Nyheter

”Andra året är alltid tuffare”

Varför skulle quarterbacks ha det svårare under andra året i ligan? Stämmer verkligen detta eller finns det en bra förklaring?
 
Begreppet sophomore slump förekommer ofta i NFL. Det vi talar om då är en spelare som haft stor succe sitt rookie-år och snackats upp som en stjärnspelare, för att sedan inte leva upp till förväntningarna år två i ligan. Som förväntat blir det mest snack om quarterbacks. Med tanke på alla unga quarterbacks som gjorde succe förra säsongen och tog NFL med storm så tänkte jag att vi kan ta en närmare titt på om det här verkligen stämmer.
 
Det kanske låter konstigt att spelare ska ha ett tuffare andra år efter att de gjort bort sin rookiesäsong som är full av nya upplevelser. Nytt lag, ny playbook, ny stad, nya lagkamrater, osäkerhet kring status i laget mm. Det borde ju bara vara positivt med ett års erfaranhet så spelarna kan känna sig tryggare och förhoppningsvis spela med ett större lugn och större förståelse om systemet omkring sig. Ändå hävdar många att framförallt quarterbacks har det extra svårt under just andra året.
 
Någon förklaring till det här måste det såklart finnas. Efter ett år i ligan finns till exempel en hel säsongs film att tillgå för försvaren som då kan ta reda på en spelares tendenser och på så sätt försvara sig mot honom på ett bättre sätt. Efter en bra rookiesäsong stiger även förväntningarna. Fansen förväntar sig att du ska utvecklas varje år, om du enbart upprepar din prestation från rookiesäsongen kan även det ses som ett misslyckande. Cam Newton, quarterback i Panthers hade två statistiskt sätt nästan identiska första säsonger, ändå var det en hel del snack om en sophomore slump enbart för att folk förväntade sig så mycket mer av honom år två.
 
Så hur ser det ut för fjolårets nya quarterbacks? Är de sämre i år?
 
Andrew Luck, Indianapolis Colts. #1 i draften.
 
Rookie
Draftades som Peyton Mannings ersättare till Lucas Oil Stadium. Förväntningarna kunde inte vara större. Precis som Peyton kastade han för en touchdown sitt allra första pass i Colts-uniformen på försäsongen. Redan då tweetades det om att arenan borde döpas om till Luck-as Oil Stadium. Rookiesäsongen blev en succe. 4374 passing yards, 23 touchdowns och 19 interceptions. Lägg då till sju matchavgörande drives och Colts-fansen är nöjda. Luck krossade en rad rookierekord som passing yards, antal matchavgörande drives, flest matcher med 300+ yards, flest passing yards i en match och flest vinster för ett #1 val i draften.
 
Sophomore
Colts vill få till mer balans i sitt anfall och låter inte Luck kasta bollen lika mycket. Detta drar såklart ned siffrorna för honom. Luck visar dock bättre känsla för vart press kommer ifrån och har dragit ned på sina interceptions vilket i princip var enda klagomålet efter första säsongen. Förutom matchen mot Rams då Luck kastade bort bollen till motståndarna tre gånger så har han enbart tre interceptions. Så här långt är Luck på väg mot 3888 passing yards, 22 touchdowns och tio interceptions. Det märks att Luck har mognat och lärt sig ta hand om bollen. Colts har i flertalet matcher underpresterat i första halvlek vilket lett till att Luck har fått kliva in och rädda dem under andra halvan av matchen. Jag tycker Luck är på god väg att undvika någon som helst sophomore slump. Han kommer ha en lång karriär i NFL.
 
espn_i_griffin3_576
 
Robert Griffin III, Washington Redskins. #2 i draften.
 
Rookie
Flashig spelare som fick fria tyglar att springa mycket med bollen av offensiva koordinatorn Kyle Shanahan. Med 3195 passing yards och 794 rushing yards, 27 totala touchdowns och sju turnovers under grundsäsongen blev RGIII en publikfavorit. Alla smällar han fick till följd av Redskins read option-offense visade sig dock vara för mycket och i sin första slutspelsmatch fick han till slut ge upp och kliva av på grund av skada. Den stora snackisen blev genast hur skadan skulle påverka honom år två.
 
