Nyheter

Favoriterna föll som käglor

Precis när vi fått en tydlig bild av hur säsongen skulle spelas ut ställdes allt på huvudet. Flera favoriter förlorade och nya lag hamnade i förarsätet inför slutspelet.

Tro aldrig att du vet något säkert. Det är det bästa rådet du kan ge någon som precis börjat följa NFL. När vi säger att alla lag kan slå varandra på en given vecka så menar vi verkligen det. Den här helgens matcher var ett lysande exempel på det.

Seahawks, Packers, Patriots, Steelers och Panthers förlorade igår. Vissa mot bra motstånd, andra mot betydligt sämre. Några av dem förlorade dessutom rätt stort. Panthers dröm om en perfekt säsong dog alltså mot ett skakigt Atlanta Falcons.

New York Jets säsong hängde på en skör tråd med två veckor kvar. Det såg väldigt mörkt ut. Igår tog de sig an ärkerivalerna New England Patriots och vann på dramatiskt vis på övertid. Ryan Fitzpatrick och hans lagkamrater var det bättre laget och stängde matchen med en mycket fin serie på övertid efter Patriots beslut att sätta tilltron till sitt försvar och inleda övertiden med att sparka bollen. Ett kontroversiellt beslut som säkerligen kommer diskuteras i efterhand. Kanske var dett till och med ett missförstånd på planen, men Matthew Slater hördes tydligt säga att de ville kicka.

Men Jets bravader hade inte spelat någon roll om Kansas City Chiefs och Pittsburgh Steelers tagit hand om sina relativt enkla motståndare. Men Baltimore Ravens tänkte inte låta rivalerna i Pittsburgh åka räkmacka in i slutspelet och inför hemmafansen vann de en tajt match. Steelers är just nu utanför slutspelet och måste sätta sitt hopp till att Rex Ryan och hans Buffalo Bills kan vinna över Ryans gamla lag, Jets. Pittsburgh har inte något att skylla på. De satte sig själva i den här sitsen genom att förlora en avgörande match mot ett dåligt lag.

Det händer även saker i NFC North. Green Bay Packers fick storstryk av ett helt lysande Arizona Cardinals, det bästa laget i NFL just nu, och har inte sett bra ut de senaste veckorna. Minnesota Vikings å andra sidan gjorde en Cardinals på New York Giants och vann med 49-17. Det betyder att mötet mellan Vikings och Packers nästa vecka avgör vem som tar hem divisionen. Det mest intressanta är konsekvenserna av den matchen. Försök att hänga med.

Om Seahawks vinner över Cardinals nästa helg möts Packers och Vikings igen i slutspelet, och den som vinner i helgen får spela på hemmaplan. Men om Cardinals vinner mot Seattle, då får det lag som förlorar Packers-Vikings alltså möta Washington Redskins och vinnaren istället Seahawks. I det senare scenariot skulle nog de flesta föredra att alltså förlora matchen. Eftersom NFL flyttat matchen till sent på söndag kommer lagen att veta förutsättningarna innan avspark.

Vi kan också konstatera att Washington Redskins tagit en slutspelsplats i den förskräckliga NFC East. Kirk Cousins har spelat mycket bättre än någon kunnat föreställa sig och tränarna har utnyttjat hans styrkor maximalt, samtidigt som de maskerat svagheterna. Det ska bli lite kul att se om de kan utmana i slutspelet mot bättre motstånd. De har inte slagit något lag med fler vinster än förluster under säsongen.

I AFC har Chiefs fortfarande chans att sno divisionen från Denver Broncos medan Houston Texans har pressen på sig att slå Jaguars i sista omgången, och därmed behålla sin slutspelsplats.

Nyheter

To Top