Nyheter

”Always compete” – konkurrens i Seattle

Det är en öppen tävling om jobbet som Seahawks quarterback 2012, har Pete Carroll gjort klart. Frågan är hur ”öppet” det egentligen är. Låt oss kolla närmare på Pete Carroll och hans tre quarterbacks.

Pete Carroll är inte som andra tränare i NFL. Han är inte den typen som skäller ut sina spelare. Han motiverar med ett leende och uppmuntrande ord. Han beskrivs ofta som entusiastisk och full av energi. Det här är en stil som han utvecklade som tränare i college. Carroll gillar att skämta och tog ofta hjälp av komikern Will Ferrell för att skoja med sina spelare på träningarna. Även fast han sällan blir särskilt uppretad på sidlinjen så är han känd för en aggressiv tränarstil under matcherna. Något som gav honom smeknamnet ”Big Balls Pete” vid USC, University of Southern California.

Nu har Carroll tagit en del av collegefotbollen med sig till NFL. Efter en otroligt framgångsrik karriär som tränare vid USC tog Carroll över tränarjobbet i Seattle Seahawks förra säsongen. Han fick väldigt fria händer och har i stort sett vänt upp och ned på hela organisationen. Nu har han fått en hel del uppmärksamhet för konkurrensen som han utsätter sina quarterbacks för. Pete Carrolls motto har länge varit ”Win forever. Always compete”. En konsekvens av det är att alla platser i truppen är öppna för konkurrens och att samtliga spelare har en chans att tävla.

Trots att Seahawks skrev kontrakt med Matt Flynn, QB från Packers, tidigare i år och gav honom ett kontrakt värt cirka 10 miljoner dollar om året så är det inte säkert att han kommer att få spela. Inte enligt Pete Carroll i alla fall. I laget finns också Tarvaris Jackson, QB, som spelade de flesta matcherna förra året och blev bättre ju längre säsongen led. I draften valde Seahawks även den imponerande, men begränsade, Russel Wilson. De tre delar nu på träningstiden med lagets startande spelare och vem som helst har, åtminstone i teorin, chansen att ta jobbet.

Matt Flynn

”Money talks”, som de säger. Om jag skulle tippa på vem som kommer att starta i Seattle 2012 så skulle det vara Matt Flynn. Det är svårt att rättfärdiga beslutet att ta in en quarterback och betala honom 70 miljoner om året och sätta honom på bänken. Dessutom har Flynn på sina få starter visat att han förtjänar en chans att få visa vad han går för. När han hoppade in en match för Aaron Rodgers i slutet av 2011 så kastade han för 480 yards och 5 touchdowns. Där kan man tala om ta chansen att salta det där nya kontraktet som man snart ska skriva på.

Russel Wilson

Efter Flynn ser jag två olika scenarion. Jag tror inte att det finns en chans att Jackson kommer att få starta före Flynn för att han spelar bättre under försäsongen. Det skulle i så fall vara om Wilson imponerar något enormt, men även det är en högoddsare. Om Flynn å andra sidan skulle bli skadad så tror jag att Jackson tar hans plats. För att han är mer redo än Wilson. Men, vem är Russel Wilson och varför blev han draftad så sent om han nu är så bra?

Russel Wilson är en kort quarterback. Han är bara runt 1.80 och det brukar vara en röd flagga för många lag. Man måste kunna se planen ordentligt över sina linjespelare. Men Wilson spelade bakom en offensiv linje i college som var större än snittet i NFL. Han är dessutom en duktig atlet och har en väldigt stark kastarm. En annan lite intressant sak med Wilson är att han bytte universitet inför sitt sista år. Han lämnade NC State, som spelade ett typ av ”spread offense” som är ganska okomplicerat och vanligt på collegenivå. Han gick till University of Wisconsin, som använder sig av ett mycket mer komplicerat system som krävde mer av lagets quarterback. Men Wilson lärde sig hela systemet på några veckor och imponerade från dag ett. Han avslutade säsongen med 33 touchdowns. Det är näst flest TDs på en säsong någonsin i Big 10, precis bakom en annan ganska kort och hyffsat framgångsrik quarterback som snart väntas skriva på det kontrakt som gör honom till den bäst betalda spelaren som någonsin har spelat i NFL, Drew Brees.

Tarvaris Jackson

Jackson fick chansen förra säsongen men det lossnade inte riktigt. Nu ska man väl vara ärlig och säga att han inte hade särskilt mycket hjälp av sina receivers. Jackson valdes i andra rundan 2006 av Minnesota Vikings. Han har haft lite otur på det sätt att han inte har fått tid att utvecklas till den spelare han skulle kunna bli. Han sågs som en oslipad diamant när han kom in i ligan men trots det hamnade han på plan väldigt tidigt och hade problem. Men han blev bättre. Han kastade dock fortfarande för många interceptions och tog inte laget dit de ville.

Vikings bestämde sig för att de hade sin chans att vinna nu och tog in veteranen Brett Favre. Jackson hamnade i kläm och gick 2011 som en free agent till Seahawks. Han spelade sin karriärs bästa säsong förra året, 3,000+ yards, 14 TDs och 13 INTs och i vissa stunder så var han riktigt bra. Men han spelade ändå inkonsekvent och frågan är om inte Jackson kommer att få nöja sig med att vara en backup det kommande året – och kanske längre än så.

Nyheter

To Top