Nyheter

Derek Carr i sitt andra år

Derek Carr och ett explosivt anfall är en frisk bris i ett vinsttörstande Oakland. Han har tagit stora kliv i sin utveckling från förra året.

Oakland Raiders har nu spelat åtta matcher på säsongen. De är en positiv överraskning och ett lag som allt oftare förekommer i slutspelsdiskussioner. En stor orsak är quarterbacken Derek Carr. Vi kikar på fem saker som han förbättrat under sitt andra år i NFL.

Fotarbete
Den mest markanta skillnaden är Carrs fotarbete. Han rör sig mycket bättre i fickan för att undvika press. Dessutom är han mer konsekvent med fotarbetet i sin kaströrelse. En konsekvent kaströrelse hjälper precisionen när han passar.

Bollplacering
Fotarbetet leder oss in på hans bollplacering. Carr har visat upp sin imponerande arm med ett par riktiga pärlor djupt, men även i det korta passningsspelet är han betydligt bättre. Han leder medvetet sina receivers bort från trafik. Han minimerar risker också genom att placera bollar där hans spelare når den eller så glider den över sidlinjen.

Beslutsfattande
Carr har blivit mycket bättre på att scanna av hela planen och värdera sina passningsalternativ. Han väger situationer och vågar kasta i riskabla lägen. Förra året tvekade han att kasta djupt, i år har han ett större förtroende för sig själv och för sina receivers. Hans 19 touchdowns och interceptions är ett kvitto på detta.

Lugn i fickan
Förra året var Carr tydligt obekväm när blitzande försvarare omringade honom. I år är han betydligt mer lugn och trygg i att kliva upp i fickan. Det hjälper att han har en av de bästa linjerna framför sig och ett offensivt spelsystem med enkla, snabba alternativ. Han blir inte stressad och vågar ha kvar blicken långt ner på planen.

Spelintelligens
Carr är mycket bättre på att läsa av försvaret och förstå var svagheterna finns. Han vet var han har bra matchups, var blitzen kommer och ifall han ska göra en audible. Han vet också var hans receivers är och kastar bollar med förväntan, långt före hans receivers är på rätt plats.

Att Raiders ens är med i diskussionen om en slutspelsplats är till stor del pga. spelet från Carr. Han har fått väldigt bra hjälp i en stabil offensiv linje, bra receivers att kasta till och ett spelsystem som utnyttjar hans styrkor. Han spelar riktigt bra fotboll just nu och kan absolut leda Raiders till slutspel för första gången på 13 år.

Nyheter

To Top