Nyheter

Divisional Round: Falcons hos Eagles

Årets Eagles är historiska, men inte på något positivt sätt. Det är första gången det högst rankade laget inte är favoriter i sin första slutspelsmatch. Bättre försvar och hemmaplan överskuggas lätt av en reservquarterback ute på djupt vatten. Vi tar oss en titt på fem avgörande aspekter i lördagens match.

Problemet Nick Foles mot lösningen Matt Ryan
Det är remarkabelt att en enda spelare kan vara så avgörande för hela laget, men just så viktiga är quarterbacks. Droppet från skadade MVP-kandidaten Carson Wentz till startande Nick Foles är gigantiskt. Han är kanske en spelare som kan hålla ett lag flytande under säsongen, men man vinner inte i slutspelet med någon som Foles (om man inte möter Bills dvs.). På andra sidan spelar nämligen Matt Ryan, vars slutspelskyla var på full show förra veckan när han trots press kunde leta sitt Falcons till vinst mot favoriten Rams. Hans siffror på 70,7% lyckade passningar, 16 TDs mot 3 INTs och QB-rating på 119,1 är helt fenomenala stats. Matchen avgörs inte i protokollet, men onekligen har Falcons en rejäl fördel här.

Cox mot världen
Förra veckan krossades Falcons linje av Aaron Donald, nu är det dags för nästa utmaning. Fletcher Cox är en av ligans bästa försvarsspelare, oavsett position. Eagles flyttar honom längs hela linjen och han är lika dominant på insidan som utsidan. Om Falcons anfall ska ha en chans att hitta någon form av rytm, att ge Matt Ryan lite andrum, så måste de stoppa Cox. Alex Mack, Andy Levitre och Wes Schweitzer måste barrikadera centralt på linjen. Ryan är ingen QB som förlänger spel utanför fickan eller springer för 10+ yards, han vill stå prydligt omringad av sina linjespelare medans han slänger iväg bollar mot Julio Jones och Co.

Springspelet mot tegelväggen
För Falcons del handlar matchen om att etablera springspelet tidigt, för att få ett balanserat anfall som inte är alltför beroende av Matt Ryans arm. Eagles defensiva linje är orörlig och stabil som en tegelvägg, ligans bästa försvar mot springspelet (79,2 yards / match) vilket tvingar motståndet att kasta bollen. Det är då Cox, tillsammans med Brandon Graham och Vinny Curry, drar på högsta växeln för att helhjärtat satsa på sin passrush. Eagles är tredje bäst i NFL på att stoppa motståndarna på deras tredje försök, så Falcons måste kunna tugga upp yards på marken för att inte hamna i svåra situationer.

”Stop me if you can” (Photo by Daniel Shirey/Getty Images)

Jones mot Eagles corners
Falcons WR Julio Jones är en fenomenal spelare med förmågan att totalt ta över matcher, bära laget på sina axlar och leverera avgörande spel när han måste. Mot Eagles har han tre raka matcher med över 120 yards. Eagles har ingen cornerback skicklig nog att hantera Jones på egen hand utan måste hitta andra sätt att stoppa honom, vare sig via dubbelmarkering eller andra strategiska knep för att plocka bort honom.

Formtopp mot formdipp
Falcons har vunnit fyra av sina fem senaste matcher, de flesta av dem har varit med säsongen på spel. De är glödheta just nu och spelar sin bästa fotboll på året. Förra veckans match mot Rams visade att de inte skräms av situationen, de var ju trots allt i Super Bowl förra året. Eagles å andra sidan avslutade säsongen med två dåliga matcher, en knapp vinst mot Oakland Raiders och sen en poänglös förlust mot Dallas Cowboys (med lite vilande spelare visserligen). De har fått en extra veckas vila och förberedelse inför morgondagens drabbning så förhoppningsvis är de redo att bjuda upp till dans inför sina passionerade hemmafans.

Hur tror du att matchen slutar?

Lördag 22:35. Atlanta Falcons hos Philadelphia Eagles

Nyheter

To Top