Analyser

Divisional Round: Jaguars hos Steelers

Kan Calais Campbell #93 i Jaguars och hans kompisar skapa tryck på Big Ben? Foto: Mike Ehrmann/Getty Images.

Senast dom möttes, vecka 5, slutade det 30 – 9. Till Jacksonville Jaguars. På Heinz Field. Leonard Fournette i Jaguars sprang för 181 yards och gjorde två touchdowns. Jaguars 18 sista spel i matchen var springspel. Ben Roethlisberger i Steelers kastade fem interceptions.

Sedan dess har Steelers blivit av med försvarsjätten Ryan Shazier och just fått tillbaka anfallets viktigaste spelare Antonio Brown efter en ganska kraftig lårskada. När dom möts på söndag igen är Pittsburgh Steelers ändå favoriter med sju poäng hos spelbolagen.

Ligans bästa passanfall mot ligans bästa passförsvar

Lagens två största styrkor matchar upp otroligt bra mot varandra och kommer ha stor påverkan på matchens utgång. Jaguars har troligen ligans bästa bakre försvar just nu. Andraårsspelaren Jalen Ramsey – lagets ena cornerback – har redan belönats med en plats i Pro Bowl och en i First-team All-Pro denna säsongen, men verkar vara hungrig på fler titlar. På andra sidan planen har han A. J. Bouye som Pro Football Focus rankar som ligans sjätte bästa cornerback den här säsongen. Mot dessa mönstrar Pittsburgh Steelers Antonio Brown, Martavis Bryant och en av årets rookie-sensationer JuJu Smith-Schuster. Om Steelers lärt sig läxan försöker man inte utmana Jaguars eminenta cornerbacks för mycket utan istället utnyttja mitten av planen där såväl Brown som Schuster känner sig hemma. Vi kommer nog se lagets tight ends och running backen Le’Veon Bell utnyttjas flitigt i passningsspelet också, just för att undvika att utmana Jaguars cornerbacks mer än nödvändigt. Men Big Ben och Steelers är inte rädda av sig och kan säkert ge sig på några kaxiga spel för att sätta ligans bästa cornerback-par på prov.

Senaste gången Antonio Brown #84 i Pittsburgh Steelers var på en fotbollsplan tvingades han av på grund av en ganska allvarlig lårskada, den 17 december. Är han helt återställd nu? Foto: Justin K. Aller/Getty Images.

Jalen Ramsey #20 i Jacksonville Jaguars är en av ligans absolut bästa cornerbacks i år. En fantastisk start på andraårs-spelarens karriär. Foto: Mike Ehrmann/Getty Images.

Ligans bästa springanfall mot ligans 10:e bästa springförsvar

Jacksonville har sprungit för 141.4 yards per match den här säsongen. Mer än något annat lag. Man har också sprungit flest gånger i ligan, ett medvetet val med syfte att begränsa användningen av säkerhetsrisken Blake Bortles så mycket som möjligt. När lagen möttes vecka fem satte Bortles åtta av 14 passningar för 95 yards. Av de sex passningar som inte gick fram var en av dom en interception. Man sprang 37 gånger med bollen i samma match. När Jaguars vann mot Bills förra helgen kastade Bortles för endast 87 yards.

Steelers har ligans 10:e bästa springförsvar om man ser till totalt antal yards per match, men om man ser till antal yards per försök släpper Steelers till 4.4 yards vilket placerar dom på 27:e plats. Efter Ryan Shaziers skada vecka 13 har Ravens och Texans kunnat springa betydligt mer än vanligt med bollen mot Steelers, trots att det är två lag där quarterback-spelet egentligen inte varit ett stort hot. Ska Steelers låta ännu ett quarterback-svagt lag springa bollen mot sig eller kommer man att flytta fram sina försvarspositioner och låta Bortles kasta bollen?

Senast lagen möttes fanns Ryan Shazier #50 i Pittsburgh Steelers på planen för att stoppa Leonard Fournette #27 i Jacksonville Jaguars. Hur mycket kommer Shazier att saknas nu? Foto: Joe Sargent/Getty Images.

Blir Bell jokern i leken?

Med två tydliga matcher i matchen är det mycket som talar för att Le’Veon Bell kan bli jokern som avgör. Jacksonville Jaguars imponerande försvar har trots all talang längs den defensiva linjen haft svårt att stoppa springspelet. Ska dom kunna hitta ett sätt att stoppa Bell som matchats oerhört under säsongen och har säkerligen mått bra av en veckas vila? Med pigga ben kan han mycket väl fälla avgörandet och bidra till att öppna ytor mitt i banan när Jaguars måste flytta fram spelare för att stoppa springspelet.

Le’Veon Bell #26 i Pittsburgh Steelers är hal som en ål. Kommer han att kunna åla sig igenom Jaguars grovmaskiga nät? Foto: Tim Warner/Getty Images.

Det är mycket tveksamt om Steelers stora favoritskap är befogat. Jaguars är byggda för att spela jämna matcher och vi som inte har någon häst med i det här racet kan förhoppningsvis se fram mot en riktigt spännande match.

Matchen spelas söndag kl 19.05 och kan ses på TV3 Sport och Viaplay.

Divisional Round: Jaguars hos Steelers

Nyheter

To Top