Nyheter

Fantasy football – den vinnande strategin

Det är snart dags för en ny säsong i NFL. Det betyder att fantasy football är tillbaka. I ligorna vi kör på NFL Supporter är det drygt 65 lag anmälda i år. Nu berättar vi hur du vinner din liga.

Det finns många strategier för att bygga ett vinnande lag i fantasy football. En stor del av charmen med spelet är ju att själv leka general manager och ta alla beslut. Det innebär ju att man får göra precis som man vill. Men i den här artikeln ska vi kika på några saker som alla ambitiösa ägare bör tänka på.

Vi kommer främst att utgå från en vanlig liga med tolv lag och ett poängsystem enligt standard. De flesta av teorierna funkar bra även för mindre eller större ligor. Men om man spelar i en dynasty-liga, där man behåller sitt lag över flera säsonger, bör kanske tankesättet vara ett annat.

Fantasy Football är inte på riktigt

Det här är absolut inte menat som att du inte ska ta ditt lag på allvar. Gör gärna det, då blir det mycket roligare. Rubriken anspelar på det faktum att en bra fotbollsspelare inte nödvändigtvis kommer att göra särskilt mycket nytta i ditt lag.

De flesta fans draftar spelare som de tycker om. Självklart ska man göra det. Men var medveten om att omdömet kanske inte är på topp när det gäller vissa spelare.

ADP2

Fantasy football handlar mycket om odds och möjligheter. Touchdowns är till exempel mycket värda i fantasy. En running back som är lite mindre i storlek och har en tung reserv bakom sig kommer troligtvis att förlora några chanser att göra touchdowns nere vid målområdet till oxen som vanligtvis står på sidlinjen.

————————————————————————-
ADP = snittpositionen som spelarna har draftats på i mock drafts. Bra att hålla koll på —->
————————————————————————-

En wide receiver i Texans kommer inte få lika många chanser att fånga touchdowns eftersom laget vanligtvis springer in sina poäng när de kommit så långt ned i planen. Spelare får heller inte poäng för att blockera.

Spelare i dåliga lag kan ofta vara de som är bäst i fantasy football. De får mer chanser eftersom laget ibland inte har särskilt många andra alternativ.

Hitta svaga grupper

Innan draften är det särskilt viktigt att fundera på vilka positioner som är djupa av talang inför årets fantasysäsong.

Om det finns många bra running backs kan du gott vänta med att drafta den positionen till de senare rundorna. En god idé kan vara att göra en liten lista, antingen bokstavligt eller i huvudet, över var de olika skikten börjar och slutar.

Kanske finns det åtta running backs som är värda att drafta i de första två rundorna och åtta andra spelare som kanske bör gå i runda fem till sex. Sedan kanske det är ett rejält fall och resten kanske bara är värda att chansa på långt ned i draften. Då vill man få sina running backs innan fallet kommer. Annars sitter man där med en bänkvärmare som starter.

Scouta din draftposition

Alla som har möjlighet bör göra en mock draft från samma position som de draftar ifrån. De är inte alltid helt tillförlitliga eftersom många inte tar dem seriöst, vilket inte är så konstigt, men man kan ändå få ut mycket värdefull information ur dem.

En av sakerna man kan lägga på minnet är vilka spelare som finns inom räckhåll. Sedan är det ju upp till var och en vilka spelare man gillar. Men precis som i den verkliga draften handlar det om att få ett schysst värde för sina val.

Många kollar runt långt nere på rankingen och letar efter guldkorn. Men det är viktigt att komma ihåg att de flesta chansningarna oftast inte går hem. Men visst hade man till viss del kunnat förutspå framgången som Alfred Morris hade förra året om man hade koll på Mike Shanahan och vad han har åstadkommit med unga running backs tidigare.

Kontinuitet är bra

Säkra kort gör vinnande lag. I fantasy football är det oerhört viktigt att ha spelare som presterar varje vecka. Killar som Arian Foster, Ray Rice och Adrian Peterson går högst i draften för att man kan lita på dem.

Tänk dig att du har åtta spelare som är grymma varannan vecka. Sammanlagt, och individuellt, kommer de att ha samlat ihop en rätt respektabel mängd poäng vid säsongens slut. Men eftersom fyra av dina spelare i stort sett försvann varje vecka så förlorade ditt fantasylag alla matcher.

Kontinuitet och stabilitet vinner matcher i fantasy. Man kan ha en eller två opålitliga starters, men inte mycket mer.

NFL Supporter frågar experten

För att få ett ytterligare perspektiv som kan hjälpa våra läsare i sin fantasyliga letade vi upp en riktig expert. Matthew De Lima har skrivit om fantasy football i många år, för en rad olika sajter och tidningar. Sedan 2010 har han hållit till på FFtoolbox.com.

Enligt Matthew De Lima ska man undvika att fastna i fällan att försöka hitta genombrottspelare och istället satsa på de stabila, kanske lite tråkiga, namnen.

– Försök alltid hitta värde. Håll utkik efter spelare, som av någon anledning, faller i draften. Ägare har en tendens att vilja hitta ”nästa stora sak”, så att de kan skryta om det i efterhand.

Vilken typ av spelare ska man satsa på?

– Många ignorerar de pålitliga spelarna bara för att de förväntas vara bra. Det är därför man kan se Andre Johnson och Larry Fitzgerald falla i draften trots att de sitter i en lovande situation inför 2013. Fantasy football handlar inte om att alltid göra rätt val, utan om att alltid maximera värdet. Poängen kommer av bara farten.

Uppskattningsvis trettio miljoner människor spelar fantasy football varje år. Det har blivit en lika naturlig del av NFL som kycklingvingar. Samtidigt hjälper det underhållande spelet att sprida ligan till nya grupper. Man kan på fullt allvar säga att NFL inte hade varit alls lika populärt utan fantasy football.

– Folk spelar fantasy av samma anledning som att de spelar Madden. Det är kul att vara en del av spelet. Du bygger ett eget lag och sköter truppen. Varje säsong slutar med att ett lag vinner Super Bowl och det betyder att 31 lag har förlorat. I fantasy football kan vem som helst vinna sin liga. Även fast säsongen är över för ditt favoritlag kan du fortsätta att njuta av spelet genom fantasy, säger Matthew De Lima.

Har du några tips som kan ge våra läsare en fördel?

Nyckeln är förberedelse. Gör mock drafts och läs så mycket du bara kan. Även om du inte håller med om allt i en artikel, är det ändå positivt att samla på sig olika perspektiv, eftersom någon annan i din liga kanske tänker likadant. Men det viktigaste är att komma ihåg att du inte alltid kommer att ha rätt. Vissa spelare blir skadade, underpresterar eller kommer från ingenstans och dominerar. Anpassa dig efter förutsättningarna och arbeta med free agents för att hitta den där diamanten. Om du är aktiv i din liga så har du en fördel gentemot spelare som inte är det.


Följ Matthew De Lima på Twitter, @mattkdelima, och läs hans artiklar på FFToolbox.com. Följ gärna även@FFToolbox på Twitter.

Nyheter

To Top