Analyser

Championship: Ravens hos Patriots

Baltimore Ravens har varit slutspelets stora överraskning. Nu har man återigen satt sig i position för att nå en Super Bowl. Samtidigt har New England Patriots chansen att nå sin sjätte på tolv år.

Det finns inget lag i NFL som har varit lika framgångsrikt som New England Patriots har varit under 2000-talet. Det har blivit tio slutspel och fem Super Bowls. Nu har man alltså chansen att nå sin sjätte på tolv år. Det skulle betyda att de tagit sig dit vartannat år, för er som har lite problem med huvudräkningen. Patriots är en modern dynasti i klass med Pittsburgh Steelers på 70-talet eller San Francisco 49ers på 80-talet. Spelare och tränare har kommit och gått men två stycken personer har funnits där under hela tiden. Huvudtränaren Bill Belichick och hans quarterback Tom Brady. I år har Patriots gjort ännu en bra säsong och var totalt överlägsna i den egna divisionen.

Belichick har alltid legat i framkant. Han vill vara steget före sin motståndare. Inför den här säsongen tog man in Chip Kelly från Oregon, som sedan dess har utnämnts till ny tränare för Philadelphia Eagles, för att lära ut en offensiv som använder sig av ett ruskigt högt tempo. Det har minst sagt varit framgångsrikt. Man samlas inte i någon huddle utan Tom Brady säger ett endaste ord till lagkamraterna så vet alla vad de ska göra. Det har gjort att man har kunnat att köra ett nytt spel var 24:e sekund och fullständigt kört slut på försvaren i ligan. I år gjorde Patriots i snitt 34.8 poäng per match. Det är mer poäng än något lag har gjort tidigare.

”Vi måste komma tillbaka, och fortsätta jobba. Så att vi kan avsluta det här nästa gång”. Orden är Ray Lewis. Baltimore hade precis åkt ur slutspelet mot Patriots på det grymmaste av sätt. Lee Evans tappade en boll i målområdet som hade vunnit matchen åt Ravens. Patriots Sterling Moore slog den ur Evans händer. När kickern Cundiff sedan ska sparka in ett enkelt field goal för att ta dem till övertid så missar han. Det var över och spelarna på sidlinjen stod där med gapande munnar. Men precis som Ray Lewis sade då. Nu har man chansen igen. Chansen att ta revansch på sina banemän från New England.

Vi har fått se två olika Baltimore Ravens i år. Det beror till stor del på skadorna som har drabbat dem under året. I försvaret har man haft stora problem att stoppa motståndarna och komma av planen. Samtidigt har man försökt att lätta lite på Ray Rice börda under grundserien. Nu har de flesta av de viktiga spelarna, med undantag av Lardarious Webb, har kommit tillbaka och hunnit hitta sin form. Man får också anta att Rice är piggare än tidigare år då Ravens i stort sett har kört slut på honom. Baltimore toppar formen vid rätt tid på året. Samtidigt, och det har vi nämnt förut, så är det här är ett stjärnspäckat lag med mycket rutin. Man backar inte för den här utmaningen.


Inte första gången

Det här är som sagt två väldigt meriterade lag. Baltimore har inte lyckats nå hela vägen fram sedan under Brian Billick år 2000. Men sedan John Harbaugh tog över och draftade Joe Flacco 2008 har man tagit sig till slutspel och vunnit minst en match där varje år. På andra sidan har New England i stort sett haft en färdigstämplad biljett till slutspelet och har som sagt chansen att bli historiska med sin sjätte Super Bowl på tolv år.


Två jämna lag

New England Patriots har utan tvekan gjort en mycket bättre säsong än vad Ravens har gjort. Dessutom spelar man på hemmaplan. Men de här lagen brukar spela jämnt och framförallt så brukar Tom Brady ha det tufft mot det här försvaret. Det är svårt att säga varför. Som vi skrev på Twitter häromdagen så har Brady kastat fler interceptions än touchdowns mot Ravens. Det har varit ett av ligans bästa försvar en längre tid och man har många riktigt vassa spelare. Det verkar också som att Harbaugh och tränarna i Ravens vet hur de ska sakta ned den här explosiva offensiven. Men det är väldigt få som har lyckats med det den här säsongen.

