Nyheter

Alla matcher – vecka 15

Det har varit en händelserik vecka med tränarebyten och skador. Flera lag har kommit till den del av säsongen där de bör börja fundera om de ska vila sina bästa spelare. För andra lag är det slutspurt och måstematcher.


TV-matcher

Söndag 18.55 – Viasat Sport: Washington Redskins hos New York Giants

Söndag 22.15 – Viasat Sport: New England Patriots hos Denver Broncos (repris: måndag 16.00 Viasat Sport)

Söndag 02.20 – TV10: Baltimore Ravens hos San Diego Chargers (repris: måndag 19.00 Viasat Sport)

Måndag 02.30 – TV10: Pittsburgh Steelers hos San Francisco 49ers (repris: tisdag 17.30 Viasat Sport)


Veckans bästa matcher:

Detroit Lions hos Oakland Raiders (22:05)

Lions har tagit ett par viktiga vinster och skaffat sig ett riktigt bra läge för att ta en slutspelsplats. De matcher som de har kvar kan de absolut vinna. Men det är inte lätt att spela i ”Det svarta hålet” i Oakland. Raiders har å sin sida gjort några riktiga pannkaksmatcher på senaste tiden då man börjat matcherna med att släppa 30 raka poäng och Carson Palmer har varit riktigt dålig. Men de har fortfarande ett slutspel inom räckhåll och lär inte ge upp den här matchen.

Raiders lider fortfarande av stora skadeproblem i sitt unga och lovande lag. Särskilt offensivt där man saknar Jason Campbell, Darren McFadden och Jacoby Ford. Även Michael Huff, Taiwan Jones och Denarius Moore är tveksamma för spel. Men det är inte en ursäkt till hur flata man har varit de senaste matcherna. Raiders har ett bra springspel även utan ”Run DMC” och Lions springförsvar är inget vidare. Det bådar gott. Dessutom har Raiders största problem varit att försvara springspelet och Lions har inte mycket till sådant. Det uppenbara är att Palmer måste vara bättre, han har kastat tretton interceptions på sju matcher och det ser ut precis som det gjorde under de dåliga dagarna i Bengals. Fortsätter han så förlorar Raiders.

Lions är i ett bra läge och bara måste vinna den här matchen. Den stora historien är väl att Ndamukong Suh är tillbaka efter sin avstängning. Suh, Vanden Bosch och Avril har satt bra press på moståndarnas quarterback hela säsongen och mot Palmer är det särskilt viktigt. Palmer har inte reagerat bra mot pressen i år och sprider bollen lite överallt om motståndarna är framför ansiktet på honom. De stora utmaningarna för Lions kommer vara att dels stoppa Raiders springspel och sedan att den offensiva linjen kliver fram och presterar mot Raiders stora och tuffa defensiva linje och bra blitzpaket. Att Stafford och hans receivers är bättre än deras motsvarigheter i Oakland råder det ingen tvekan om.

New England Patriots hos Denver Broncos (22:15)

Patriots har ångat på i tysthet i sin division. På något sätt har man tagit för givet att de ska gå vidare till slutspel redan innan säsongen ens har börjat. Men det har inte varit helt problemfritt. Försvaret har haft det jobbigt. Broncos och Tim Tebow är årets historia i NFL. Förra söndagens match och sättet den slutade på kan vara bland det sjukaste som har hänt i år. Och det är väl sjätte gången eller något i år för Broncos. Men de vinner genom att försvaret håller matcherna jämna till fjärde kvarten när Tim Tebow helt plötsligt förvandlas från medioker collegespelare till en spelare med Tom Brady-kvalitet. Mot Bears satte han 75 procent av kasten i fjärde kvarten och var alldeles lysande efter en rätt kass första halvlek.

Den största snackisen i Patriots, som vi inte har skrivit så mycket om i år för en gångs skull, måste vara monstret som är Rob Gronkowski, tight end. Förra veckan slog han rekordet för antalet touchdowns av en tight end på en säsong när han samlade på sig nummer fjorton och femton. Han är helt enkelt fruktansvärt bra. Hans kompis på samma position på andra sidan Aaron Hernandez har också en riktigt fin säsong, i skuggan av Gronk. Tom Brady är lika bra som vanligt och offensiven tuggar på med ett snitt på över 30 poäng per match. Problemet har snarare varit i försvaret. Passförsvaret rankar sämst i ligan (i antal yards) och har sett minst sagt skakigt ut. Skadeproblem är en annan aspekt för Patriots. I dagsläget har man 20 spelare som är listade som tveksamma för spel. Det slår hårt mot ett secondary under press när spelare som Arrington, Chung och McCourty är skadade.

Vad ska man säga om Broncos? Försvaret har varit alldeles lysande med ett oppurtunistiskt och agressivt spel som gör allt för att Tebow ska få chansen att vinna matchen i slutet. Pass rushen med Elvis Dumervil och rookien Von Miller kan vara den bästa i hela ligan just nu. Det pratas om Tebow och anfallet och hur bra de spelar i fjärde kvarten. Men när försvaret kliver in och måste tvinga fram en tre och ut så gör de det varje gång. Broncos har ett av ligans farligaste springspel, McGahee och grabbarna får extra utrymme eftersom Tebow själv utgör ett hot på marken.