Sophomore
Kyle Shanahan har dragit ned på antalet springspel för Griffin men de ökar sakta men säkert vecka för vecka då man släpper på tyglarna mer och mer. De är väldigt försiktiga med hans knä. Efter att inte spelat alls på försäsongen är RGIII påväg mot 4342 passing yards, 552 rushing yards, 22 touchdowns och 22 turnovers. Efter att ha tagit hand om bollen skickligt under sin rookiesäsong har RGIII alltså börjat kasta fler interceptions, dessutom har han förlorat fyra fumbles. Det märks en viss osäkerthet i Griffins spel, framförallt i början på säsongen. Många av dessa yards och interceptions kan förklaras av att Redskins försvar inte alls presterat och RGIII har fått kasta mycket för att Redskins ska komma ikapp. Jag tycker nog att Griffin tagit ett steg tillbaka, framförallt med antalet turnovers. Han är dock fortfarande en extremt skicklig spelare så länge han håller sig frisk. Hur mycket skadan påverkar honom låter vi vara osagt.
 
Ryan Tannehill, Miami Dolphins. #8 i draften.
 
Rookie
Med 3294 passing yards, 14 touchdowns (två av dem rushing) och 17 turnovers så var den första säsongen statistiskt sett ingen jättesucce. Tannehill bedömdes dock mer som ett projekt än en färdig produkt som de andra två vi nyss nämnt; och han visade det Dolphins ville se – löfte. Det fanns stunder då Tannehill spelade bra och trots lite sämre statistik än de andra visade han ofta ett bra lugn i passningsfickan. Han spelade moget och stressade sällan iväg idiotpassningar bara för att ta ikapp matchen. Rookiemisstag händer för alla, men det var ingen röd tråd under Tannehills säsong. Miami hoppas Tannehill utvecklas till en stjärna.
 
Sophomore
Halvvägs genom säsongen är Tannehill påväg mot 3958 passing yards, 24 totala touchdowns och 26 turnovers. Den stora besvikelsen är att Tannehill fortfarande orsakar ungefär lika många turnovers som han ordnar touchdowns. Tannehill får dock inte den hjälp han behöver. Med en av NFLs sämsta offensiva linjer spenderar han mycket tid på marken. Dolphins har en svag receiverkår trots tillskottet av Mike Wallace. Tannehill visar fortfarande ljusglimtar men inte lika ofta som Miami hade hoppats på. Han kommer få chansen ett tag till.
 
Russell Wilson, Seattle Seahawks. #75 i draften.
 
Rookie
Russell Wilson chockade de flesta förra året då han vann jobbet som startspelare under försäsongen. Seahawks hade precis tagit in Matt Flynn med tanken att han skulle vara deras quarterback för säsongen, istället ledde fyndet från tredje rundan dem till en framgångsrik säsong. Wilson är ännu en av de quarterbacks som kan springa med bollen men han håller alltid ögonen på sina receivers och letar alltid passning innan han beger sig på en springtur. Många var imponerande över hans förmåga att inte ge upp spelen och börja springa med bollen direkt som många andra mobila quarterbacks gör. Wilson är väldigt kort men har en extremt bra känsla för vart i fickan han befinner sig; han är en mästare på att flyttar runt inom fickan för att undvika försvarare och hitta passningsvägar. I slutändan hade Wilson radat upp 3118 passning yards, 489 rushing yards, 30 totala touchdowns och 13 totala turnovers. Hans 26 touchdown-passningar var tangerade Peyton Mannings rekord för antal touchdowns av en rookie.
 
Sophomore
Wilson har fortsatt på samma spår. Han spelar fortfarande fantastiskt. Han är den stora ledaren för Seahawks och besitter en sällan skådad vinnarskalle. Flertalet gånger under säsongen har Wilson klivit fram då det gäller som mest och ordnat en first down eller vunnit matchen för Seahawks. Det finns verkligen inte mycket att anmärka på. Nu är Wilson påväg mot 3456 passning yards, 595 rushing yards, 29 totala touchdowns och 16 turnovers. Det är alltså inga större skillnader på siffrorna under Wilsons andra år i ligan.
 
