Nyheter

Vecka 13 – Slutspurten är här

Det är fem veckor kvar av säsongen och flera lag har möjlighet att säkra slutspelsplatsen. Andra befinner sig mitt i en tuff slutspurt. Vi tittar också på vad som hände mellan Falcons och Saints.

Slutspelet närmar sig med stormsteg. Den här veckan har flera lag möjlighet att säkra en plats. Samtidigt är det ett gäng lag som befinner sig i en hård strid om de sista chanserna. I NFC East är det fortfarande väldigt öppet och i båda konferenserna finns det flera lag som hoppas på ett wildcard. Den här veckan kommer vi särskilt att fokusera på de matcher som är jämna och har stor påverkan på slutspelsbilden i NFL.

Vi ska också säga några ord om torsdagsmatchen. Atlanta Falcons besegrade storebror New Orleans Saints för att ytterligare befästa sin plats som de nya kaxiga härskarna av NFC South. Men det var sättet det utspelade sig på som var uppseendeväckande. Drew Brees, Saints quarterback och superstjärna, kastade fem interceptions. Det har han aldrig tidigare gjort i sin karriär. Dessutom kastade han inte någon touchdown och därmed satte det stopp för Brees svit av 54 matcher i rad med minst en sådan. Trots det var matchen ändå relativt jämn. Falcons offensiv haltade efter deras första drive där de kom ut och sprang rakt över Saints försvar med Turner och Rodgers.

Den mest förvånande missen från Brees var inte att han kastade alla dessa interceptions. Utan vad som hände i slutet av första halvlek. Brees är vanligtvis en mästare på att kontrollera tempo och klockan men med bara sekunder kvar, långt ner på Falcons planhalva, kastar han ett kort kast så att receivern kan bli tacklad precis innan målområdet. Man har inte några timeouts kvar, tiden rinner ut och man har inte någon möjlighet att hinna ta de enkla tre poängen. En jättemiss i en sådan viktig match. Det enda alternativet bör vara att kasta bollen in i målområdet där det enda som kan hända är att man får en touchdown eller en ofullständig passning, varpå klockan stannar och man kan sparka in ett field goal.

Falcons imponerade inte direkt med sitt anfallsspel men försvaret var bra. Det är som så många gånger tidigare i år med det här laget. Det är inte alltid klockrent men man vinner. I slutändan är det allt som betyder något.

Vidare till helgens matcher!


Seattle Seahawks hos Chicago Bears – Söndag 2 december (19.00)

Seahawks åkte på en tung förlust borta mot Dolphins förra veckan. Den matchen borde man ha vunnit för att göra vägen till slutspelet lite enklare. Samtidigt har lagets två cornerbacks, Brandon Browner och Richard Sherman, anklagats för att ha tagit otillåtna läkemedel. I deras fall handlar det om Adderall. Vanligtvis används det av personer med koncentrationssvårigheter. Även Joe Haden i Browns åkte dit för samma sak tidigare i år. De säger sig vara oskyldiga och hur det är med den saken ska vi inte uttala oss om. Däremot så finns det en risk att de kommer att bli avstängda och det skulle inte vara bra för Seattle här på sluttampen.

Russel Wilson får ofattbart lite press för vad han har gjort i år. Killen valdes i tredje rundan och har ändå lyckats från första dagen. Wilson hade faktiskt bäst quarterback rating i hela NFL i november med tre raka matcher med över 125 i rating. Det har ingen rookie gjort tidigare. Sidney Rice och Golden Tate fångar bollarna och Marsawn Lynch är uppe i toppen bland ligans running backs. Problemen uppstår för Seahawks när springspelet inte fungerar. Man trivs bättre när Wilson inte behöver kasta så mycket och man istället kan välja sina tillfällen och låta honom kasta djupt. Försvaret har utan tvekan tappat lite av sin medvind de senaste veckorna. Anledningen till att man förlorade mot Dolphins var för att försvaret helt enkelt inte fick stopp på deras offensiv.

Chicago Bears är en tuff motståndare. När Jay Cutler kom tillbaka visade han fort hur saknad han hade varit. Han var effektiv, satte många passningar och laget vann enkelt över Vikings. Men Bears passattack är fortfarande det lägst rankade i NFL. Jämfört med Seahawks som är näst längst ned. Man har i stort sett bara Brandon Marshall och den dåliga offensiva linjen gör att Cutler inte får tid och snittar knappa sex yards per lyckad passning. Av alla starters är det bara Blaine Gabbert, Christian Ponder och Jay Cutler som ligger så lågt. Det är synd med tanke på att han har en av ligans starkaste kastarmar. Man saknar lite folk i den redan dåliga offensiva linjen den här veckan. Se upp för det. Defensiven i Bears fortsätter att imponera och vad jag har hört så har Seahawks ägnat mycket tid åt att lära sig att hålla i bollen ordentligt mot det här aggressiva försvaret.

