Nyheter

Colts dilemma – Luck eller RGIII?

Indianapolis Colts kommer att ha ett lyxproblem på draftdagen. De måste välja mellan två mycket bra unga quarterbacks. Andrew Luck har setts som självklar etta, men är det fortfarande lika klart?

Den 26:e april kommer årets draft att äga rum. Sedan det stod klart att Indianapolis Colts är laget som får välja först har experterna varit övertygade om att Andrew Luck, quarterback från Stanford, är spelaren som Colts kommer att välja. Även fast snacket om “Suck for Luck”-fenomenet egentligen tog fart redan när Peyton Mannings nackskada blev ett faktum. Ett annat lag i behov av en quarterback är Washington Redskins. Därför förhandlade de till sig det andra valet i draften från St. Louis Rams.

Lika självklart som det har varit att Colts väljer Andrew Luck, har det varit att Redskins skulle välja Robert Griffin III från Baylor, mer känd som RG3. Men hur ser läget ut idag? De senaste veckorna har det diskuterats mycket om Colts verkligen borde välja Luck över RG3. Båda har skördat stora framgångar i college och väntas ha minst lika lyckade karriärer i NFL.

Supersnabb eller snabb?

Robert Griffin III är jättesnabb, Andrew Luck är snabb. Under NFL Combine imponerade de båda på 40 yard-sprinten, RG3 sprang på 4,41s och Luck på 4,67s.

Andrew Lucks tid på sprinten överraskade många då han inte använder sin snabbhet lika ofta som RG3, istället imponerar han med sin rörlighet genom att manövrera bort från anstormande defensiva linjemän. Många menar även att hans förmåga att kasta medan han springer utanför passfickan är underskattad.

När det kommer till Robert Griffin III:s snabbhet finns inga frågetecken. Experter jämför honom med Michael Vick under college, även om han ligger före både när det gäller fotbollssinne och kastteknik. Till skillnad från Michael Vick använder RG3 sin förmåga att springa som ett komplement till sin arm, hans första prioritet är inte att springa. En nackdel med en quarterback som springer mycket med bollen är risken för skada, när man väljer som nummer ett i draften är det viktigt att välja en spelare som kan bidra under minst 10 år.

Rörligheten är enligt de flesta scouterna inte avgörande, båda kan nämligen klara sig mycket väl om de måste lämna passfickan och springa, och menar att skillnaden i snabbhet inte kommer att spela en stor roll i NFL.

Armstyrka och träffsäkerhet

När det kommer till träffsäkerhet så går åsikterna isär, till exempel menar Merril Hoge vid ESPN att RG3 besitter den mest precisa armen. När det gäller den statistiska träffsäkerheten, hur många av de bollar dem kastar som blev fångade av en receiver, låg Luck på 67 procent och RG3 på 66 procent under sina collegeår, en försumbar skillnad alltså.

Armstyrka kan vara svårt att bedöma då det inte handlar om nummer i statistiken. Innan diskussionen började få mer plats, ansågs Andrew Luck vara den mer träffsäkra och starkare av de två, men på senare tid har mer uppmärksamhet riktats mot RG3s fantastiska arm, och särskilt hans förmåga att kasta utanför passfickan.

Redo för NFL

Något som Robert Griffin III saknar är erfarenhet av ett offensivt system som är konstruerat likt det han kommer att behöva lära sig för att bli en fulländad quarterback i NFL. Just detta är vad som är mest attraktivt med Andrew Luck. Under sin tid på Stanford kunde han få 3-4 olika plays av sin coach, och fick sedan själv, utifrån hur försvaret såg ut, bestämma vilket de skulle använda.

Att helt räkna bort Robert Griffin III i denna kategori vore dumt, då han inte ens fått en chans att bevisa att han kan hantera ett offensivt system i NFL, en playbook och genomgångar kan vara allt han behöver. Att vara ”NFL-redo”, som det kallas, är en högt värderad egenskap hos unga quarterbacks. Förmågan att lära sig snabbt likaså.

Ett dilemma

I Indianapolis, precis som i alla andra klubbar, pågår det ett intensivt scoutingarbete. Den spelare de väljer kommer att avgöra om de under kommande år blir framgångsrika eller inte. Att ha två otroligt begåvade quarterbacks att välja på är en gåva, men också ett dilemma. RG3 och hans college höll i dagarna en privat Pro Day, där han imponerade på scouter och genomförde alla de kast som han kommer att behöva klara av i NFL. Nu har många börjat fråga sig om Andrew Luck är ett givet val för Colts.

Många hävdar dock att Andrew Luck är ett säkrare val. Washington Redskins fans hoppas nog att Luck går till Colts, så att dem får välja RG3. Hans snabbhet och förmåga att kasta utanför passfickan är något som är viktigt i det offensiva system som är installerat i Washington.

Den 26:e april inleds årets draft, och den kommer att avgöra framtiden för Colts och Redskins. Floppar Andrew Luck? Floppar Robert Griffin III? Deras karriärer kommer hela tiden att jämföras, vem tror ni kommer att bli mest framgångsrik?


Vad tror du att Colts gör, och varför?

Mattias Olsson, nflsupporter.se: Jag tror att de väljer Luck. Om de skulle välja Griffin och det mot förmodan inte skulle gå som de vill så skulle Colts ledning se rätt dumma ut. Däremot har jag ingen aning om vem jag själv helst skulle vilja ha i mitt lag. Båda är väldigt bra prospects. Fysiskt begåvade, bra ledare och intelligenta.

Per Fogelin, tenyards.se: För varje dag om går så ökar värdet på RG3-aktien. Killen har karisma och intelligens och vinner sympatier varje gång han öppnar munnen. Är det någon som skall våga att inte välja det ”självklara” valet Luck, så är det visserligen Jim Irsay (Colts lätt galna ägare). Personligen tror jag dock att de väljer Luck. Är det rätt? Inte en susning…

Anders Retzner, nflsupporter.se: Colts väljer Andrew Luck på grund av hans erfarenhet av ett offensivt system likt det system som Colts använder. Sedan menar jag att det handlar om att Andrew Luck är ett säkrare kort. Andrew Luck fick under sin collegetid ta väldigt många snaps från under-center, något som en quarterback i NFL förväntas hantera utan problem, medan RG3 till största del spelade ur shotgun. Att jag i Colts sits hade valt Andrew Luck över RG3 betyder inte att jag ogillar RG3 på något sätt, vem Colts än väljer har de inkasserat en otrolig quarterback som bara kommer att bli bättre med åren.

Olof Westman, nflsupporter.se: Inte en chans att Colts väljer RGIII. De har varit bestämda på Luck ända sedan det började se ut som de skulle drafta först förra säsongen, och har värvat därefter. Luck är mer lik Manning än RGIII och är en mer färdig produkt. Colts offensiva linje är van att blocka för statyn Manning och skulle få stora omställningar med en rörligare quarterback som RGIII. Nej, Luck är självskriven i Colts och det kommer passa som hand i hanske.


För vidare analyser, se gärna:
http://espn.go.com/video/clip?id=espn:7717197
http://www.nfl.com/videos/auto/09000d5d827cd770/Pro-day-review-Luck-vs-RG3

Nyheter

To Top