Nyheter

Belichick – mannen, myten, tränaren – del 1

Bill Belichick är den mest framgångsrika tränaren i NFL. Han beskrivs både som en grinig gubbe och ett taktiskt geni. Följ NFL Supporters serie om den hemlighetsfulla fotbollsnörden.

I tre delar gör NFL Supporter en djupdykning i Bill Belichicks liv. I serien kommer vi att utforska den speciella tränarens uppväxt och privatliv, fenomenet han har blivit och mystiken som omger honom. Vi ska också berätta om framgångarna och strategierna som har gjort dem möjliga. Vi presenterar Bill Belichick – mannen, myten, tränaren.

Året var 1961. Steve Belichick tog med sonen Billy till jobbet på Naval Academy. Pappan arbetade som scout för universitetets fotbollslag. Han var en hyllad veteran som vid slutet av karriären ansågs tillhöra fotbollshistoriens bästa på att identifiera styrkor och svagheter hos motståndarna.

Bill Belichick var bara nio år gammal, men Steve hade redan börjat att lära honom hur man bryter ned matchfilm. Dessa dagar med pappan blev gnistan som tände en passion för fotboll. 42 år senare brinner den fortfarande lika het.

belichick_familj

Bill Belichick växte upp i Annapolis, Maryland. Fotboll var en lika naturlig del av uppväxten som serietidningar var för hans jämnåriga kompisar. Bill hängde efter pappan hela tiden, oavsett om det handlade om att sitta i ett mörkt rum och kolla på matchfilm eller att gå på möten och träningar med laget på Naval Academy.

Skolan hade ett bra lag vid den här tiden. Bill Belichick blev som en extra assistent och hjälpte till där det behövdes. Han har själv berättat historier om när han stannade efter träningen för att fånga passningar från lagets quarterback, Roger Staubach, som senare skulle gå vidare till NFL, vinna två Super Bowls och slutligen bli invald i Hall of Fame 1985.

När det var dags för high school hade Bill Belichick redan samlat på sig en stor mängd kunskap om spelet som skulle komma att dominera hans liv. I skolan ägnade han sig åt lacrosse och fotboll, främst spelade han guard längs den offensiva linjen. Men den atletiska förmågan var inte riktigt på samma nivå som kunnandet och belichick stod aldrig ut som någon stjärnspelare.

Den sportsliga karriären skulle bli relativt kortvarig. Men erfarenheten var fortfarande värdefull. I high school hade Bill en fotbollstränare som gjorde stort intryck på honom. Al Laramore betonade laget före idividen. Det är knappast en unik inställning för en tränare. Men Laramore tog det ett steg längre. Under vissa träningar hade man bara en hink med vatten som hela laget delade på. Om träningen var dålig välte Laramore hinken.

belichick at wesleyanBill Belichick var bättre på lacrosse än fotboll. I college var han kapten för laget.

Det här är knappast metoder som skulle accepteras i dag. Men Belichick tog med sig tanken av ett lag där alla spelare hölls ansvariga inför varandra. Den filosofin har varit mer tydlig i det moderna Patriots än någon annanstans.

Bill Belichick insåg tidigt att han inte skulle bli någon stor fotbollsspelare. Det gjorde även hans tränare. Laramore uppmuntrade honom istället att lära sig så mycket som möjligt om spelet. Ett råd som Belichick än idag är väldigt tacksam för.

Al Laramore dog 1989. Två år senare hölls en minnesstund i samband med att skolans plan skulle uppkallas efter den framgångsrika tränaren. Belichick skickade en hälsning.

Det har bara varit ett fåtal personer i mitt liv som har gjort det där lilla extra för att på ett generöst vis erbjuda råd och stöd som har gynnat och format min karriär. Al Laramore är en av de personerna. Jag är skyldig honom mycket.

Efter examen pluggade Belichick ett år på Phillips Academy i Andover innan han började college på Wesleyan University i Conneticut. Han fortsatte att spela fotboll men hade redan börjat skissa på egna spel och nörda ned sig i fotbollsstrategi. Belichick gjorde inte något vidare intryck på fotbollsplanen men var desto bättre på lacrosse, där han blev lagkapten. 1975 gick han ur college med en examen i ekonomi.

Bill-2

Belichick ville hålla fast vid fotbollen och skickade ut 250 ansökningar till olika college och professionella fotbollslag. Han fick jobb som assistent hos Baltimore Colts. Där fick han smeknamnet ”Bad News Bill”, eftersom en av arbetsuppgifterna var att föra spelare som skulle bli av med jobbet till huvudtränarens kontor, där de fick mottaga det tuffa beskedet.

Den unga, pålästa och ambitiösa Belichick gjorde snabbt intryck på kollegorna. Mellan 1976 och 1979 arbetade han för Colts, Lions och Broncos. Han assisterade special teams-tränare samt arbetade med wide receivers och tight ends. Sedan gick han till New York Giants. Det skulle bli tolv lyckliga år i storstaden.

Det var i New York som karriären skulle ta fart på riktigt. Bill Belichick började som defensiv assistent och tränare för special teams samt linebackers. Han kämpade på, arbetade långa dagar och 1985 blev han utnämnd till defensiv koordinator under legenden Bill Parcells.