Patriots har kört över folk i år. Tom Brady har gjort ännu en fantastisk säsong och som vanligt har Welker varit hans bästa kompis därute. Jag vidhåller att Welker att är en av ligans mest underskattade spelare. Det snackas om att han samlar på sig så många yards på grund av sin quarterback. Men då vet jag inte vilka matcher man tittar på. Welker är alltid fri. Inte med två decimeter utan snarare med två meter. Den offensiva linjen i Patriots får inte mycket beröm. Deras jobb underlättas av det höga tempot men de har spelat bra både i passblockering och i springspelet hela året. Sebastian Vollmer, right tackle, har gjort en väldigt fin säsong. Springspelet har fungerat riktigt bra och har gett Patriots fler möjligheter. Förlusten av Gronkowski, särskilt i blockeringsspelet, är ett stort avbräck.

Men den största förändringen i det här laget är försvaret. De spelar helt enkelt mycket bättre än på länge. När var det Patriots vann de flesta av sina Super Bowls? När försvaret var dominant. Det här är en grupp som är fysiska och svåra att springa på. Man flyttar på offensiva linjer och producerar turnovers i en ruskig takt.

Baltimore Ravens har redan vunnit två matcher i det här slutspelet. Den ena mot ett riktigt bra lag dessutom. De har visat att de kan rå på vem som helst och vi vet sedan tidigare att det här laget har en ruskigt hög växel när det rullar på. Joe Flacco har gjort ett väldigt fint slutspel hittills och det kommer i mångt och mycket att vara en nyckel mot Patriots. Man kommer inte att kunna dominera matchen med Ray Rice. Försvaret kommer att få det svettigt. Då måste Flacco och hans receivers bära lasset. Flacco har inte satt en särskilt stor andel av sina passningar i slutspelet men en quarterback rating på 120 över två matcher, över 600 yards, fem touchdowns och noll interceptions är imponerande.

Ray Lewis talas det om som den bästa inside linebackern någonsin. Ed Reed är troligtvis den bästa safetien i historien. Halti Ngata är ligans bästa defensive tackle och Terrelle Suggs vann priset för årets bästa defensiva spelare 2011. Det finns talang i det här laget. Lewis är knappast i sitt livs form vid 37 års ålder men han kompenserar för det med andra kvaliteter. Spelare som Ellerbe och Kruger har verkligen klivit fram. Det finns potential att störa Tom Brady och Patriots farliga offensiv. Det såg inte jättebra ut under andra halvan av säsongen men då saknade man fortfarande många nyckelspelare. Kan försvaret pressa fram några stora spel så kan de ge sin offensiv en chans att hänga med på poängtavlan.


Håll ett öga på

Aaron Hernandez brukar alltid få en större roll i offensiven när Gronkowski är borta. Det här lär inte vara något undantag.

Stevan Ridley har gett Patriots en ny dimension i år. Springspelet har varit riktigt framgångsrikt och Ridley är en bra running back.

Devin McCourty har fem interception och två forcerade fumbles i år. Lita på att Ravens måste chansa lite mot ett kompakt försvar. McCourty kan utnyttja det.

Dennis Pitta imponerar varje gång man ser honom. En stabil passmottagare som kliver fram i de allra viktigaste situationerna. Han fångade bland annat en passning på en ”seam”-route för att konvertera en tredje och åtta som gjorde det möjligt att nå Jacoby Jones för en lång touchdown förra veckan.

Torrey Smith gjorde kaos med Champ Bailey förra helgen, som ungdomarna säger. Snabbheten hos den här killen är inte att underskatta. Har blivit bättre på sina routes och med händerna.

Haloti Ngata har brottats med skador hela året. Kommer han att orka när Patriots höjer tempot? Det absolut jobbigaste för en quarterback är när fickan kollapsar från insidan.


Slutresultat

Även fast hjärtat säger Ravens och att Ray Lewis ska få avsluta med ännu en Super Bowl så säger förnuftet att Patriots är ett starkare lag. Om man ska gå på vad de här lagen har visat i år så är det odiskutabelt.

Baltimore Ravens hos New England Patriots: 27-31


Sändningstid

Baltimore Ravens hos New England Patriots – CBS – Söndag 19 januari (00.30)


Vad tror DU om den här spännande matchen?

Dela gärna den här artikeln på Facebook eller Twitter!

Nyheter

To Top