Analyser

Ett stort steg framåt – defensiva spelare

Nick Fairley valdes av Detroit Lions i första rundan 2011 – efter ett lysande år för Auburn – men hans rookiesäsong förstördes av en skada. Fairley är en av de spelare som kan explodera 2012.

Många försvar hade det tufft förra säsongen. Det kändes som att alla uteblivna träningsläger slog hårdast mot defensiven. NFL Supporter har därför dragit ihop en lista på några av de spelare som det kan vara läge att hålla koll på 2012. Vi börjar med en kille vars skador gav honom en tråkig start på rookiesäsongen.

Nick Fairley, DT, Detroit Lions – Efter en dominant insats vid BCS National Championship-matchen 2011 då Auburn besegrade Oregon, där Fairley blev utsedd till matchens bästa defensiva spelare, så meddelade han att han skulle skippa sitt sista år och göra sig tillgänglig i draften. I flera ”mock drafts” förutspåddes det att han skulle gå som nummer ett! Han gick slutligen som nummer tretton till Lions. NFL Supporter skrev kort om honom HÄR. Fairley och Suh tillsammans på linjen skulle bli magiskt. Men Fairley bröt ett ben i foten på träningslägret redan innan säsongen började. Han kom tillbaka 5-6 veckor in på säsongen men det tog aldrig fart för honom och det blev inte mycket speltid. Nu har Fairley fått slipa på sin teknik och om han håller sig frisk så kan han börja producera på den nivå som Lions hoppas att han kan.

Marcell Dareus/Kyle Williams, DTs, Buffalo Bills – Jag älskar vad Bills har gjort under det här speluppehållet. De kan ha den bästa defensiva linjen i hela NFL nu. De hade Kyle Williams, som är väldigt bra, och sedan värvade de den stora Marcell Dareus med det andra valet i första rundan i draften 2011. I år skrev de kontrakt med årets mest högprofilerade free agent, Mario Williams DE från Texans. Sedan tog Bills också in Mark Anderson, DE från Patriots, som hade 10 sacks förra säsongen. All den här talangen kommer ju självklart att gynna alla spelare på linjen i deras individuella spel så egentligen kunde jag ha skrivit in hela linjen i början. Men Marcell Dareus blixtrade till lite då och då förra säsongen och med sina nya kollegor tror jag att han under nästa säsong kommer att cementera sin plats som en dominant spelare i NFL.

Nnamdi Asomugha, CB, Philadelphia Eagles – Asomugha var en av ligans tre bästa cornerbacks när han gick till Eagles förra året. 2009 rankade CBS honom som den 8:e bästa spelaren i hela NFL. Men han hade det tufft i sitt nya lag och kom aldrig till sin rätt när tränarna ville att han skulle spela zonförsvar. Asomugha är extremt effektiv som en så kallad ”shutdown corner” i man-mot-man. Men i Eagles hamnade han ofta i mitten av plan i mer av en safety-roll där han skulle plocka upp receivers som kom in i hans zon. Han hade problem och egentligen är det förvånansvärt att Eagles inte använde Asomugha till det han är bäst på. Men Asomugha är en av ligans mest intelligenta försvarsspelare och det såg allt bättre ut ju längre säsongen led. Till nästa säsong får man anta att Eagles använder Asomugha till det han gör bäst och i de fall han måste ta på sig en annan roll så är han mer förberedd på det. Annars är det ett jäkla slöseri på en mycket bra spelare.

Clay Matthews III, OLB, Green Bay Packers – Matthews var en stjärna i Packers Super Bowl-lag säsongen ’10/11 med 13.5 sacks under säsongen och 3.5 sack till i slutspelet. Förra säsongen sjönk hans produktion drastiskt. Det blev 6 sacks totalt. Det här berodde inte på att Matthews var en sämre spelare förra året. För det första hade Packers ingen riktig pass rusher på andra sidan så Matthews fick försvarets hela uppmärksamhet och för det andra så var passförsvaret inte alls bra. I draften valde Packers Nick Perry, DE, i första rundan. Det verkar som att Perry ska gå in på den vänstra sidan och att Matthews flyttar över till högerkanten. Packers sex första val i draften var försvarsspelare och laget hoppas kunna flytta runt Matthews på olika positioner för att ge honom optimal chans att nå motståndarnas quarterback.

Clay Matthews hade en liten dipp i produktionen förra säsongen. Men det berodde mycket på hans mediokra lagkamrater. I år har Packers förstärkt och det kommer att gynna honom.

Brooks Reed, LB, Houston Texans – Reed gjorde en mycket fin rookiesäsong i Wade Phillips framgångsrika försvar. Men nu när Texans har blivit av med både Mario Williams, DE, och DeMeco Ryans, MLB, så får man anta att Reed kommer att få en ännu mer utvidgad roll. Med tanke på vad han visade förra säsongen så finns det ingen anledning att tro att han inte skulle axla den rollen med bravur. Redan förra säsongen när spelarna omkring honom började falla av skador så klev Reed fram och presterade. Han hade bland annat 3.5 sack bara i slutspelet.

Patrick Chung/Devin McCourty, DBs, New England Patriots – Patriots passförsvar var dåligt förra säsongen. Siffrorna kommer alltid att vara lite skeva för att man har ett så explosivt anfall som tvingar motståndarna att kasta bollen mer för att hänga med. Men förra säsongens nästan 300 yards per match är självklart alldeles för mycket. De dåliga siffrorna berodde på flera saker. Skador var en av anledningarna. Patrick Chung, safety, är en kugge i försvaret som försvann. När han kom tillbaka så vände det något men Chung blev aldrig riktigt hel. Devin McCourty, CB med en lysande rookiesäsong ’10/11, skadade sig också. McCourty var topp 10 i de flesta kategorier bland cornerbacks under sin första säsong och belönades med en Pro Bowl-utnämning. 2011 var en annan historia. Han började säsongen med att tillåta både flest mottagningar och antal yards i ligan. Precis som i fallet med Nnmadi Asomugha så bad Patriots McCourty att göra en hel del nya saker. Det gjorde att han fick stora problem. Sedan kom skadorna på det. Om Chung och McCorty kan hålla sig friska och Patriots nya draftval Chandler Jones kan hjälpa dem att få lite press på motståndarnas quarterback så bör Patriots passförsvar kunna bjuda på en rejäl uppryckning nästa säsong.

Robert Quinn, DE, St. Louis Rams – Quinn valdes i första rundan 2011 av Rams som en ren pass rusher. Han fick inte spela speciellt mycket under sin rookiesäsong men när han gjorde det så var han rätt imponerande. I år kommer han att få mer tid på planen och det blir spännande att se vad han kan hitta på. Rams ledning har gått ut och sagt att de siktar på att slå sack-rekordet så man får gissa att de har lite spännande blitzpaket att bjuda på. Självklart kommer inte Rams mediokra försvar att slå något rekord men det hindrar inte Quinn från att nå ett dussin sacks eller liknande.


I korthet:

Chiefs försvar (Hali, Houston, Poe) kommer att vara bättre, och de var redan bra, nästa säsong. Håll utkik!
Von Miller, OLB, hade en fantastisk rookiesäsong men hans resa mot toppen kommer bara att fortsätta.
Sean Weatherspoon, LB, kommer att ta över Falcons försvar och spås en lysande framtid (förutom de 115 tacklingarna han hade förra säsongen).


Någon DU vill tipsa om?

Dela gärna den här artikeln på Facebook eller Twitter.

Nyheter

To Top