Analyser

En titt på årets nya tränare

Det finns en viktig aspekt av lagbygget som vi ofta glömmer – coacherna. I NFL, och i amerikansk fotboll generellt, är dessa otroligt viktiga. Fyra lag i NFL har helt färska huvudtränare till nästa säsong.

2012 års draft närmar sig med stormsteg och blickarna riktas mot framtidens potentiella storspelare. Under våren har vi på NFLsupporter, via mock drafts och analyser, nördat in oss rejält på Luck, Griffin III, Claiborne, Kalil och de andra unga förmågorna som förväntas gå högt i årets draft. Men det finns fler ansikten att stifta bekantskap med under den kommande säsongen.

Coachernas namn syns varken på tröjor, reklampelare eller på samlarkort men deras roll är otroligt betydelsefull för ett lags framgång. I år har fyra lag varit modiga nog att satsa på en rookie head coach. Ett val som ur ett kortare perspektiv sällan brukar bli särskilt lyckat.

De coacher som nått framgång direkt har i de flesta fall ärvt ett redan framgångsrikt lag där alla pusselbitar redan sitter på plats. Ett färskt undantag är Jim Harbaugh som kom direkt från Stanford och ledde ett uträknat 49ers till divisionsseger och slutspel för att sedan slås ut av Giants i kampen om en plats i Super Bowl.

Kommer någon av årets färskingar att lyckas uppnå samma resultat som Harbaugh? NFL Supporter har synat de nya coacherna i sömmarna och analyserar deras chanser inför kommande säsong.


Chuck Pagano
Namn: Chuck Pagano
Lag: Indianapolis Colts
Ålder: 52
Tidigare erfarenhet: 17 år på collegenivå, 11 år i NFL som positionscoach i bland annat Raiders och Browns. Utnämndes till Ravens defensiva koordinator 2011.

Under parollen ”Build The Monster” är det Paganos uppgift att röja upp i det fuskbygge som stod pall tack vare Payton Mannings spelskicklighet. När Mannings nackproblem höll honom ifrån att spela förra året kom kollapsen som ett brev på posten och 2-14 säsongen var ett faktum. Efter att ha sparkat ledningen och tränarna samt gjort sig av med en rad veteraner så som Pierre Garcon, Jeff Saturday, Dallas Clark, Joseph Addai och Jacob Tamme förväntas man nu inleda en ny era med stjärnskottet från Stanford, Andrew Luck.

Pagano är en defensiv coach vars första uppgift kommer bli att täppa till hålen i försvaret, som var ett av ligans sämsta 2011. Colts väntas överge den tidigare 4-3 formationen till förmån för ett 3-4 system liknande det Pagano använde i Baltimore. Fokus kommer ligga på ett aggressivt försvar med större och starkare spelare som kommer att göra allt för att pressa motståndarens quarterback. Under Paganos tid hos Ravens fördubblades nästan antalet sacks från 27 till 48 (3:e bäst i ligan 2011).

Offensivt kommer Pagano att ta hjälp av Colts nyvärvade offensiva koordinator Bruce Arians som kommer från Steelers där han implementerade en farlig passa-först offensiv. Arians har ett förflutet i Colts och var Mannings quarterback-coach under de första åren av hans karriär. Detta bådar gott för hans framtida sammarbete med Luck som i sin tur avgör om Colts ska lyckas med sin ombyggnation.

Kortsiktigt förväntas det inga mirakel från Pagano och det är svårt att göra ett sämre resultat än förra året. Pagano är känd för att vara en spelarcoach och har ett hett temperament när det behövs. Colts spelar i en av ligans svagare divisioner och även om divisionssegern ligger långt borta kan Pagano nog bjuda på en eller annan överraskning.


Dennis Allen
Namn: Dennis Allen
Lag: Oakland Raiders
Ålder: 39
Tidigare erfarenhet: Åtta år på collegenivå, 10 år i NFL som positionscoach i Falcons och Saints. Utnämndes till Broncos defensiva koordinator 2011.

Tom Cable, Hue Jackson och Dennis Allen. Tre head coaches på tre år. Med framgång som ett långsiktigt mål har Raiders nya GM Reggie McKenzie valt att satsa på Dennis Allen som med sina 39 år blir den yngsta coachen i ligan och Raiders första defensivt inriktade coach sedan John Madden. Allen har till skillnad från de andra nya coacherna inte varit head coach på college nivå. Hans största merit hittills i karriären är hans senaste år som defensiv koordinator hos den bittra rivalen Broncos.

I Denver vände han upp och ner på ligans sämsta försvar som var en viktig faktor i Tim Tebows framgång. Allen kommer till ett lag som i likhet med Colts är i stort renoveringsbehov. Efter att Raiders excentriske ägare Al Davis gick bort under förra säsongen började ett långsiktigt arbete med att vädra ut dyra kontrakt och bygga upp en ny och effektiv organisation. Allen är liksom Pagano känd för sin aggressiva “Bend but don’t break” strategi och det har spekulerats om att Raiders kommer gå över till ett 3-4 system.

