Nyheter

Draftens stjärnor 2012 – del 2

I del 2 av ”Draftens stjärnor 2012” ska vi kolla på fyra spelare som rankas bland de två bästa på sina respektive positioner. Minst två av dessa unga män kommer att gå topp 3.

I den andra delen av ”Draftens stjärnor” ska vi titta på årets bästa wide receiver. Vi ska också kika på en quarterback vars popularitet har ökat varje dag sedan säsongen tog slut. Och det har inte bara med alla hans snygga strumpor att göra. Vi ska också titta på två andra spelare som rankar högst på sina respektive positioner. Den ena är en riktigt lovande tackle som gick på college i Kalifornien och den andra spelaren är en ifrågasatt men fysiskt välsignad pass rusher.

Justin Blackmon, wide receiver, Oklahoma

Ålder: 22 år
Längd: 1.85 m
Vikt: 98 kg

I början av draftprocessen så var loppet relativt jämnt mellan årets bästa receivers ur college. Men medan veckorna har tickat iväg så har en spelare klivit fram som en tydlig nummer ett. Det är Justin Blackmon från Oklahoma. Blackmon är en bred receiver som kan göra allting bra. Det som ofta lyfts fram som hans starkaste sida, och som uppskattas av alla lag i NFL och särskiljer de bästa spelarna från de som ”bara” är bra, är Blackmons förmåga att plocka yards efter mottagningen.

Blackmon är snabb när han har fått upp farten men har det tuffare när han ska rycka ifrån motståndaren på små ytor. Men han är stark och använder sin fysik till att säkra mottagningar trots att han har motståndarna på sig. Många gillar att likna Blackmon till Anquan Bolden, som har haft en mycket fin karriär i NFL med fem säsonger över 1,000 yards, som nu spelar för Baltimore Ravens.

Det finns flera möjliga platser där Blackmon kan gå men de som känns mest logiska är ändå till Cleveland Browns på fjärde plats eller till St. Louis Rams på sjätte plats.

Robert Griffin III, quarterback, Baylor

Ålder: 22 år
Längd: 1.88 m
Vikt: 100 kg

Oavsett om det var genom att ha stålmannen-strumpor, med mantel och allt, till kostymen när han mottog årets Heismann trophy eller genom att charma skallen av media så har Robert Griffin III:s popularitet bara ökat sedan collegesäsongen tog slut. Men Griffin har imponerat även på det sportsliga planet. Så till den grad att Mike Shanahan och Washington Redskins bytte bort en hel hög med draftval för att få välja istället för Rams på andra plats och säkra Griffins tjänster. Och det är lätt att förstå varför.

Griffin är en otrolig atlet som förutom att ha vunnit otaliga utmärkelser i friidrott också har tagit sig till semifinal i kvalet till den amerikanska OS-truppen i häcklöpning. Därför jämförs han ofta med Michael Vick, vilket är rätt orättvist. Griffin är en passande quarterback, han springer bara när han inte har något annat val. Han är dessutom en betydligt bättre kastare än Vick. Dessutom är Griffin en stor kille, på runt 100 kilo, och är bättre byggd för att ta några smällar och fortsätta spela. Det finns många som hävdar att han är en bättre och träffsäkrare passare än Andrew Luck och han är utan tvekan bättre på de djupa kasten.

Griffin är en smart kille som gick ut high school ett år snabbare än sina kamrater och som tillhörde de bästa studenterna på sitt college. Han vände i stort sett hela fotbollsprogrammet på Baylor, tillsammans med sina lagkamrater, och det finns inget som säger att han inte kan ha en fantastisk karriär i NFL. Om vi förutsätter att han hamnar i Redskins så saknar han dock riktigt bra måltavlor bland sina receivers.

Matt Kalil, offensive tackle, USC

Ålder: 22 år
Längd: 2.1 m
Vikt: 134 kg

Kalil är en av draftens mest intressanta spelare. Dessutom spelar han en väldigt eftertraktad position. En left tackle har som sin främsta uppgift att skydda quarterbackens blinda sida och i dessa tider med mer passningar så är det viktigare än någonsin. Kalil visade tydligt på NFL Combine att han är den draftens bästa tackle. Han är stark, följsam, har bra teknik och snabba fötter.

Matt Kalil är dessutom en väldigt effektiv spelare i springspelet då han rör sig från tackle-positionen och rundar linjen ut på kanten som en extra blockerande spelare. Han är snabbare än vad han ser ut och använder sina långa armar effektivt för att skapa stora hål till sin running back. Kan ha det lite tuffare med snabba pass rushers som kommer in lågt på honom men är generellt mycket bra i pass block. USC:s offensiva linje släppte bara igenom 8 sacks förra året, Kalil inte en enda.

Quinton Coples, defensive end, North Carolina

Ålder: 21 år
Längd: 1.98 m
Vikt: 125 kg

Åsikterna är delade när det kommer till Quinton Coples. Samtidigt som det finns ett enormt behov av pass rushers i NFL och Coples har en otrolig potential så finns det en del oro kring hans arbetsmoral. Det kom ut rykten om att Coples inte spelade på sin högsta nivå förra säsongen för att han inte ville skada sig inför draften. Oavsett om det stämmer så kan man konstatera att Coples produktion har varit inkonsekvent. Men hans fysiska egenskaper gör ändå att någon kommer att välja honom tidigt.

Coples är stor, stark och snabb på samma gång. Det är en ovanlig kombination. Tänk bara vad en spelare som Jason Pierre-Paul lyckades göra för Giants i år. Han hade inte någon otrolig meritlista när han kom ur college men samma kroppstyp som Coples. Därför gick han högt och det lönade sig för New York. Coples har spelat flera olika positioner i college och kan spela både pass- och springförsvar. Det gör honom ännu mer attraktiv för NFL-lagen. Han kommer att gå högt. Kanske till Jacksonville Jaguars på plats nummer sju eller till Carolina Panthers på nummer nio. Om inte ännu tidigare.


Läs gärna:

Draftens stjärnor 2012 – del 1

Draftens stjärnor 2012 – del 3

Colts dilemma – Luck eller RGIII

Fenomenet Kellen Moore


Vad tror DU om de här spelarnas chanser i NFL?

Dela gärna den här artikeln på facebook eller Twitter.

Nyheter

To Top