Nyheter

Draftens stjärnor 2012 – del 1

Det finns en grupp spelare som inte behöver oroa sig över om de blir valda på draftdagen. Spelare som redan har cementerat sin plats i första rundan. De är draftens stjärnor.

I första delen av ”Draftens stjärnor 2012” kommer vi att titta på den spelare som förväntas gå först av alla i årets draft. Vi kommer också att lära känna en receiver och en offensiv linjespelare som inte rankas högst på sina respektive positioner – men som likväl kommer att gå i första rundan.

Sist men inte minst ska vi titta på en av draftens absolut vassaste spelare, vissa säger att han är den bästa på flera år på sin position, som kanske inte kommer att gå så högt som hans talang förtjänar. Just för att han spelar en position som inte längre värderas lika högt.


Andrew Luck, quarterback, Stanford

Ålder: 22 år
Längd: 1.93 m
Vikt: 107 kg

Det känns logiskt att börja en sådan här genomgång med draftens allra största stjärna, Andrew Luck, quarterback från Stanford. Spelaren som fick fans att önska att deras lag förlorade matcher med flit, bara för att få det första valet i draften. Luck anses vara en av de största talangerna som har kommit ur college på 20 år. Men vad handlar all denna hajp egentligen om?

Andrew Luck kommer från en fotbollsfamilj. Hans pappa Oliver spelade quarterback för Houston Oilers. Oliver Luck blev sedermera också chef för NFLs världsliga, som senare blev NFL Europe, och familjen flyttade runt bland olika platser i Europa. Andrew spelade dock sin high school-fotboll i Texas och imponerade. Han rekryterades till Stanford av Jim Harbaugh, som nu är succétränare för San Francisco 49ers.

I Stanford växte han som spelare. Han blev snabbt tränarnas förstaval och slog rekord efter rekord. Han imponerade med sin arbetsmoral och sin höga spelförståelse. Luck hade möjlighet att gå in i draften redan 2011, och hade troligtvis varit favorit till förstaplatsen även då, men valde att stanna i college ett år till.

Andrew Luck är smart och förstår spelet som få andra quarterbacks. I college fick han själv välja bland flera spel från linjen efter hur motståndarna ställde upp, det är väldigt ovanligt. Han är träffsäker, sina två sista år hade han över 70 procent lyckade kast, och har väldigt få svagheter. Luck är också en rörlig atlet som kan springa med bollen eller ta sig ut på kanterna. Det enda som han egentligen saknar är den där stora kastarmen.


Riley Reiff, offensive tackle, Iowa

Ålder: 23 år
Längd: 1.98 m
Vikt: 136 kg

Reiff rankas för tillfället som den näst bästa offensiva linjespelaren i draften efter Matt Kalil. Efter Reiff tycker jag att kvaliteten går ned. Åtminstone när det gäller left tackles, som är den högst värderade positionen eftersom de skyddar quarterbackens blinda sida. Vissa anser att han har lite för korta armar för att vara en riktigt bra left tackle i NFL men han kommer inte att glida ur första rundan.

Reiff är en kraftfull spelare med snabba ben och bra teknik. Han är lite elak i sitt spel, vilket anses vara något positivt. Han hanterar de flesta situationer bra men är kanske inte hundra procent när han måste improvisera. När försvaret presenterar honom med flera alternativ och tvingar honom att välja så kan han vara lite obestämd. Däremot är han riktigt bra en-mot-en.


Trent Richardson, running back, Alabama

Ålder: 21 år
Längd: 1.80 m
Vikt: 102 kg

Richardson är en komplett spelare. De flesta scouter rankar honom i den absoluta toppen av draften när det gäller ren talang. Men alla har honom inte där i sina mock drafts. Det beror helt enkelt på att värdet på running backs har sjunkit kraftigt de senaste åren. De anses vara lättare att hitta i senare rundor och håller inte lika länge som spelare på andra positioner.

Richardson gick på samma high school som Emmitt Smith men liknas ofta vid en ung Michael Turner. I college spelade han för Alabama. Han började bakom Mark Ingram, som valdes i första rundan av Saints 2011, innan han fick ta över förra säsongen. Då sprang han för 1,700 yards och 21 touchdowns. Richardson besitter en ovanlig kombination av snabbhet och styrka, i kombination medn kvicka fötter, som gör att han står ut i årets draft. Han kan också fånga bollen när det krävs.

Det finns flera lag i toppen av draften som skulle behöva en riktigt bra running back. Men värdet av positionen har som sagt sjunkit och det är svårt att veta hur lagen tänker. Jag har tidigare gissat att han går till Browns redan på plats fyra, men han kan mycket väl sjunka lägre.


Kendall Wright, wide receiver, Baylor

Ålder: 22 år
Längd: 1.78 m
Vikt: 86 kg

Kendall Wright spelade i Baylor med Robert Griffin III. De gav honom stora möjligheter att visa hur giftig han kunder vara i de stora spelen. Att han är en så kallad playmaker. När Wright sedan kom till NFL Combine så blev det en besvikelse. Han sprang inte så snabbt som man trott. Men på Baylors Pro Day så fick Wright visa vad han gick för och sprang så snabbt som alla trodde att han var kapabel till. Det garanterade hans plats i första rundan.

Wright har tidigare spelat både quarterback och cornerback. Det ger honom en ökad förståelse både för hur han bäst kan hjälpa sin quarterback och för vad försvararen vill göra mot honom.

Det första man reagerar på är att Wright inte är lika stor som sina konkurrenter på receiver-positionen. Han är inte ens 1.80. Men han är lurig och är snabbare än de flesta. Hans första steg är otroligt snabba vilket hindrar försvararna från att bara övermanna honom fysiskt. Wright är en välpolerad spelare som är noggrann med detaljerna. Han är en bra route runner.

Läs också:

Draftens stjärnor 2012 – del 2

Draftens stjärnor 2012 – del 3

Ny ”mock draft” – efter free agency

Colts dilemma – Luck eller RGIII

Fenomenet Kellen Moore


Vad tror DU om de här spelarnas chanser i NFL?

Dela gärna den här artikeln på facebook eller Twitter.

Nyheter

To Top