Nyheter

Bästa möjliga, tänkbara scenario för Raiders

Det är enbart 21 dagar kvar till årets draft, tre långa veckor kvar innan månader av scouters förberedelse kulminerar i en av fotbollens viktigaste händelser.

Om du är intresserad av amerikansk fotboll är draften din nyårsafton. Hela helgen pirrar det i kroppen av förväntningar. Det är årets mest hoppfyllda dag och den ljuva framtiden ligger framför dig. Draften närmar sig långsamt, långsamt och den kan inte vara mer efterlängtad.

Samtidigt finns oron över att vårens mest förväntade dag ska sluta i total kollaps och besvikelse. Stora förväntningar slutar alltför ofta i stora nedslag. För att förbereda ett sådant gigantiskt fall från hoppets höjder till besvikelsen botten skissar vi här ett fullt tänkbart drömscenario för Raiders. Vad är det bästa som kan hända under tre kvällar i maj?

Detta scenario kommer med all säkerhet inte hända, men det ger en fingervisning om vilka hål Raiders behöver fylla och vilka spelare som vore värdefulla val. Jag räknar med en del trades från Raiders sida, men utgår här från att de sitter still.

Runda 1, pick #5 – Khalil Mack, OLB, Buffalo
Det absolut bästa är om Jadeveon Clowney mirakulöst skulle falla. Men det kommer inte hända. Raiders blir glada över att få lägga vantarna på draftens näst bästa pass rusher. GM Reggie McKenzie är väldigt förtjust i Mack, som imponerade under säsongen och höjt sig än mer sedan dess. Förutom sin pass rush är Mack också stabil när han faller tillbaka in i passningsförsvar. Mack kan tillsammans med fjolårets bästa rookie Sio Moore bilda ett tryggt linebacker-lås i år framöver.

RashedeHagemanRunda 2, pick #36 – Ra’shede Hageman, DT, Minnesota
Raiders ser helst att Derek Carr skulle falla hit, jag är inte lika såld. Det bästa vore att få en värdefull spelare och få honom på en värdefull position. Även om Raiders har gjort mycket för att stärka den defensiva linjen behövs det ännu fler spelare. Centralt saknas det defensive tackles som skrämmer. Vad passar då bättre än det fysiska monstret Hageman. Han är 6’6″, 310 lbs och hopper högre vertikalt än Sammy Watkins. Fysiken skriker första rundan, inkonsekvent i sitt spel gör att han kan falla till Raiders i andra. Hans bästa egenskap är att han kan spela många positioner längs med den defensiva linjen.

Runda 3, pick #67 – Bashaud Breeland, CB, Clemson
Jag hade gärna sett en receiver som Allen Robinson här eller safetyn Deone Bucannon, men både borde vara borta. Då går min uppmärksamhet till Clemsons cornerback Bashaud Breeland. Han har bra höfter och bra fotarbete, två saker som är väldigt svåra att lära in. Han spelar med en härlig aggressivitet och attackerar bollen och receivers med kraft. Ibland lite för mycket. Han tenderar att missa tacklingar när han försöker smälla på för hårt och slarvar med sin teknik i tacklingsspelet. Han har verktygen för att bli en riktigt bra spelare, med lite hjälp av legenden Charles Woodsons rådgivning kan Breeland bilda en bra duo med fjolårets rookie DJ Hayden.

DionBaileyRunda 4, pick #107 – Dion Bailey, DB, USC
Har Raiders riktig tur faller en av mina diamanter till fjärde rundan, nämligen Dion Bailey. Han är en före detta linebacker som i fjol spelade linebacker, safety och framförallt slot cornerback. Det blir översvämning i Oakland när DC Jason Tarver saliverar över Baileys mångsidighet. Han är en perfekt byggkloss i Tarvers hybrid-schema. Bailey är ung i sin safetykarriär men det är där han passar bäst i NFL.

Bailey har svårt med för snabba receivers eftersom han själv inte är den kvickaste försvararen. Han kompenserar tyvärr det med att ha för mycket händer på motståndaren. Uppmärksamma och hårda domare kommer flagga honom direkt. Jag ser Bailey som ett litet projekt, vilket är perfekt. Han kommer kunna roteras in när slot-corner Carlos Rogers eller safety Charles Woodson behöver vila. De båda är dessutom till åren och Bailey kan ersätta någon av de rollerna. Jag gillar hur hans instinkter, tålamod och vilja att spela efter schemat. Slutligen, titta på hans interception mot Oregon och hans reaktion efter. Där är en karl som spelar med passion.

Runda 7, pick #219 – Colt Lyerla, TE, Oregon
Colt Lyerla är den fysiska talangen som kan nå enorma höjder, men med en collegekarriär kantad av bekymmer utanför plan. Troligen går han innan Raiders har möjlighet att ta honom. Jag kan tänka mig Lyerla gå så tidigt som den fjärde rundan, om något lag vågar chansa. Han kan också falla ur helt och hållet. Hans attityd och bakgrund kan skrämma även den modigaste. Om Raiders vågar lita på att sina veteraner kan leda Lyerla på rätt spår är han en unik talang. Det är en ung, utåtagerande 21-åring som behöver vägledning. För ett par år sen hade Raiders varit raka motsatsen, men nu har Reggie möjligheten att testa klimatet i sitt omklädningsrum. Det finns i alla fall ingen tvekan rörande Lyerlas atletiska förmåga och potential.

Runda 7, pick #235 – Wide receiver
I de sista rundorna är det svårt att veta vad man har. Jag kan tänka mig att Raiders försöker hitta en wide receiver, som de gjort varje år med Reggie McKenzie vid rodret. Reggies receivers är 6’3″ eller längre. Med andra ord, Raiders kommer säkert leta efter en stor kille från en liten skola. Någon bortglömd som Rod Streater, Juron Criner och Brice Butler. Sen är det bara hoppas att Raiders hittar en ny Streater snarare än ännu en ouppfylld förhoppning.

Nu i efterhand inser jag att om detta scenario skulle falla igenom, eller ett liknande upplägg, att Raiders draft blir väldigt defensivt inriktad. Det är inte en dum idé att investera sin draft i att bygga ett försvar som kan hantera spelare av Peyton Manning och Philip Rivers rang. Får Raiders ett stabilt försvar kan de utifrån det bygga den identitet som de saknar idag. Den nya startande quarterbacken Matt Schaub får hjälp och avlastning av en stabil defensiv och anfallet kan förlita sig på sina unga receivers att utvecklas de kommande åren.

Nyheter

To Top