Framgångarna kom direkt. Den hårdföre Parcells och den tystlåtna Belichick byggde ett lag som vann Super Bowl både 1986 och 1990. Giants försvar var mycket bra under dessa mästerskapsår och laget som helhet anses vara ett av de bästa genom tiderna.

Året efter blev Belichick huvudtränare för Cleveland Browns. Men han lyckades aldrig få laget att lyfta och efter fem säsonger hade Browns bara tagit sig till ett slutspel och dessutom samlat på sig fler förluster än vinster. Belichick fick sparken. Han tog återigen jobb under Parcells, först i Patriots och sedan i Jets, innan denne sade upp sig 1999.

belichick_browns

Tanken var att Belichick skulle efterträda sin mentor men han sade upp sig och tog istället jobbet som huvudtränare i New England Patriots. Efter lite kontraktstvister tvingades Patriots kompensera Jets med ett draftval i förstarundan.

I New England fick Bill Belichick full frihet och kontroll över all fotbollsverksamhet. Något som var mycket ovanligt vid den här tiden. Han hade hittat hem.

Kameran zoomar in på en tagen Bill Belichick. Året är 2009 och den framgångsrika tränaren är på besök i Giants lokaler. Han tittar in i filmrummet och tankarna svävar bort. Belichick mumlar någonting om ”många timmar”. Den här dagen har han ett släptåg av dokumentärfilmare från NFL Films med sig.

Samtalet kommer oundvikligen in på Bill Parcells. Det märks att det finns en respekt mellan de två tränarna men relationen var länge frostig. Även då de arbetade ihop. Belichick berättar hur Parcells kunde skälla och vara förbannad, utan att komma med några förslag på vad laget skulle ändra eller vad de assisterande tränarna skulle kunna göra istället.

Man behöver inte betrakta Bill Belichick när han tränar sitt lag särskilt länge innan det blir tydligt att hans stil påminner väldigt lite om sin mentors. Men det är nog naivt att tro att Belichick inte lärde sig mycket under den framgångsrika Parcells.

Bill Belichick är en fotbollshistoriker. Han har ett privat bibliotek med fotbollsböcker som ryktas innehålla många hundra titlar. Den som studerar sporten lär sig fort att ingenting i den moderna fotbollen är ett nytt påhitt. Oavsett hur galet det verkar kan du vara säker på att någon har provat samma sak tidigare.

Den här kunskapen om tidigare kreativa strategier gör att Belichick genom sin karriär, särskilt med New England Patriots, har varit väldigt snabb på att uppfatta trender och anpassa sig efter dem. Han har aldrig varit rädd för att testa nya saker om det har betytt att laget fått en bättre chans att vinna.

Under Belichicks ledning har Patriots gått till slutspel nio av de tio senaste åren. Det år som de missade slutspelet var Tom Brady skadad men laget vann ändå elva matcher. Ett resultat som nästan alltid garanterar en plats i slutspelet.

Det är svårt att jämföra tränare från olika generationer. När det ändå görs försök hamnar Bill Belichick nästan alltid någonstans mellan plats fem och tio på topplistan. Men egentligen går det att argumentera att det är alldeles för lågt.

Fantastiska tränare som Vince Lombardi, Bill Walsh och Don Shula behövde inte ta hänsyn till ett utjämnande lönetak. Inte heller kontrollerade de hela organisationen på det sätt som Belichick gör. Men att ranka tränare genom historien är nog, i slutändan, ett omöjligt uppdrag.

belichick_wifeBill Belichick skiljde sig från sin fru Debby 2006. Orsaken bakom uppbrottet tros vara en otrohetsaffär. Belichick sågs med en annan kvinna innan skilsmässan, som dessutom hävdat att han försörjde henne under en längre tid. På bilden syns han med nuvarande flickvännen Linda Holliday.

En man som värnar om sitt privatliv. Det är en passande beskrivning av Patriots tränare Bill Belichick. Vi vet en hel del om hans bakgrund, att han är noga med detaljer, arbetar stenhårt, är ett stort fan av Bon Jovi och att hans favoritgodis är något som heter Junior Mints.

De två sistnämnda uppgifterna kommer från flickvännen Linda Holliday. Det är nämligen genom henne som Belichick når ut i sociala medier. Faktum är att allt tyder på att Bill Belichicks liv mestadels kretsar kring fotboll.

Vi kommer nog aldrig få veta särskilt mycket mer om den framgångsrika tränaren än vad han själv känner sig bekväm med att avslöja. För om det är en sak som journalisterna som under en längre tid har bevakat New England Patriots har lärt sig, då är det att Belichick aldrig kommer att svara på en fråga han inte vill svara på.

Hur många gånger du än frågar.

av Mattias Olsson

Nästa del av ”Bill Belichick – mannen, myten tränaren” kommer att publiceras om en vecka. Då ska vi ta en närmare titt på myten om Belichick. Det blir huvtröjor, mystiska medarbetare, mediestrategi och ”the Patriot way”.

Läs även del 2.


Dela gärna den här artikeln på Facebook eller Twitter.

Läs också


Belichick – mannen, myten, tränaren – del 2

Belichick – mannen, myten, tränaren – del 3

Nyheter

To Top