Raiders

Weckans West 11

Då var ännu en veckas matcher spelade och här går vi igenom alla matcherna inom AFC West, något kortfattat om allt det som hände mellan slantsingling och avblåsning. Denna gång är det vecka 11 det gäller.

Helgen bjöd på ett riktigt toppmöte och två jämna matcher. Inom divisionen stred de två jättarna Kansas City Chiefs och Denver Broncos i ett tufft rivalmöte, där Broncos kom ut som segrare. Vi skrev om den matchen tidigare i veckan, du hittar den på bloggen. den här veckan fokuserar vi lite extra på Raiders och Chargers respektive matcher.

Oakland Raiders 28 – 23 Houston Texans
Raiders lyckades knipa åt sig sin fjärde vinst på säsongen i söndags, genom att besegra Texans med 24-20. Vinsten satt hårt inne i en match som böljande fram och tillbaka. Raiders var överlägsna i första och tredje kvarten, men Texans var klart bättre i andra och fjärde.

raiders_2013Offensivt var det stora frågetecknet hur Raiders skulle klara sig utan Terrelle Pryor. Den odraftade rookien Matt McGloin fick starta och gjorde det med bravur. På matchens första kast slängde han in en touchdown till Denarius Moore och på den vägen följde det. Han rörde sig vant på planen, var bekväm i situationen och spelade en bra match.

McGloin avslutade dagen med tre touchdowns och en rating på klart godkända 92,9. Han fick mycket hjälp av omständigheterna. Den offensiva linjen hade förvånansvärt nog en bra match och lyckades sakta ner Texans pass-rush. Dessutom avlastades McGloins ansvar genom att Raiders sprang bollen mycket. Men i slutändan måste man berömma McGloin för att komma in i en så otacksamt svår situation och göra det så bra.

Defensivt spelade Raiders väldigt bra. De forcerade fram två turnovers tidigt i matchen vilket gav en positiv energikick. Det hjälpte också anfallet genom att ende fick bollen nära Texans end zone. De tillät bara touchdown under matchen. Filosofin har varit ”bend but not break”, vilket innebär att även om man tillåter motståndet yards så begränsar man dem till field goals.

Raiders fick bra press på Texans quarterback. De dominerade Texans offensiva linje under hela matchen. Texans bytte quarterback från rookien Case Keenum till veteranen Matt Schaub, men Raiders fick lika bra press ändå. I matchens slutskede var det dessutom försvaret som vann matchen. De höll undan Texans på deras fjärde försök och vinsten var därmed ett faktum.

Matchens utropstecken! Såklart är det Rashad Jennings touchdown. Tro inte jag glömde den. Ur en wild cat formation tog Jennings emot bollen direkt från centern. Ett enkelt read-option, Jennings ser luckan och exploderar fram. Han sänker axeln och sänker Texans DJ Swearinger, den enda försvararen i hans väg. 80 yards senare sprang han in i end zone.

San Diego Chargers 16 – 20 Miami Dolphins
Inför denna match skrev vi att Chargers var klara favoriter. De kunde hänga med i slutspelskampen ordentligt genom en vinst mot ett turbulent Dolphins. Men Chargers förlorade matchen och halkade därmed ner till klungan av ”4-6”-lag som slåss om sista wild card platsen i AFC. Det var några element som jag tyckte var tydliga i matchen och vi tar oss en närmare titt på dem.

chargers_2013Defensivt så slarvade Chargers cornerbacks ordentligt med sina tacklingar. Det såg ut som de var smörjda med såpa, så enkelt som Dolphins receives halkade förbi dem. Detta kunde vi se under hela matchen. Dolphins attackera ofta med hook routes, vilket där speldesignen kräver att cornerbacken antingen hänger med i löpningen eller sätter sin tackling. Varken eller var oftast fallet.

Den defensiva linjen borde ha dominerat Dolphins silvertejp till offensiv linje. De hindrades dock av väldigt välutförd hard count av Ryan Tannehill. Det innebär helt enkelt att han vid snap försöker lura Chargers spelare att hoppa offside. Det lyckades flera gånger och det fick dessutom Chargers spelare att tveka flera gånger. På så sätt fick Dolphins offensiva linje rejält med hjälp.

Offensivt var det största problemet att involvera sina wide receivers. Väldigt mycket boll gick genom sina running backs och de flesta passningar till tight ends. Det blir stundtals för centralfokuserat anfall då. Chargers running back Ryan Mathews hade en fantastisk match. Han bröt tacklingar, sprang beslutsamt och ser ut att kunna vara något av en trygg punkt för anfallet. Den offensiva linje som fått så mycket beröm tidigare såg fortsatt bra ut.

Matchens utropstecken! Chargers drog åt sig 10 penalties, flera kostsamma sådana dessutom. En som sticker ut är då Chargers lyckats orsaka en fumble och ta bollen på sin egna en-yards-linje. Men då hade visst Corey Liuget sprungit in i Dolphins quarterback Ryan Tannehill efter han kastat och vips fick Dolphins tillbaka bollen. Strax därefter hade Dolphins en touchdown. Som sagt, kostsamt!

Nyheter

To Top