Nyheter

It all starts in the back – with the backs

Under veckan som gått har jag vältrat mig i fascinationen för Carolina Panthers absolut solida försvarsspel. Deras linebackerduo får den som uppskattar ett effektivt och skoningslöst försvar att njuta vecka in och vecka ut.

 

Carolina Panthers fortsätter att leverera och imponera. Kan inte bestämma mig för vilket lag som är mest överraskande att de fortfarande är obesegrade, Panthers eller Bengals. Med tanke på att laget från Charlotte tappade en av försäsongens mest uppmärksammade spelare WR Kelvin Benjamin höjs prestationen ännu mer och det är – förutom det bästa rushing spelet – i försvaret där mycket av anledningen till framgången hittas.

Som vanligt. 

Defensive coordinator Sean McDermott har onekligen hittat rätt i sammansättningen och strategin, kanske inte jätteförvånande då Panthers som ett av tre lag varit topp tio de tre senaste säsongerna just på den defensiva sidan. Men i år har de något exceptionellt på gång.

Laget har tillåtit 4,69 yards per spel i år, näst bäst i ligan just nu. De är däremot etta på listan över passer rating tillåtet, 64,5.

Respektingivande duon nummer 59 och 58, Luke Kuechly och kollegan på linebackerpositionen Thomas Davis (bilden ovan) är hungrigare än någonsin och samspelet dem emellan och samarbetet med de defensiva backarna är när det fungerar – vilket det gjort nästa uteslutande denna säsong – en fröjd att se och sätter stopp för vilket springspel som helst.

De två är extremt snabba i sidled och täcker insidan och utsidan på ett föredömligt sätt. Davis och Kuechly är stommen i försvaret alla lag fruktar just nu. Det hade jag gjort som coach i alla fall.

Kelvin Benjamin försvann innan säsongen startade, trots det är Carolina obesegrade hittills.

WR Kelvin Benjamin försvann innan säsongen startade, trots det är Carolina obesegrade hittills.

 

Veteranen right defensive end Jared Allen (12:e säsongen och fem Pro Bowls) har också varit väldigt pigg i år och tillsammans med tredjeårsspelaren right defensive tackle Kawaan Short har de lyckats sätta bra press på motståndarnas QB. Naturligtvis lyfts de av att spela i ett högoktanigt försvar och pappa Allen är trots allt bara 33 år.

I secondary har Josh Norman genomgående varit en ettrig corner back och redan stått för fyra INT i år, inför årets säsong hade han samlat på sig tre totalt.

För att kort nämna anfallet har TE Greg Olsen varit effektiv som få. Han gjorde sin 500:e catch för säsongens nionde TD mot Green Bay senast i en match som Panthers dominerade i 70 procent, sen blev det onödigt spännande för alla pantrar men segern bärgades till slut med 37 – 29.

QB Cam Newton hyllas och nämns som MVP och visst har han varit bra men siffrorna är ändå inte outstanding. Skulle han få i en växel till kan Carolina gå riktigt långt, oavsett vilket är de mitt favoritlag att titta på rent defensivt just nu.

Laget drar till Tennesee i dag och ställs mot ett skakigt Titans. Carolina är storfavorit att gå till 9 – 0.

Head Coach Mike McCoy har det tufft just nu, intar försvarsställning på presskonferenserna.

Mike McCoy har det tufft just nu, han har tvingats inta försvarsställning på eftermatch-presskonferenserna fem gånger i följd nu.

 

Chargers i fritt fall

Vad händer med San Diego Chargers. Philip Rivers är en veteran som ofta prisas av experter och nämns som en framtida hall of famer. Det är säkert så men är han någon att leda Chargers ur en monumental svacka. Laget åkte på sitt femte käftslag i rad när Chicago vände sent i en jämn monday night fotboll fight i måndags till seger med 22 – 19.

Coach Mike McCoy säger att de ska kämpa för varandra de resterande sju matcherna. Jo tack, men är det vad som ska rädda en blytung säsong? Lite mer konkreta förändringar kanske krävs. Det positiva är väl att laget ofta är med i matcherna, de blir inte utskåpade men lämnar ändå ofta med ett stort L. Det är små marginaler även i NFL.

 

I kväll ser jag fram emot Cardinals besök i Seattle, kan bli sevärt.

Nyheter

To Top