Nyheter

Allt om collegefotbollens slutspel

Av över 120 skolor är det nu fyra kvar. På självaste nyårsafton gör de upp i semifinalerna. Här är allt du behöver veta inför collegefotbollens slutspel.

Förra året blev Big12 snuvade på en plats när varken TCU eller Baylor fick en inbjudan till kalaset, men i år fick man med ett Oklahoma som, förutom en plump mot Texas, har mer än övertygat.

Högst upp i rankingen slutade Clemson, ”The Rednecks who moved into the nice neighborhood, but we belong”, som lagets tränare Dabo Swinney uttryckte det. Jag håller i varje fall fullt med om det sista, Clemson gick 13-0 med segrar mot Notre Dame, Florida State och ett ovanligt hett North Carolina.

Michigan State representerar Big10 och det känns inte riktigt rätt att kalla dem lillebror längre efter ett par riktigt fina år. Efter en kall, hård defensiv fight lyckades man besegra ett Iowa som ingen riktigt trodde på och stod därefter som segrare i Big10 med både Ohio State och Michigan bakom sig.

Sen har vi Alabama, alltid detta Alabama. Det spelar ingen större roll hur många spelare man skeppar iväg till NFL från Tuscaloosa varje år, Nick Saban och hans mannar är alltid där uppe när det ska summeras och det gör ju inte direkts Sabans rekryteringsresor tuffare under offseason.

Summa summarum så tycker jag att årets fyra skolor helt klart är de fyra som ska göra upp om det hela och trots att Stanford, Ohio State och för den delen Notre Dame inte på något sätt hade gjort bort sig kan man inte riktigt lägga fram ett bra argument för att de ska ta någons plats.

Har du lite smått panik över dina nyårsplaner tycker jag du kan tänka om och se det som en välsignelse att bomma löjromstoast, biff Wellington och skålande på ett halt underlag ute i kylan. Stanna hemma och kolla fantastisk bra fotboll istället.

Capital One Orange Bowl
Sun Life Stadium, Miami, FL
Kl 22:00

4. Oklahoma (11-1)
1. Clemson (13-0)

Att Oklahomas QB Baker Mayfield inte kunde få ett stipendium hos Texas Tech och behövde flytta till Norman är för mig en stor gåta. Visst, TT har en bra och spännande QB i Mahones men med facit i hand är det nog inte bara mungiporna upp i Lubbock. Mayfield är den stora anledningen att Sooners spelar denna match då han egentligen varit outstandning sen start. I början av året gjorde han mycket av lite med minimal hjälp från en ung offensiv linje. Men ju längre säsongen gått ju bättre har sammarbetet funkat och Sooners offensiv har varit en fröjd att skåda.

Precis som linjen startade förra årets överraskning, RB Samaje Perine, trögt men kom även han igång tillsammans med RB Joe Mixon och då har jag inte ens nämnt kanske lagets bästa skillspelare, WR Sterling Shepard, som spelar så smart i vilken uppgift han än blir tilldelad.

Försvaret har även det presterat men det var en mindre överraskning och frågan är om de ändå inte tagit ett litet steg bak jämfört med 2014. Men med pass rush i DE Chris Tapper och OLB Eric Striker och jokern bak i planen, CB Zack Sanchez är det inte rätt att kalla det en svaghet. Däremot kommer man bli ordentligt testade emot ett annat offensiv som hamnat lite i skymundan av sitt försvar.

Clemson har framförallt två man som gör väldigt mycket bra i offensiven. Efter att QB:en Deshaun Watson skakat av sig sin skada så har han dominerat i stort sett varje match och om han inte själv valt att springa med bollen har RB Wayne Gallman gjort det klanderfritt.

Men Clemsons styrka hittar man i försvaret, ett försvar som tappat mycket toppkvalitet till NFL de senaste åren spelar helt plötsligt bättre än någonsin. Svaret är den defensiva koordinatorn Brent Venables som borde hyllas mer än vad han gör. Han har fått ett ungt försvar att spela för varandra på ett sätt som passar varje spelare och som leds av en av årets bästa DE Shaq Lawson.

Självklart kommer det att bli en jämn fight men jag tror tillslut att Oklahoma drar det längsta strået här.

Spelare att hålla koll på:

Oklahoma: QB Baker Mayfield, RB Samaje Perine, WR Sterling Shepard, LB Dominique Alexander, LB Eric Striker, CB Zack Sanchez

Clemson: QB Deshaun Watson, RB Wayne Gallman, TE Jordan Leggett, DE Shaq Lawson, LB B.J. Goodson, CB Mackensie Alexander

Goodyear Cotton Bowl
AT&T Stadium, Arlington, TX
Kl 02:00

3. Michigan State (12-1)
2. Alabama (12-1)

Alabama är det laget av kvartetten i årets slutspel som varit där innan och det är väl inte direkt en nackdel att ha med sig rutinen in. Sen är man visserligen rankade som nummer två i landet men de flesta, inklusive jag, håller dem som nummer ett. Det stora namnet är så klart den suveräne RB:en Derrick Henry, som förra veckan tilldelades Heisman Trophy. Men annars finns det en del frågetecken i just offensiven med QB Coker som blandar och ger.

Som vanligt är det Alabamas defensiv som är styrkan och den är bra rätt igenom med duon Robinson och Allen på linjen, en av landets bäsra LB:s i Reggie Ragland och ett secondary fullt av talang. Två sluga defensiva mästare i Nick Saban och Mark Dantonio möts och då är det klart att det ska avgöras i försvaret för det är även där vi finner Michigan States styrka.

Till skillnad från Alabama står man tryggt med QB Connor Cook och framförallt hans fina samarbete med WR Aaron Burbridge, båda lär gå högt i årets draft. Lagets offensiva linje är också den imponerande med en rad framtida NFL-spelare. Försvaret har stora namn som DE Shilique Calhoun och CB Demetrious Cox men det är framförallt de elva tillsammans som en enhet som är den stora styrkan.

Rent spontant känns denna sena fight inte fullt så oviss som matchen i Miami. Alabama är favorit och jag tror också man vinner detta, man springer nog inte iväg med poängen men Jag tror de kontrollerar matchen.

Spelare att hålla koll på:

Michigan State: QB Connor Cook, WR Aaron Burbridge, OC Jack Allen, LT Jack Conklin, LB Riley Bullough, CB Demetrious Cox

Alabama: RB Derrick Henry, TE O.J. Howard, LT Cam Robinson, NT A’Shawn Robinson, DE Jonathan Allen, LB Reggie Ragland

Nyheter

To Top