Nyheter

32 på 32: Indianapolis Colts

NFL Supporter analyserar alla 32 lag i NFL på lika många dagar. Stjärnspelare, spelsystem, värvningar och förväntningar inför säsongen 2013. Dagens lag: Indianapolis Colts.

Lag: Indianapolis Colts

I korthet: Förra säsongen kom Colts förvånansvärt nog till slutspel efter att ha avslutat säsongen 11-5, ett resultat som nog ingen hade kunnat tänka sig. Här på NFL supporter trodde vi att de skulle komma sist i divisionen och enbart skrapa ihop ynka ett fåtal vinster. Men Colts storspelade förra säsongen, många långt över sin förväntade nivå, och i spetsen fanns Andrew Luck. I år handlar mycket om att försöka upprepa fjolårets sensationella säsong.

AFC South är en av de svagaste divisionerna i NFL, vilket ger Colts ett läge att vinna flera matcher inom den egna divisionen. De har också ett relativt lätt schema. Trots det känns det tveksamt om de kan upprepa fjolåret och nå slutspelet. Förra året vann det många matcher med väldigt liten marginal, det var många matcher som lika gärna kunde ha slutat annorlunda. Andrew Luck spelade fantastiskt bra, likaså många av de unga, obevisade spelarna man plockade in. I år är de dock inte längre underskattade och lag går in förberedda på en tuff match. Det ska bli kul att se tyske Björn Werner på planen.

Styrkor: Allt börjar med Andrew Luck, han är helt enkelt riktigt bra. Han tacklade Peyton Mannings skugga alldeles utmärkt och profilerade sig som framtidens quarterback i ett bortskämt Indianapolis. Från en fantastisk ledare till en annan. Runt omkring Luck är det inte några stora namn, förutom veteranen Reggie Wayne. Förra året var han en pålitlig pjäs i anfallet och trots hans ålder ser han pigg ut. Framförallt är hans händer fortfarande bra. Sedan finns det ett helt gäng unga spelare som kanske kan ta ännu ett steg. I försvaret finns ännu en veteran som fortfarande har krut kvar, Robert Mathis. Lagets safeties är erfarna spelare på hög nivå med Antoine Bethea och nyligen införskaffade LaRon Landry.

ColtsLogo

Svagheter: Försvaret är inte EN skrämmande trupp, med Mathis och lagets safeties som ett par undantag. Förra året gick man över till ett 3-4-försvar och spelares oerfarenhet visade sig ofta. Den defensiva linjen var osäker, lagets linebackers gjorde flera misstag och Colts rankades 29a i försvar mot springspel. På anfallssidan fick Luck ofta fly en kollapsande ficka och ta många sacks när den offensiva linjen släppte igenom försvarare. I år har man försökt stärka den, men det finns fortfarande frågetecken och inte mycket till djup om någon skulle skada sig.

Filosofi: I offensiven handlar mycket om att utnyttja lagets viktigaste, och kanske bästa, spelare i Andrew Luck. Han är väldigt intelligent i sitt spel och uppvisar kyla trots fickor som faller sönder. I år kommer anfallet se lite annorlunda ut med den nya koordinatorn Pep Hamilton, som var offensiv koordinator och QB-coach i Stanford när Luck var där. Räkna med mer spel på lagets tight ends och inte samma djupa passningsspel som kännetecknade spelstilen under Bruce Arians. Defensivt är det år två i uppställningen 3-4 och man kommer att försöka hindra de stora springspelen som man släppte i fjol. Huvudtränaren Chuck Pagano är expert på passförsvar.

Så blir 2013: Colts vann många matcher med lite tur, mycket hjärta och en liten marginal förra året. Troligtvis kommer fler matcher att falla till motståndarnas fördel i år. De har ett relativt lätt spelschema så ett resultat runt 0.500 är mycket möjligt. Även om de kanske får svårt att upprepa förra årets sensation är det ingen omöjlighet att se dem i slutspel. Men Colts är knappast någon favorit.

Offensiva stjärnor: Reggie Wayne, wide receiver. Andrew Luck, quarterback,

Defensiva stjärnor: Robert Mathis, linebacker. Pat Angerer, inside linebacker. Vontae Davis, cornerback.

Framtidsnamn: Anthony Castonzo, left tackle. Bjoern Werner, DE/OLB. T.Y. Hilton, WR.

Nya spelare: Gosder Cherilus, OT. LaRon Landry, S. Donald Thomas, G. Aubrayo Franklin, NT. Matt Hasselbeck, QB. Darrius Heyward-Bey, WR. Rickey Jean-Francois, DE. Erik Walden, OLB. Lawrence Sidbury, OLB. Greg Toler, CB. Stanley Havili, FB.

Tappade starters: Dwight Freeney, DE. Winston Justice, OT. Moise Fokou, LB. Drew Stanton, QB. Tom Zbikowski, S. Jerraud Powers, CB. Donnie Avery, WR.

Draften: Bjoern Werner, DE/OLB. Hugh Thornton, G. Khaled Holmes, C/G. Montori Hughes, NT. John Boyett, S. Kerwynn Williams, RB. Justice Cunningham, TE.

Nycklar till framgång: Det lätta schemat är Colts biljett till slutspelet. Man har bara sex matcher mot lag som tog sig till slutspelet förra året, varav två av de matcherna är mot divisionsrivalen Texans. Försvaret måste kunna stoppa springspelet bättre, men en fysisk safety i LeRon Landry får man hjälp från sitt secondary med det. Anfallet är kompetent och får man igång ett bra springspel kan man kontrollera matchbilden och på så sätt undvika att hamna i tuffa situationer.

 

Vad tror DU om Colts i år?

Dela gärna den här artikeln på Facebook eller Twitter.

Se analyserna av samtliga lag.

 

Nyheter

To Top