Offensivt kommer George Knapp in som offensiv koordinator. Knapp har tidigare coachat i Raiders och kommer senast från Texans där han installerat ett West coast offense där Shaub flyttat fram kedjorna genom korta passningar till Foster. Ett likanande offense skulle fungera bra hos Raiders där Palmer kan använda sig av Darren McFadden förutsatt att han håller sig skadefri. Allen saknar coaching erfarenhet och tar över ett lag som befinner sig i identitetskris. Det finns mycket talang i laget som trots skador och sanslöst många penalties missade slutspel på en teknikalitet förra året. Dock ser divisionen annorlunda ut i år med Manning bakom center i Broncos och ett ännu vassare Cheifs.


Joe Philbin
Namn: Joe Philbin
Lag: Miami Dolphins
Ålder: 51
Erfarenhet: 18 år på collegenivå. Nio år i NFL, samtliga i Green Bay. Packers offensiva koordinator de senaste fem åren.

Philbin är den fjärde raka coachen i Miami som tar över laget utan head coaching erfarenhet på NFL-nivå. Han var inte Miamis första val men lyckades ändå entusiasmera både fans och media när hans position offentliggjordes. Mycket av hypen baseras på vad han åstadkom under sina fem år som offensiv koordinator i Packers. Men förutsättningarna är annorlunda denna gång. Philbin saknar en Aaron Rodgers att bygga sitt offense runt och efter att Matt Flynn något oväntat valde att skriva på för Seattle är han nu fast med Matt Moore.

Efter att Dolphins förra coach Sparano experimenterat med olika offensiva system förväntas Philbin nu bygga upp ett West coast-liknande offense likt det han använde sig av i Green Bay. Dock så saknar Matt Moore erfarenhet av den typen av system och Brandon Marshall som växt upp med det under sin tid i Denver försvann i ett byte med Bears. Kevin Coyle är utsedd till ny defensiv koordinator och kommer från Bengals där han tränat lagets defensiva backar. Coyle som även var tilltänkt till samma position i Bengals förväntas fortsätta med Dolphins mix av ett 3-4 och 4-3 försvar. I slutet av förra säsongen omkom Philbins son i en drunknings olycka och förhoppningsvis kan coaching jobbet i Miami fungera som en nystart för både Philbin och Dolphins.

En av Philbins stora utmaningar är att finna stabilitet på quarterback-positionen. Dolphins har spelat 19 olika quarterbacks sedan 1999 och målet är så klart att hitta en ny Dan Marino. Då Moore knappast är rätt man är det möjligt att Dolphins försöker byta upp sig i draften för att plocka Tannehill. Dolphins spelar i en hyffsat öppen division och har, om alla bitar faller på plats, en chans att utmana om divisionstiteln.


Greg Schiano
Namn: Greg Schiano
Lag: Tampa Bay Buccaneers
Ålder: 46
Erfarenhet: 23 år på collegenivå. Tre år i NFL under 90-talet som assistent och positionscoach i Bears.

Greg Schiano har mer gemensamt med årets draftkull än med årets tränarkull på en punkt: Han kommer direkt från college. Som head coach för Rutgers lyckades han efter fyra år vända skutan, skaffa sig ett vinnande facit och ta laget till en rad bowl-matcher.

Nu förväntas han göra samma sak med Buccaneers. Ett tufft uppdrag med tanke på att Bucs gav upp flest poäng (494) i ligan förra året efter att ha förlorat sina tio sista matcher. Tampa Bay som var nära att nå slutspelet för två år sedan stod för en total kollaps under 2011 och det är nu upp till Schiano att täppa till luckorna på båda sidor av bollen och få tillbaka lagt på banan igen.

Det finns talang i laget i form av bland annat Josh Freeman och Mike Williams men ska Schiano ha en chans att bli långvarig på jobbet måste han lyckas plocka upp talangfulla spelare både i och efter draften. Schiano som är en defensivt inriktad coach kommer att lägga mycket tid och energi på att fixa den defensiva linjen som endast producerade 23 sacks under 2011 samtidigt som den i snitt gav upp 153 rushing yards per match.

Mike Sullivan kommer in som offensiv koordinator efter åtta år med Giants där han var en viktig del i deras två Super Bowl-vinster. Tar Sullivan med sig Giants offensiva filosofi till Tampa Bay kan vi räkna med ett aggressivt men balanserat offense som inte räds att satsa på djupa passningar. Så som laget ser ut idag kommer de knappast att nå upp till de försvarande mästarnas nivå men valet av Sullivan är ett steg i rätt riktning. Att Bucs spelar i samma divison som Panthers, Saints och Falcons gör det vädligt svårt att tro att de kommer ha någon större chans att utmana om en slutspelsplats.

Vad tror du om de nya coacherna? Kommer någon av dem nå framgång med sitt nya lag?

Nyheter

To Top