På hemmaplan är Chicago favoriter i den här matchen. Den betyder mycket även för dem. Eftersom man har Packers i divisionen så är det bara att räkna med att man måste köra hela vägen in i kaklet.

Håll ett öga på

Chris Clemons har redan åtta sacks i år. Mot den här linjen kommer det att finnas möjlighet att öka på det. Seahawks måste få press på Cutler.

Bears springspel har varit okej men kan bättre än så. Samtidigt har Seahawks haft problem på marken den senaste tiden. Styrkan i Seattles försvar är mot passen så det här är en nyckel för Chicago.

Russel Wilson har varit riktigt bra på att inte ge bort bollen. Det är viktigt i den här matchen där försvaret är den starkaste lagdelen för båda lagen. Både Seattle och Chicago måste spela smart för att vinna här.

Slutresultat

Seahawks-Bears: 17-20


Tampa Bay Buccaneers hos Denver Broncos – Söndag 2 december (22.05)

Buccaneers är spännande! Vilket lag de har byggt upp. Både Doug Martin, running back, och LaVonte David, linebacker, är bland kandidaterna till årets rookie. Man är i allra högsta grad med och slåss om slutspelsplatserna i år. Greg Schiano har vänt upp och ned på det här laget under sitt första år som tränare och bör få mycket beröm för det. Josh Freeman, quarterback, har alltid varit en personlig favorit och nu spelar han återigen som han gjorde då han slog igenom på riktigt för två år sedan. Han vårdar bollen, lutar sig på springspelet och använder den där starka armen för att skapa stora spel. Nyförvärvet Vincent Jackson spelar lysande fotboll.

Det är i defensiven som man hittar frågetecknen kring det här laget. Visst spelar man riktigt bra mot springspelet, bäst i NFL faktiskt, men passförsvaret är en annan historia. Där är man rankad längst ned i ligan. Man kan helt enkelt inte rätta till alla problem på ett år. Buccaneers pass rush är ingen höjdare, även fast man lyckas få en del press centralt, och lagets cornerbacks är inte särskilt bra. Det är tufft när man ska möta ett stekhett Denver Broncos med sex raka vinster och Peyton Manning vid rodret. Någon sade att Broncos säkerligen kommer att ställa upp i formationer med många receivers, tvinga Bucs att ta in extra och ännu mer oerfarna passförsvarare och bara låta Peyton sköta resten. Det är inte ett otänkbart scenario.

Broncos har seglat upp som en av favoriterna. I den egna divisionen är man inte ens hotad och Manning spelar lysande fotboll. Demaryius Thomas varnade vi för innan säsongen började och han har verkligen levererat. Han har redan fångat bollar för över 1,000 yards. Han har samlat på sig över 400 av dessa yards genom att springa med bollen efter mottagningen. Faktum är att Broncos receivers och tight ends ser ut som en skock stjärnor. Men det har nog väldigt mycket med deras quarterback att göra. Det läskiga med Broncos är att försvaret faktiskt är lika bra som anfallet! Von Miller spelar på en ruskigt hög nivå. Med fjorton sacks och fyra forcerade fumbles ligger han strax bakom J.J Watt i kampen om att bli årets försvarsspelare, enligt mig. Passförsvaret med veteranen Champ Bailey förtjänar mycket beröm också.

Håll ett öga på

Motivationen är Buccaneers chans. Den här vinsten betyder fruktansvärt mycket mer för Tampa Bay än Denver. De må inte vara det bättre laget på pappret men det är heller inte alltid det som avgör dessa matcher.

Demaryius Thomas kan slå till med ett stort spel när som helst. Mot ett dåligt passförsvar har han chansen. Extra viktigt är det för mig då jag riskerar att missa slutspelet i NFL Supporters ena fantasyliga efter tre raka hjärtskärande förluster på målsnöret. Thomas kan vara räddningen! Gäsp, säger ni.

Von Miller kommer att vara en av NFL:s bästa spelare under många år. Alltid kul att se på.

