Analyser

De får in grym spelare, men även en massa problem

Jalen Ramsey. Foto: James Gilbert/Getty Images.

Äntligen söndag och fullt med matcher på schemat. Redaktionen tycker i vanlig ordning till om vad omgången har att erbjuda och om veckan som gått. Häng med!

Vad tar du med dig från veckan som gick?

Mattias: 49ers fortsatta dominans tillsammans med Mahomes skada står ju ut. Skönt att det inte är så allvarligt och att han kan komma tillbaka. Men det öppnar ju upp AFC, framförallt West.

Svante: Jag tror att vecka 6 kan komma att bli droppen som fick bägaren att rinna över när det kommer till quarterbacks från draften 2015. Mariota blev bänkad för Tannehill och Winston hade 6 turnovers. Winston har visserligen ingen competition bakom sig så han kommer nog starta säsongen ut, men jag tror inte att någon av dem är kvar i sina nuvarande lag säsongen 2020.

Daniel: Hur rätt ute Mattias och Lasse var i förra veckans podd, där dom ifrågasatte domarna. Helgen därefter bjöd på några riktigt usla domslut med MNF mellan Lions och Packers som tveksam ”höjdpunkt”.

Magnus O: Saints lagmaskin och specifikt försvar är starkt. De har klarat tiden utan Brees väldigt bra och om det vill sig illa för konkurrenterna kommer de bara bli ännu bättre. Dessutom att 49ers är på allvar efter vinsten borta mot Rams, hittills årets lag utan tvekan.

Richard: Vi har en topp i år på runt sju lag som är seriösa utmanare, och sen en ganska stort hopp ner till klungan bakom. Sen sist finns en ovanligt stor skara dåliga lag som är helt chanslösa. Många bra lag i NFC och sen en tydlig favorit i AFC, lite som vanligt dvs.

Per: För det första är jag fortfarande frågande till vad Jameis Winston höll på med förra helgen. På den positiva sidan är jag lite överraskad av hur bra Saints går utan Brees. Denna helg är det ännu fler skador, vinner dem ändå?

 

Säsongen har kantats av skador på quarterbacks och vecka 7 har redan inletts med en skada på Patrick Mahomes. Hur tycker du att spelet påverkas av alla dessa skador?

Mattias: Sämsta sidan av sporten och i synnerhet i NFL. Ibland är det ju riktigt tråkigt för underhållsvärdet i en del matcher. Samtidigt har vi sett en del backups kliva in och imponera.

Svante: Jag tror inte något lag har haft det jobbigare med skador på QB-fronten detta år än Pittsburgh Steelers och där ser man verkligen hur det påverkar lagets game plan. Få lag har så många springförsök, trick plays och check downs till running back. De explosiva spelen blir färre och det blir tråkigare att vara wide receiver.

Daniel: Det blir en tydlig försämring men samtidigt en anledning till optimism. Det är roligt att se spelare som Kyle Allen och Gardner Minshew överraska positivt och visa att det fylls på med QB-talang öven i senare draftrundor. Men när spelare som Big Ben, Pat Mahomes och Sam Darnold ersätts med betydligt sämre alternativ så dalar ju underhållningsvärdet, det går inte att förneka.

Magnus O: Alltid lika mulet att se när stora spelare försvinner. Finns många exempel på toppspelare som vi bara fått njuta av en säsong eller så, de har aldrig kommit tillbaka till samma extrema spelnivå igen. Det är ett lagspel och det är vackert, men utan fixstjärnor tappar sporten sin udd.

Richard: Än så länge har ju många reserver gjort ett väldigt bra jobb att hoppa in och ta över. Just Mahomes är ju fruktansvärt tråkigt eftersom han är så kul att se på och KC är det mest legitima motståndet för Patriots välbekanta resa till Super Bowl.

Per: Det tar självfallet bort mycket av spetsen i sporten. Vi har visserligen fått se några nya QBs ta klivet fram vilket är härligt på sätt och vis. Men när allt kommer omkring hade jag hellre sett det ordinarie killarna…

 

LA Rams gjorde sig av med Marcus Peters och tog in Jalen Ramsey mot en nettobetalning på drygt två förstarundes-val. Vad tycker du om dessa manövrar?

Mattias: De var inte nöjda med Peters och då förstår man ju den delen. I Ramsey får man en mycket bra spelare men priset är så klart väldigt högt. De verkar tro på resten av truppen men från utsidan tycker jag mig ändå se en del andra svagheter som nu blir svåra att ta tag i. Frågan är väl om någon spelare som inte spelar quarterback är värd så många draftval. Patriots fick ligans bästa cornerback just nu, Stephon Gilmore, utan att ge upp draftval till exempel.

Svante: Jag har alltid varit positiv till att ett lag byter till sig ”The sure thing” istället för att förlita sig på draftval. Rams vet vad de får i Jalen Ramsey, en corner back i världsklass, de vet inte vad draftvalen kommer visa sig att vara. Jag tycker dock inte det löser det akuta problemet i Rams, deras offensiva linje. Hade hellre sett att de bytte till sig en spelare som Trent Williams t.ex som även han verkar vilja byta lag.

