Analyser

Är tålamodet slut i Tampa Bay?

Jameis Winston i Tampa Bay Buccaneers huddle. Foto: Naomi Baker/Getty Images

När Jameis Winston valdes av Tampa Bay Buccaneers med förstavalet i draften år 2015 gjorde han det med en Heisman Trophy och en nationell mästerskapstitel i bagaget. Den unge quarterbacken från Florida State Seminoles spåddes en fantastisk karriär och förväntningarna var skyhöga. Idag, fyra och ett halvt år senare, undrar jag om inte tålamodet som Tampa Bay visat Winston börjar ta slut. 

Tidigt i Jameis Winstons NFL-karriär identifierades hans dåliga vana att kasta interceptions. Han började sin karriär med sex touchdowns och sju interceptions i hans fyra första matcher. Det märktes även snabbt att Winston har ett extremt högt tak, men ett nästan ännu lägre golv. Ena matchen är han världsklass, andra veckan är han usel. Dessa problem var något som Tampa Bay Buccaneers tänkte att de skulle kunna träna bort och med lite mer erfarenhet skulle beslutsfattningen bli bättre och Winstons prestationer mer konsekventa. Så är tyvärr inte fallet. Trenden har fortsatt genom hela Winstons vistelse i NFL och efter sex matcher denna säsong har quarterbacken i Tampa hela 10 interceptions, vilket är näst flest i hela ligan.

Statistiken talar emot honom

Det finns 29 stycken aktiva quarterbacks i NFL med minst 1500 passningsförsök. Av dessa 29 stycken är Jameis Winston på 24e plats i touchdown-interception ratio med 1,47. Winston passar alltså drygt en och en halv touchdown för varje interception. Hans ratio på 1,47 är även lägst av alla startande quarterbacks med över 1500 försök. Under honom på listan hittar man bara back-ups såsom Josh McCown och Blake Bortles. Utöver det har han denna säsong enbart lyckats med 60 % av sina passningar, vilket är sjätte lägst i hela NFL. Jameis Winston är även den quarterback som sackats flest gånger i ligan denna säsong. Hela 25 gånger på 6 matcher, varav 7 stycken kom i söndagens match mot Carolina Panthers. Så den underpresterande offensiva linjen i Tampa Bay kan självklart skyllas för en del av Winstons svaga prestationer och dåliga beslutsfattande.

Hör inte viskningarna

Inför säsongen kom den gamla huvudtränaren Bruce Arians tillbaka från hans korta pension och kritade på ett fyraårskontrakt med laget från västra Florida. Arians, självutnämnd “quarterback whisperer”, skrev en bok som publicerades 2017. Boken heter just The Quarterback Whisperer, och är en guide till hur man får fram en quarterback på elitnivå. Det var därför många som trodde att Bruce Arians skulle kunna ta vara på den råa talang som Jameis Winston faktiskt besitter och äntligen få honom att prestera på den nivån som förväntas av honom.

Kanske blev dock söndagens match mot Panthers det sista beviset på att det är svårt att lära en gammal hund att sitta. Jameis Winston tog ett nytt personligt rekord när han kastade hela fem interceptions i matchen. Utöver det hade han även två fumbles varav en resulterade i en turnover. Winstons fem interceptions i söndagens match är fler än vad 17 andra lag i ligan har kastat på hela säsongen.

Jameis Winston är inne på sista året på kontraktet han skrev när han draftades och ännu har han inte fått någon förlängning. Det återstår att se om Tampa Bay Buccaneers väljer att hålla kvar honom i Florida eller om tålamodet tagit slut och Bruce Arians får en ny quarterback att viska till inför nästa säsong.

Är tålamodet slut i Tampa Bay?

Nyheter

To Top