Slutresultat

Buccaneers-Broncos: 23-34


New York Giants hos Washington Redskins – Måndag 2 december (02.30)

Giants visade förra veckan att de inte helt plötsligt har glömt bort hur man spelar fotboll. De regerande mästarna gav Green Bay Packers en riktig smörjning och lämnade tränaren Mike McCarthy med ett och annat att fundera över. Visst har Giants visat upp en del dåligt spel men man har fortfarande allt i egna händer och gott om tid att hitta formen inför slutspelet. Helt plötsligt är alla på tåget igen. Eli Manning är tillbaka, sägs det. Hans insats mot Packers lämnade inte mig speciellt imponerad. Han var inte på något sätt dålig men jag tycker inte alls att han gjorde något märkvärdigt. Manning missade enkla kast till fria receivers och bollen kom ut ur hans hand lite underligt fler gånger. Om det är så här det ser ut när ”han är tillbaka” så pratar vi inte om samma quarterback. Victor Cruz är också en besvikelse hittills i år. Han leder bland annat NFL i tappade passningar.

Anledningen till att Giants vann mot Green Bay var att man sprang bollen ofattbart bra och att den defensiva linjen totalt dominerade Packers offensiva linje. Man fick press på Rodgers på vartannat passningsspel. Det är en fantastiskt hög nivå. Men Manning kommer säkerligen att få chansen att kasta bollen en hel del den här helgen också när Giants möter ett explosivt anfall lett av succén Robert Griffin III. Hittills den här säsongen så råder det ingen tvekan om att veteranen är klart utspelad av rookien. Redskins har en offensiv som lutar sig på springspel och korta passningar tills läget kommer för nådastöten. En djup play action-pass som ofta landar i händerna på en helt fri receiver. Så brukar det se ut. Jag älskar rookies. Det är så kul att se nya spelare komma in i den här ligan och visa vad de kan. Griffin är kanske den mest spännande av dem alla. Men vi har redan skrivit mycket om honom så vi sammanfattar med ett ord: Stekhet.

Försvaret är svagheten i Redskins. Man läcker som ett såll till och från. På många sätt liknar man sin motsvarighet i Tampa Bay. Man plockar bort springspelet, tvingar motståndarna att kasta bollen och hoppas på att få chansen att skapa turnovers. På det här sättet kan man också kontrollera klockan. Men så agressiv och dominant som den offensiva linjen i Giants var förra veckan så kommer det att bli en intressant mellan tjockisarna på linjen. För Giants kommer inte att överge sitt spel på marken utan en fajt.

Håll ett öga på

Slutspelsplatser i potten. Om Redskins ska gå vidare till slutspel handlar det om att komma ifatt Giants. Då måste man vinna över dem på hemmaplan. Det blir tufft. Om den defensiva linjen i Giants levererar som mot Packers så får RGIII arbeta hårt för att hålla huvudet kallt.

Jason Pierre-Paul, var är du? Förra årets stjärnskott har försvunnit lite i år bland alla imponerande försvarsspelare. Ska han börja dominera snart? Förra veckan fick hela linjen ett uppsving men det var mot en ruskigt dålig offensiv linje. Måste bli mer konsekventa.

Turnovers. Båda dessa lag är tvåsiffrigt på plussidan när det gäller turnovers. RGIII har till exempel kastat fyra touchdowns för varje interception, utöver det halvdussin han har sprungit in, men Giants secondary har varit bra på att suga åt sig bollarna i år.

Slutresultat

Giants-Redskins: 24-34


Matcher på TV10

Söndag
19.00: Seattle Seahawks hos Chicago Bears
22.00: Pittsburgh Steelers hos Baltimore Ravens
02.20: Philadelphia Eagles hos Dallas Cowboys

Måndag
02.30: New York Giants hos Washington Redskins


Samtliga matcher

29/12: New Orleans at Atlanta – 02:20
2/12: Seattle at Chicago – 19.00
2/12: Minnesota at Green Bay – 19.00
2/12: San Francisco at St. Louis – 19.00
2/12: Arizona at New York Jets – 19.00
2/12: Carolina at Kansas City – 19.00
2/12: Indianapolis at Detroit – 19.00
2/12: Jacksonville at Buffalo – 19.00
2/12: New England at Miami – 19.00
2/12: Houston at Tennessee – 19.00
2/12: Tampa Bay at Denver – 22:05
2/12: Pittsburgh at Baltimore – 22:15
2/12: Cleveland at Oakland – 22:15
2/12: Cincinnati at San Diego – 22:15
2/12: Philadelphia at Dallas – 02:20
3/12: New York Giants at Washington – 02:30


Vad ska DU se och hur tror du att det går i den matchen?

Nyheter

To Top