Men det går inte att prata om Broncos utan att tjata om Tim Tebow. För mig är det som sagt årets historia. Det är inte ofta man sitter med gåshud under matcherna men det är en effekt som den här killen lockar fram i varje match. Att vara Broncos fan måste vara roligare just nu än att vara Packers fan. Tebow spelar faktiskt bättre än vad han gjorde i början av säsongen även fast statsen är rätt dåliga och i slutet på matcherna är han fantastiskt bra. Det talas mycket om att försvaret håller matcherna jämna men det beror också på att Tebow vårdar bollen. Han kastar inte några interceptions och ger således inte bort några gratispoäng.

Frågan i den här matchen är om Broncos kan hänga med Patriots på poängtavlan och hålla matchen jämn. De kan inte vända ett 20 poängs underläge i sista kvarten.

Pittsburgh Steelers hos San Francisco 49ers (02:30)

Det här är en härlig match som ger lite försmak av slutspelet mellan två av de tuffaste lagen i ligan. ”Big Ben” Roethlisberger är skadad med stukad vad om jag förstod saken rätt. Han är listad som tveksam för start men min gissning är att han spelar. Steelers har sett riktigt bra ut och jag rankar deras offensiv i toppen efter Packers, Saints och Patriots. 49ers började säsongen fantastiskt och det var nästan så man undrade hur det var möjligt. De senaste matcherna har de börjat se lite mer mänskliga ut och nu måste de ta tillbaka initiativet.

Steelers har några av ligans mest imponerande receivers. Brown och Wallace är två spelare som verkligen har tagit stora steg i rätt riktning och leder vägen för det här laget. Roethlisberger spelar precis som han brukar. En smula okonventionellt, inte alltid som spelet ritades upp men han får jobbet gjort. Försvaret har varit lika dominant som tidigare år även fast man har haft lite småskador hela säsongen. Men det är ett stabilt bygge som egentligen inte har några svagheter. Steelers är en av de stora favoriterna att gå hela vägen.

49ers började som sagt säsongen med en chockstart. Nu är man 10-3 och har torskat två av de tre senaste. Vinsten mot Rams med 26-0 var imponerande men att torska mot Cardinals, som senast, är lite oroväckande. De har dock redan spikat slutspelsplats och divisionsvinst så motivationen kanske inte är som högst. Man är relativt förskonade från skador men saknar sin bästa spelare, linebackern Patrick Willis, som också är listad som tveksam för spel. 49ers har ett rätt mediokert anfallsspel och det beror på att man inte vill lägga för mycket tyngd på Alex Smiths, quarterback, axlar. Det är försvaret som gör det i San Francisco, 49ers har släppt minst poäng i ligan och springförsvaret är NFLs bästa i år.

49ers har självklart redan börjat att tänka på slutspelet och jag tror att det är viktigt att man går in där med ett bra självförtroende. En vinst mot Steelers skulle visa för spelare och fans att de kan dansa med de absolut bästa och att årets framgångssaga inte är ett luftslott.


Bubblare:

Carolina Panthers hos Houston Texans (19:00)

Som jag säger varje vecka. Cam Newton och Panthers offensiv är grymt roliga att se på. Newton gjorde en fantastisk första halvlek förra veckan men i andra så var han sämre och Panthers föll på mållinjen. Texans tog en viktig vinst förra veckan med sin rookie quarterback från femte rundan T.J Yates, som verkligen har imponerat. Det här kan bli spännande även fast jag tror att Panthers kan få det tufft mot Texans springspel och grymma försvar.

New York Jets hos Philadelphia Eagles (22:15)

Jets och Sanchez gjorde en mycket bra match senast men det är verkligen upp och ner med dem. Eagles försöker fortfarande rädda lite av stoltheten och försvaret dominerade senast med nio sacks. Jason Babin är en av årets bästa försvarsspelare. Matchen betyder mycket för Jets men ingenting för Eagles.


Samtliga matcher:

Vecka 15

Torsdag, 15 december

Jacksonville hos Atlanta (02:20)

Lördag, 17 december

Dallas hos Tampa Bay (02:20)

Söndag, 18 december

Green Bay hos Kansas City (19:00)
Tennessee hos Indianapolis (19:00)
Cincinnati hos St. Louis (19:00)
Seattle hos Chicago (19:00)
Miami hos Buffalo (19:00)
Washington hos N.Y. Giants (19:00)
Carolina hos Houston (19:00)
New Orleans hos Minnesota (19:00)
Detroit hos Oakland (22:05)
Cleveland hos Arizona (22:15)
New England hos Denver (22:15)
N.Y. Jets hos Philadelphia (22:15)
Baltimore hos San Diego (02:20)

Måndag, 19 december

Pittsburgh hos San Francisco (02:30)


Vad tror DU om helgens matcher? Diskutera!


Dela gärna den här artikeln på Facebook!

Nyheter

To Top