Daniel: Jag förstår att Rams vill ha gott om stjärnor att fylla sin nya arena med men har oerhört svårt att se det här fungera i längden. Stan Kroenke spelar ett högt spel och normalt sett så kan det bara sluta på två sätt: succé eller katastrof.

Magnus O: Det är lätt att snabbt döma ut affärer som dessa som våghalsiga och för dyra. Det skedde när Dallas plockade in Cooper förra året men kritiken avtog snabbt när Coopers ankomst lyfte hela laget. Man får ge det tid helt enkelt, men generellt sett är det fint att lagen försöker utnyttja när de är i the Super Bowl vindow.

Richard: Skeppa Peters var väl inte helt dumt, han har inte varit vad de hoppades och jag förmodar att de hjälpte med lönesituationen. Ramsey lyfter såklart deras försvar och han är riktigt bra, men det är fasansfullt dyrt både i draftval och kommande rekordkontrakt. Deras största svaghet har varit, och fortsatt är, den offensiva linjen.

Per: Vet inte om jag tycker att de var just där dem skulle lägga sin pengar. De får in grym spelare, men även en massa problem tror jag.

 

XFL-draften utspelade sig under veckan. Snappade du upp något där som gör att du tror på XFL i längden, som en utmanare eller ett komplement till NFL?

Mattias: Tror inte någon liga kommer kunna utmana NFL med det monopol och de ekonomiska muskler de har. Kanske kan det bli ett komplement men då måste man verkligen acceptera det på förhand. Annars blir det kraschlandning igen.

Svante: Slog på deras live stream och det såg ut som en skärmdelning av ett excel-dokument. Inte några reaktioner från spelare eller presentationer alls så jag tappade tyvärr intresset direkt. XFL är en utmärkt chans för spelare som är på håret att platsa i NFL att få visa upp sig. Jag tror dock att det kommer bli mer utav ett trappsteg på väg in i NFL och jag har svårt att se att XFL kommer kunna hålla kvar sina bästa spelare. Ligan kan komma att bli ett utmärkt komplement men ingen utmanare.

Daniel: Draften var den sämsta produktionen jag sett på länge. Jag har varit på fantasydrafter med bättre förutsättningar. Den enda chansen för XFL skulle vara om förhandlingarna mellan NFL och spelarfacket om nästa CBA brakar ihop fullständigt och NFL-spelarna behöver se sig om efter andra alternativ, då kanske XFL kan ordna extra finansiering.

Magnus O: Nej, har inte satt mig in i XFL. Men dessa utmanare är sällan gångbara, ett färskt exempel är AAF som ”crashed and burned” ganska omgående.

RichardDet är smart att de spelar på våren, med start helgen efter Super Bowl. Däremot kan de inte konkurrera med NFL och jag tror de har svårt att överleva utan samarbete med NFL. De har ju valt att ta avstånd för att inte bli en farmarliga, vilket jag tror är att skjuta sig själv i foten

Per: Nix, letade inte aktivt dock, men om de inte kan nästla sig in i mitt (och andras) flöde så lär nog många missa deras liga.

 

Vad ser du denna söndag?

Mattias: Ska nog börja med att se om Raiders kan utnyttja luckan i West och skrälla i Green Bay mot ett hemmalag utan krya receivers att tillgå. Sen blir det mitt Seahawks som spelar en viktig match mot Ravens. En match jag rent objektivt tycker ser ut som en höjdare.

Svante: Fighten om förstaplatsen i NFC East mellan Eagles och Cowboys kan bli kul att följa. Två lag som varit ganska bleka på sistone men divisionsmatcher brukar vara lite roligare. Utöver det kommer matchen mellan Cardinals och Giants, inte minst matchen i matchen mellan årets högst draftade quarterbacks, bli väldigt kul att se.

Daniel: Först vill jag se om Bills kan genomföra en fullständig match offensivt mot ligans sämsta försvar (Dolphins). Sen tycker jag att Seahawks – Ravens ser intressant ut, kul med två lag som varit defensiva stormakter men reformerats till offensivt drivna lag. 

Magnus O: Lions har gjort det bra och med lite flyt kunde de ha legat i topp av NFC North. Nu möter de Vikings hemma och måste vinna för att inte halka efter mer. Hatmötet mellan två lag som förväntades vara i toppen av NFC, Eagles och Cowboys, är intressantast bland kvällsmatcherna.

Richard: Raiders hos Packers blir en kul match, chans för Raiders för ytterligare en styrkeuppvisning. Annars är sena matcherna intressanta också, se ifall Saints kan matcha ett revansch-suget Bears. Kommer bli få poäng men väldigt underhållande försvarsspel.

Per: Eagles och Cowboys blir säkert sevärd. Förlust för Texasborna här så kommer Garrett få det tufft. Eller snarare, de BORDE sparka killen då. I övrigt finns det mycket gott på agendan. Packers och Raiders, Seahawks mot Ravens samt lite Redzone. Vem var det som sa att killar inte kan göra två saker samtidigt?

De får in grym spelare, men även en massa problem

Nyheter

To Top