

Blue-23! Chevy! Oprah! Sausage! Är alla quarterbacks galna? Vad är det egentligen för osammanhängande smörja som de står och skriker om på planen? Dags för en språklektion!

NFL Supporters fotbollsskola: Amerikansk fotboll är en av de mest taktiskt sofistikerade idrotterna i världen och i NFL är det allra tydligast. Man behöver dock inte förstå allting för att se sporten på TV. Eller ens för att spela. Men en viss förståelse kan göra upplevelsen roligare även från soffan. NFL Supporter kommer därför att köra en serie där vi förklarar några av spelets nyanser på ett så enkelt sätt som möjligt. Fråga om något är oklart.

Blue-23! Chevy! Oprah! Sausage! Är alla quarterbacks galna? Vad är det egentligen för osammanhängande smörja som de står och skriker om på planen? Dags för språklektion!

Den professionella fotbollen har sitt eget språk. Faktum är att den har flera olika språk. Varje lag i NFL har sina egna ord. Varför? Det är för att man ska kunna prata med varandra utan att motståndarna förstår vad man säger. Tänk er rövarspråket som många av oss pratade som barn.

Sporten beskrivs ofta som ett schackspel med mänskliga pjäser. Anledningen till det är att amerikansk fotboll i mångt och mycket går ut på att förutspå motståndarens nästa drag. Skillnaden mot en gammal hederlig match schack är så klart att det finns en hel del improvisation involverad när spelet är igång. Samt att den mänskliga faktorn spelar en stor roll. Man vinner inte en match endast från sidlinjen.

Ett av de viktigaste momenten av spelet är således det som händer innan bollen hamnar hos lagets quarterback. Under de där 40 sekunderna mellan spelen. I en annan del ska vi skriva om vad lagen letar efter när de kollar ut över planen och ser försvaret ställa upp men i den här delen ska vi fokusera på alla de galna saker som en quarterback skriker till sina lagkamrater.

Du har garanterat hört det. Quarterbacks som skriker ut färger och siffror, maträtter och bilmärken. Vissa skriker mer än andra. Peyton Manning, tidigare i Indianapolis Colts men numera i Denver Broncos, är en mästare på det. Matt Ryan i Atlanta Falcons är en annan. Videon här nedan kanske inte ger någon direkt klarhet, men kanske ett skratt eller två. (Tryck på ”Uppdatera sidan” om inte filmen syns..)

– Mestadels av tiden har vi ingen aning om vad vi håller på med. Men försvaret vet inte att vi inte vet vad vi håller på med. Det kallar jag en högre nivå, Peyton Manning.Varför skriker han?

För att göra det lite enklare kommer vi att fokusera på det som kallas för ”Audibles”. Det kan betyda flera olika saker. Det första som händer är att en tränare, vanligtvis den person som vi här kallar för en offensiv koordinator, säger till lagets quarterback vilket, eller ibland vilka, spel han vill att laget ska köra. Det beslutet baserar tränaren bland annat på om det är första, andra eller tredje ”down” och hur många yards laget har kvar till fyra nya försök. Quarterbacken samlar alla sina medspelare i en ring, en så kallad ”huddle”, och berättar för dem vilket spel man kommer att köra.

Det är här spelet börjar för intelligenta spelare som Manning, Brady eller Ryan. De kollar hur försvaret ställer upp och huruvida det spelet som man har bestämt sig för är det som har störst chans att lyckas, även när tränaren har kallat två spel finns det oftast ett första och andra alternativ. Kanske smyger quarterbacken fram till linjen och låtsas som att det är dags att köra bara för att lura försvaret att röra sig och på så vis avslöja vad de hade tänkt göra.

Om quarterbacken inte gillar vad han ser, eller om han ser en möjlighet som laget inte får missa, kommer han att ändra spel där och då. Från linjen. Det är då han börjar skrika om allt det vi har pratat om. I slutändan handlar det om att kommunicera till sina medspelare vad de ska göra. Självklart utan att försvaret förstår vad som kommer att hända. Därför skriker quarterbacken ibland trots att han inte ändrar någonting. Det gör han för att förvirra motståndarna. Hans egna lagkamrater vet vad de ska lyssna efter. Resten ignorerar de bara.

Det här är det som man kallar för en audible. När quarterbacken ändrar något i det valda spelet. Det kan handla om att helt byta till något annat som man har tränat på, att bara ändra någon receivers route eller att ändra hur den offensiva linjen ska blockera. Ibland kallas det för en check, ofta i de fall man har kallat flera spel innan man ställer upp och bestämmer sig för att byta till det andra alternativet, men allt faller ändå under termen audible.

Vad är det han skriker?

Det här kan bli lite komplicerat. Det första man måste förstå är att alla lag inte använder exakt samma system, eller ord. Det varierar och därför ska det som vi skriver här tolkas som något generellt och inte som en sanning som stämmer för varje lag. Många använder samma ord men det betyder olika sak varje match. Det här är grundtänket.