Super Bowl XLVII - Baltimore Ravens v San Francisco 49ers
 
Colin Kaepernick, San Fransisco 49ers. #36 i draften (2011).
 
Sophomore*
Gjorde sitt andra år i ligan förra året men sitt första år som startspelare och räknas därför även han in i den här gruppen. Kaepernick fick ta över efter Alex Smith drabbades av en hjärnskakning och lämnde sedan aldrig tillbaka jobbet. Under sina sju starter på grundsäsongen stod Kaepernick för 1608 passing yards, 238 rushing yards, 13 totala touchdowns och fyra turnovers. I slutspelet slog Kaepernick rekord för flest rushing yards av en quarterback i en match mot Green Bay Packers. I likhet med RGIII så körde Kaepernick mycket read option vilket brukar vara underhållande att titta på. Kaepernicks säsong slutade med förlust i Super Bowl mot Baltimore Ravens.
 
Junior*
Efter tio spelade matcher sin andra säsong som startspelare är Kaepernick påväg mot 2883 passing yards, 536 rushing yards, 22 touchdowns och 18 turnovers. 49ers har haft problem med skador på sina receivers. Under de här matcherna har Kaepernick fått klara sig utan Mario Manningham, Kyle Williams och framförallt Michael Crabtree. Även Vernon Davis har dragits med småskador. Detta har såklart inte gjort Kaepernicks jobb enklare. Lyckligtvis för San Fransisco så har de ett skickligt springspel att förlita sig på. Jag tycker att Kaepernick verkar vara den som tagit störst steg tillbaka, mycket på grund av de förväntningar som sattes på honom efter förra säsongen. Om det är för att försvaren lärt sig hur de ska spela mot honom eller om det beror på något annat är svårt att sätta fingret på. I princip lika många turnovers som touchdowns är Kaepernicks stora problem. Han visar dock ibland smakprov på sin enorma potential.
 
Brandon Weeden, Cleveland Browns. #22 i draften.
Tog knappast ligan med storm och är numera petad långt ned på depth charten. Jason Campbell är lagets nye starter och hade det inte vart för en skada hade Brian Hoyer också vart före Weeden. Håller i bollen alldeles för länge och tar dåliga beslut. Inte alls samma spelare som han såg ut att vara under tiden på Oklahoma State.
 
Nick Foles, Philadelphia Eagles. #88 i draften.
Fick starta förra året då Michael Vick drogs med skador. Samma scenario utspelar sig i år. Skillnaden är att Foles spelar väldigt bra i år. Han har inlett med 16 touchdowns och inte en enda interception. Många trodde inte Foles skulle passa in i nye tränaren Chip Kellys system; men Foles har visat att han ska vara med och konkurrera om en permanent startplats i Philadelphia. Framtiden får utvisa om Foles är en man att räkna med.
 
Slutsats
Ingen spelare har utveklats explosionsartat. Luck är den som visar mest förbättring, mycket med hjälp av en starkare offensiv linje än fjolåret då han var under press och blev sackad alldeles för mycket. Kaepernick och RGIII orsakar ungefär lika många turnovers som touchdowns och av den anledningen anser jag att de har tagit ett steg tillbaka. De lyckas inte heller leda sitt lag då det behövs mest; i täta matcher. På grund av Griffins skada, Redskins bedrövliga försvar och 49ers problem på wide receiver är det svårt att ge dem en riktigt rättvis utvärdering. Ryan Tannehill står och trampar på samma ställe han gjorde förra året. Han tampas dock med en sämre offensiv linje i år och har sackats mest av alla quarterbacks i NFL. Russell Wilson har tampats med en sämre offensiv linje igår och spelat under hård press. Han har trots detta levererat och burit sitt lag på sina axlar då det behövts som mest. Har imponerat mest tillsammans med Luck.

Nyheter

To Top