Analyser

Divisional Round: Titans hos Patriots

Sent på lördagsnatten ska svenskarnas favoritlag, New England Patriots, välkomna Tennessee Titans. Gästerna snubblade in i slutspelet och skrällde mot Chiefs. Kan de förvåna oss igen?

Gäsp, säger ni? Nej då, nu ska vi vara kreativa! Jag har nämligen fått äran att titta lite närmare på den match de flesta ser som avgjord. Hur ska ett trött Tennessee Titans någonsin kunna vinna på bortaplan mot det mäktiga New England Patriots? På förhand är gästernas chanser bleka. Låt oss åtminstone underhålla tanken, det är ändå två professionella fotbollslag som möts och Titans slog nyss ut ett Kansas City Chiefs som inledde säsongen med att slå Patriots i Foxborough.

Många förutspådde ett bättre Patriots än på länge. Så har det inte riktigt varit, även årets säsong har haft sina toppar och dalar. New England har spelat på samma höga nivå som alltid när de nu radade upp sin åttonde säsong i rad med minst tolv vinster, men det är inte Belichicks skarpaste upplaga. Det flesta anser nog att Tom Brady är ligans viktigaste spelare, MVP, men det är mest för att det saknas ordentlig konkurrens på positionen. Han gör en rätt typisk Brady-säsong, och har dessutom avslutat säsongen lite skakigt.

Vi räknar däremot med att Patriots anfall kommer kunna göra mycket poäng på Titans relativt dåliga försvar. Framförallt kombinationen Brandin Cooks, Rob Gronkowski och Dion Lewis har varit extremt svårstoppad den här säsongen. Brady är som bekant en mästare på att hitta dina svagheter och utnyttja dem. Om min aning här stämmer betyder det att Titans måste göra rätt mycket poäng för att hänga med.

Kan Titans anfall hålla dem i matchen?

New Englands försvar har avslutat säsongen starkt, förvisso mot relativt svaga anfall. Jag vill dock påstå att pendeln har svängt för långt. Från att många tyckte att försvaret var sämst i ligan till att en del nu hävdar att de tillhör de bättre. Det är en bra coachad grupp, men i det stora hela inte ett särskilt bra försvar.

Om vi pratar form hade Titans å andra sidan alla sina tre matcher med 30+ poäng under första halvan av året. Finns det potential? Javisst, men då måste Mike Mularkey och de andra tränarna våga spela. Det råder ingen tvekan om att QB Marcus Mariota är som bäst när de spelar i högt tempo, med mycket play action och förenklar hans reads.

Belichicks fokus

I förra veckans match kretsade mycket av Titans anfall kring RB Derrick Henry, som stod för nästan 200 yards mot Chiefs. Med Bill Belichicks historia i minne får vi anta att han kommer försöka få stopp på springspelet och hoppas på att det leder till en ineffektiv Mariota.

Trots att Marcus Mariota är 16 år och 88 dagar yngre än Tom Brady kan jag inte se hur han ska kunna utmana veteranen i en duell. New England Patriots bör relativt bekvämt ta sig vidare till nästa omgång.

Lördag 02:15. Tennessee Titans hos New England Patriots


Nyheter

To Top