I offensiven tilldelas varje receiver, running back och tight end oftast ett nummer. Varje typ av ”route”, det vill säga den väg som lagets receivers springer, har också ett nummer. Det har även varje ”hål” som en running back ska springa igenom. Förenklat kan man säga att om ett springspel ska gå mellan centern och lagets högra guard så kommer de två att försöka flytta på sin motståndare bort från det utrymmet mellan dem. Det bildar sedan ”hålet” som lagets running back ska sikta på. Vilken siffra som är vilket ”hål” är bestämt sedan innan. Oftast räknar man ifrån mitten och börjar på den sidan där lagets tight end står. Så om vår tight end står på högra sidan så är hålet mellan centern och lagets left guard …? Ja, visst är det 2!

Säg då att din running back är nummer 2, eftersom alla relevanta spelare tilldelas ett nummer, och det ”hålet” som lagets quarterback anser vara bäst att springa igenom är nummer 5. Om han då säger ”25” från linjen betyder det enkelt uttryck ”2:an i 5:an”. Lagets running back vet var han ska springa och de offensiva linjespelarna hur de ska blocka. Eventuella fullbacks och tight ends får också en ny uppgift.

Men! Alla lag använder samma typ av språk, annars skulle det bli väldigt svårt att lära nya spelare ett helt nytt system hela tiden. Därför använder många lag ett färgsystem. Man bestämmer i förväg vilken färg som betyder att medspelarna ska lyssna på sin quarterback. Säger han någon annan färg så ignorerar man honom. Den rätta färgen är ”hot” eller ”live”. Självklart kan han skrika ut alla färger, med samma eller olika sifferkombinationer, på samma spel. Om den ”riktiga” färgen är blå och quarterbacken skriker ”red 24”, ”red 24”, ”blue 26”, ”blue 26” så är det senare spelet det som gäller. Färgen kan man byta ut flera gånger under en match.

Ibland bestämmer lagen att en färg är springspel och en annan passningsspel. Då kanske ”Blue 26” helt enkelt betyder att den första receivern ska springa route nummer två och den andra route nummer sex. Eller att receiver nummer två ska ändra sin route till en nummer sex. Eller att ”2” står för formationen och ”5” för det femte alternativet ur den formationen. Många lag använder ett system baserat på hur många steg quarterbacken tar efter att han har fått bollen. ”30”, ”30”, ”30” säger till lagets receivers att quarterbacken backar tre steg innan han slänger bollen och att lagets receivers ska springa sina korta routes. Möjligheterna är oändliga. Men man får inte göra det för komplicerat för då ökar också misstagen.

Ibland skriker en quarterback ut tre ord. Det kan i stort sett vara vad som helst. Oftast är det inte relevant vilket ord man använder utan det är den första bokstaven som betyder något. Ett lag kanske bestämmer att det andra ordet är det som betyder något och om det börjar på en viss bokstav så betyder det audible. Matt Ryan i Falcons skriker ofta ”Chevy”, ”Lucy”. ”Chevy” ”Lucy”. Det logiska är ”Lucy” helt enkelt står för ”left”, eller vänster, och att han helt enkelt har bytt riktning på spelet. Det är oftast inte mer komplicerat än så.

Populära ”audibles”

Låt oss gå igenom några vanliga audibles. Ibland använder en quarterback ord som ”Alert” eller ”Hot”. Det betyder oftast att han har tror att en blitz kommer och att receivern ska skära av sin route. Det här kallas ibland för en ”Hot read”. Ofta kan man också höra honom skrika ”Omaha” efter det och det betyder att lagets center ska sätta igång spelet vid nästa ljud. Kolla efter det nästa gång. En quarterback kliver fram och ställer sig bakom sin center och låtsas sätta igång spelet. Han ser hur försvaret signalerar blitz, skriker ”Alert”, ”Alert” och precis därefter ”Omaha”, ”Omaha”. ”Hut”, ”Hut” och kastar den korta bollen innan försvaret hinner ställa om. Det här används såklart också för att lura försvaret att starta för tidigt. En audible som är väldigt vanlig och enkel är ”Kill”. Det betyder helt enkelt att man skrotar det kallade spelet och kör reservspelet.

Några sista saker måste man lägga till. Det första är det som nästan alltid händer. Det är när quarterbacken pekar på en motståndare och skriker till exempel ”52 is the Mike”. Det är ingen audible utan helt enkelt sätt att meddela till linjen och andra spelare vem de ska blockera. ”Mike” står för middle linebacker och ”52” för tröjnumret. Den spelare som quarterbacken pekar ut som ”Mike” kan dock vara vilken spelare som helst. Det är bara ett sätt att dela upp ansvaret. Det andra man ska lägga till är att quarterbacken inte bara kommunicerar verbalt. Han kan också använda handsignaler. Särskilt när man spelar på bortaplan och publiken skriker för full hals.

Oavsett vad man använder för system så finns det ett syfte med att ändra spelet från linjen. Det är att använda sig av det spel som bör fungera bäst mot det som försvaret gör. Alla quarterbacks får inte friheten att använda ”audibles” för att tränarna helt enkelt inte tror att de klarar av det. En quarterback har ofta mycket annat att tänka på. Men om man har en smart spelare som Tom Brady, Peyton Manning eller Matt Ryan så ökar det chanserna att lyckas med sitt offensiva spel.


Ställ gärna frågor om något var oklart. Har DU hört något speciellt när du har tittat?

Dela gärna den här artikeln på Facebook eller Twitter!

Nyheter

To Top