College

Alabama åter på tronen

I en rafflande och minnesvärd final mellan Alabama Crimson Tide och Georgia Bulldogs var fjolårets finalförlorare till slut det starkaste laget. Alabama kunde vinna med 26-23 efter övertid och stor segerorganisatör blev back up quarterbacken, förstårsspelaren Tua Tagovailoa.

Seger var Alabamas, och coach Nick Sabans, femte på nio år. Ett makalöst starkt facit och att Saban är tidernas främsta coach på collegenivån råder det inte någon tvekan om. Det började annars på annat sätt. Georgia kontrollerade första halvlek och var tack vare ett starkt försvar och ett QB Jake Fromm lett anfall i ledningen med 13-0 i halvtid.

Alabama kom ingen vart med QB Jalen Hurts bristande passningsspel och Saban tog det modiga, men nödvändiga, beslutet att bänka sin starter. Hurts, som under sin karriär på skolan lett Crimson Tide till 24 vinster på 26 match, fick se sig bänkad till förmån för Tua Tagovailoa, en vänsterhänt försteårsspelare från Hawaii. Tagovailoa har under säsongen visat upp en väldigt stark arm och denna arm visade sig vara den tändvätska som Alabama behövde.

Den unge quarterbacken blandade makalösa spel med lite mer huvudlösa sådana, precis som det går att vänta sig av en orutinerad spelare. Men att talangen och kvaliteterna finns där var tydligt för alla som såg matchen.

Alabama låg under med 20-7 i slutet av tredje kvarten men kunde hämta ikapp och kvittera med dryga tre minuter kvar. En rafflande avslutning ledde till att Alabama placerade sig runt 20-yardslinjen med sekunder kvar. Segern var i hamn om kickern Andy Pappanastos  bara höll nerverna i styr och chippade in den korta sparken. Pappanastos höll inte för trycket och drog bollen till vänster om målstolparna och matchen gick till övertid.

Georgia började med boll och fick med sig ett fieldgoal. På Alabamas första spel visade unge Tagovailoa upp orutinen och blev sackad för en förlust på 16 yards. På efterföljande spel, 2nd and 26, visade han istället upp sin talang och gjorde såhär.

41-yards passningen till Devonta Smith innebar att segern var i hamn, att Tua Tagovailoa var den stora hjälten och att Alabama fortsätter vara elefanten i collegefotbollen. En fin och värdig punkt på en rolig collegesäsong, nu är det bara att börja drömma om hösten och längta efter nästa säsong.

Nyheter

To Top