Nyheter

Fenomenet Kellen Moore

Kellen Moore från Boise state har vunnit fler matcher i college än någon annan quarterback genom tiderna. Ändå kan han gå odraftad i år. Moore passar inte in i den färdiga mallen – och han är inte ensam.

Amerikansk fotboll liknas ibland vid ett typ av schack med verkliga människor som pjäser. Det ligger mycket sanning och logik bakom den liknelsen. Den taktiska aspekten är tydligast. Spelet styrs av tränare och ledare som i stort sett bestämmer precis hur spelarna ska röra sig på planen. Sedan finns det ju så klart ett visst mått av improvisation också, ska det sägas.

I den här artikeln ska vi dock fokusera på ”pjäsernas” egenskaper. Även fast det finns spelare som vi kallar för hybrider, som hamnar någonstans i mitten, så är kroppsmallen för de olika spelartyperna rätt strikt. Offensiva linjespelare ska vara tunga och ha långa armar, till exempel. Det gör att många spelare hamnar lite i kläm.

I årets draft, precis som vanligt, finns det mängder av bra fotbollsspelare som inte kommer att bli valda på grund av att de inte passar in i den mall som lagen letar efter. Det här är en konsekvens av att det finns så oerhört många spelare att välja mellan men bara en egentlig proffsliga, och bara 32 arbetsgivare. Det finns alltså utrymme att ställa rätt absurda krav.

Vinner allt – men vad gör det?

Kellen Moore, quarterback från Boise state, är ett lysande exempel. Han har vunnit fler matcher i college än någon annan quarterback någonsin har gjort. 50 vinster mot bara 3 förluster. Under samtliga av de fyra år som han har fått starta så har han kastat för mellan 3,500 och 4,000 yards. 2011 kastade han till 43 touchdowns, och bara 9 interceptions. Moore läser spelet bra och har en lysande träffsäkerhet. Han har ett lugn omkring sig, är en bra ledare och tar sitt spel till en högre nivå när det betyder som mest. Han har helt enkelt många av de egenskaper som alla tränare letar efter.

Men Kellen Moore är inte särskilt snabb, har inte den där starka kastarmen och är ”bara” 1,80 m lång. På NFL Combine såg man en stor skillnad på Moore och övriga prospects. Även fast han imponerade så såg man tydligt hur han var tvungen att kasta mycket tidigare än sin konkurrenter och nästa lobba in bollarna. Moores kritiker säger att han inte kommer att kunna fungera på proffsnivå och att han är för kort för att kunna se planen ordentligt över sina offensiva linjespelare. Det finns en faktisk risk att han inte blir en av de 253 spelarna som får ett jobb i NFL efter draften i april. Trots att han alltså är en av de mest framgångsrika spelarna någonsin på collegenivå.

Moore är inte ensam

En annan quarterback i samma position är Russel Wilson från Wisconsin. Han är precis som Kellen Moore under 1.80 m lång och sorteras därför bort från toppen. Men till skillnad från Moore så har Wilson en sjuhelvetes arm. Han är också en duktig atlet och är både snabb och stark. 2011 kastade Wilson till 33 touchdowns mot bara 4 interceptions.

På andra sidan av skalan har vi Brock Osweiler, quarterback i Arizona state, som trots väldigt inkonsekvent spel och lite erfarenhet rankas högre än både Wilson och Moore. Han har de fysiska attributen som scouterna gillar. Osweiler är en jätte på över 2 meter med en kanon till arm.

Det finns många spelare som, trots att de inte har fötts med de ”rätta” attributen, har blivit mycket framgångsrika i NFL. Drew Brees, quarterback i Saints, är en spelare som är ungefär lika lång som Moore och Wilson, och han har ju gjort rätt bra ifrån sig i ligan.

Så, Russel Wilson och Kellen Moore kan vara två spelare att hålla koll på. Kanske startar de i NFL om några år.

Nyheter

To Top