I vanlig ordning har vi ställt några frågor till Viasats expert Stefan Björkman inför helgens TV-match. Den här veckan är det New England Patriots och Chicago Bears som möts på Gillette Stadium i Foxborough utanför Boston.

Patriots har verkligen fått fart på sitt anfallsspel med ett snitt på ca 40 poäng de senaste tre matcherna. Vad tror du är den främsta anledningen till den uppryckningen?
För att förstå varför Patriots har vinnande säsonger år , efter år , så bör man ta ett helhetsgrepp på hela Patriots organisation. En gameplan för Patriots byggs inte bara upp av själva tränarstaben som så, utan det involverar även scoutavdelningen och chefen för player personnel, som de tar sin hjälp att få feedback på motståndarens spelare. Detta hjälper sedan till när man bryter film, som varje positionstränare får uppdelad på down and distance, olika runspel ur olika formationer och pass spel på samma sätt.

Sedan när du använder dig av RB James White som leder Patriots i antalet passnings-mottagningar med 4 TD, på diverse passningsmönster som normalt sett en WR kanske skulle springa blir det jobbigt för den linebacker som ska täcka.

Samtidigt bör du också försöka stoppa Gronkowski (TE) som är tvåa i Patriots i antalet mottagningar, så får du börja prioritera vilken av dessa ska du täcka med två st försvarare? Lägg sedan till Dorsett, Gordon, Edelman och Pattersson. Vem av dessa kommer då att hamna i en man/man situation?

Det handlar om att manipulera försvaret och de har bara 11 man att försvara sig med. ”Its a numbers game”. Nu har vi bara pratat om passnings-spelet som så, och inte springspelen, där Patriots har ett genomsnitt med 4,2 yards per springspel. Återigen så måste försvars-koordinatorerna välja vad de vill försvara, pass eller springspel? Naturligtvis så kan man ställa upp ett balanserat försvar, men med Patriots olika personalgrupper blir det till slut en form av luffarschack där Patriots alltid sätter sista krysset. Patriots offensiva linje som alltid ligger mig varmt om hjärtat har bara gett upp 8 st Sacks. Ska du då börja blitza på Tom Brady & Co, så kommer du hamna som försvarare i man/man situation med Edelman, White, Hogan och ja, Gronkowski.

Mitt intryck är att man verkar spela sig i form under säsongen. Ser man till de tre första matcherna där en av förlusterna var emot Jaguars, så satte Pats anfall 20 poäng medan försvaret släppte in 31 poäng, och ser man till matchen mot Lions där man förlorade med 26-10, så var det den enda faktiska matchen som Patriots anfall misslyckades på plan. Det kan ju bero på att Lions HC heter Matt Patricia och coachat Pats försvar i över 10 år. Problemet har nog inte varit anfallet, utan det är försvaret som är anledningen till oro. Patriots anfall behöver tid och reps med sin första uppställning, då mitt intryck är att de helt enkelt måste göra poäng på varje drive med tanke på hur deras försvar spelar. Det är egentligen bara mot Miami som försvaret fått godkänt där man endast släppte in 7 poäng.

 

Många experter har varit tveksamma över Bears Quarterback Mitchell Trubisky men han har haft hög produktion de senaste två matcherna. Beror det på att han har höjt sitt spel eller har coacherna lyckats sätta honom i bättre situationer?
Trubisky är inne på sin andra säsong i ett pro style offense. Vissa QB anpassar sig väldigt fort, oavsett atletiskt talang.

Att ha en stark arm är naturligtvis väldigt bra att ha men likväl viktigt att veta när man ska kasta en passning hårt och när man ska lägga en passning lite lättare. Precision med sina bollar är en viktig ingrediens, men spelförståelse och hur mycket fotboll kan du är nog så viktigt. Att Trubisky lyckats i de två senaste matcherna beror nog på att de vill inte lägga allt för mycket ansvar på denna unga QB. Man vill göra det så enkelt för honom som möjligt.

Att lämna över en boll till en RB kräver ingen större talang eller tankekraft. Vad som är svårt för en ung QB i NFL, är att känna igen en försvarsbox och vilket passförsvar denne ser eller tror sig se. Sedan att kalla en ”audible” för att ändra ett spel till ett annat hör ihop med att känna igen försvars-formationen med tillhörande passcoverage, är nog så svårt. Att se 2 st djupa safetys innebär inte att det automatiskt är cover 2 i NFL. Lita på att just Patriots kommer ställa upp med den ena knepiga looken efter annan vs Bears. Det är här som Bears OC / QB coach måste ge honom enkla men fungerande alternativ, dvs spel som Trubisky alltid kan gå till.

Om quarterbacken inte hittar en öppen passmottagare måste denne lägger bollen över sidlinjen och inte försöka tvinga fram något över mitten. Att ta rätt beslut är nog det svåraste du kan göra som QB i NFL, där atletisk talang bara kan ta dig så långt. Det gäller att ha tålamod med Trubisky och med rätt coacher kan han utvecklas till något riktigt bra, vilket jag tror nog de har i Bears denna gång under HC Matt Nagy.

 

Slutligen, vilka vinner?
Vinner gör Patriots trots allt, pga av de många anfallsvapen de har till sitt förfogande tillsammans med ett Patriots försvar som kommer göra livet surt för QB Trubisky & Co. Lita på att Patriots försvar kommer rotera mycket med sitt passcoverage och dölja sina blitzar ur fronter som den unga Trubisky kan ha svårt att känna igen.

För samtliga kommande TV-matcher, kolla in listan nedan:

Björkman om TV-Matchen Bears @ Patriots (v7)

Nyheter

To Top