Nyheter

AFC West – De går till slutspel 2011/2012

AFC West är en av de äldsta divisionerna och full av gamla rivaliteter. Divisionen har länge varit väldigt jämn och förra säsongen chockade Kansas City genom att ta hem divisionstiteln.

NFL Supporter går igenom de åtta olika divisionerna i NFL. Vi tippar hur de kommer att sluta nästa säsong och vad nycklarna är för att de olika lagen ska vara framgångsrika. Nu har det blivit dags för AFC West – en av ligans mest spännande divisioner.

Läs också:

AFC North – De går till slutspel 2011/2012
AFC South – De går till slutspel 2011/2012
AFC East – De går till slutspel 2011/2012
NFC East – De går till slutspel 2011/2012
NFC North – De går till slutspel 2011/2012

AFC West 2010/2011 (vinst-förlust)

Kansas City Chiefs – 10 – 6
San Diego Chargers – 9 – 7
Oakland Raiders – 8 – 8
Denver Broncos – 4 – 12

Kort om divisionen

AFC West innehåller några av de äldsta rivaliteterna i ligan. Även fast flera lag har bytt stad och några andra lag har kommit och gått har ändå samma fyra organisationer hängt med divisionen sedan den bildades 1960. Efter omstruktureringen av NFL inför säsongen 2002 vann lagen varsin divisionstitel under de kommande fyra åren. Den enda gången det har hänt i någon av division sedan NFL införde uppdelningen efter väderstrecken. AFC West har alltid ansetts vara en av ligans tuffaste men på senare år har divisionen tappat något i kvalitet.

Vinnare av AFC West

2001 – Oakland Raiders
2002 – Oakland Raiders
2003 – Kansas City Chiefs
2004 – San Diego Chargers
2005 – Denver Broncos
2006 – San Diego Chargers
2007 – San Diego Chargers
2008 – San Diego Chargers
2009 – San Diego Chargers
2010 – Kansas City Chiefs

Prognos för säsongen 2011/2012

1. San Diego Chargers kommer att vinna AFC West för att de är det bästa laget i divisionen. Förra säsongen spelade San Diego riktigt bra men individuella misstag och special teams sänkte ett dem. Det är egentligen ofattbart hur ett lag kan ha mest offensiva yards i ligan och och ett försvar som nästan släpper minst yards i ligan och ändå nästan bara vinna varannan match. De åkte till exempel på fyra stycken touchdownsreturns och fyra blockade puntar förra säsongen.

Philip Rivers är en enastående bra quarterback med tre stycken raka säsonger med över fyratusen passningsyards. Förra säsongen var möjligtvis hans bästa säsong hittills där han samlade ihop galna 4,710 yards vilket placerar hans säsong i kategorin ”topp tio någonsin” av en quarterback. I övrigt hade offensiven problem med skador. Stjärnreceivern Antonio Gates, tight end, spelade bara 10 av 16 matcher till exempel. Trots det producerade Chargers. Tio spelare hade över 200 receiving yards. Springsspelet var inte lika övertygande men dög. Mike Tolbert, kanske den running back i NFL som jag allra minst skulle vilja försöka tackla, körde på med sin ”bowlingklot”-stil rätt in i mitten av motståndarnas försvar.

Även försvaret var riktigt bra förra säsongen. Kanske ligans bästa. Chargers secondary med Antoine Cason, och hans fyra interceptions, och veteranen Quentin Jammer var lysande. Dessutom har man skrivit nytt jättekontrakt med sin safety Eric Weddle. Pass rushen var dominant och Chargers lyckades skramla ihop hela 47 sacks på säsongen. Under ledning av linebackern Shaun Philips, som hade 11 själv. Även mot springspelet var försvaret dominant, fjärde bäst i ligan.

San Diego Chargers har egentligen inga stora svagheter så det var intressant att se vad de skulle plocka in för nyförvärv, om det finns någon svaghet i laget så skulle det vara försvaret mot springspelet. I första rundan valde man Corey Liuget, defensive tackle, som är en kille med mycket flexibilitet och förmåga att spela flera positioner men framförallt är han bra mot springspelet. I andra rundan lägger man till ännu mer talang till sin secondary med Marcus Gilchrist, också han en kille med breda kunskaper som kan spela både corner och safety. Också i andra rundan valde man en stor och stark linebacker i Jonas Mouton från Michigan. Tanken är nog att han ska kunna komma in direkt och hjälpa till i Chargers förskräckliga special teams. I tredje rundan valde man en begåvad framtida slot receiver i Vincent Brown och en något förbisedd defensive back i Shareece Wright.

Nycklar till framgång: Om Chargers kan begränsa misstagen så har de det klart bästa laget i divisionen. Rivers har inte visat några tecken på att hans utveckling pekar åt något annat håll än uppåt och det finns gott om talang i laget på de flesta positioner. Det känns som att det enda som kan göra att Chiefs smiter förbi är om Chargers drabbas av liknande skadeproblem som förra säsongen.

2. Kansas City Chiefs chockade alla när de tog hem divsionstiteln förra säsongen. 2008 gick Chiefs 2-14, 2009 gick dem 4-12 och förra säsongen kom skrällen, 10-6. Men hur kunde de lyckas med denna makalösa vändning? Flera spelare klev fram och spelade grymt bra till och från, bland annat Dwayne Bowe och Tony Moeki i offensiven och Tamba Hali i defensiven.

Storspel från Chiefsrunningbacks Jamaal Charles och Thomas Jones, tillsammans skrapade de ihop nästan 2,400 yards, samt en tung offensiv linje gjorde att Chiefs hade det högst rankade springspelet i hela ligan. Matt Cassel var inte den bästa quarterbacken i ligan på något sätt men han minimerade sina misstag och arbetade mest med korta till medellånga completions som han hanterade bra, och som passade vad han hade att arbeta med. 2009 kastade Matt Cassel 16 touchdowns och lika många interceptions, förra säsongen var balansen 27 TD vs 7 INT. Klart att det gjorde en jäkla skillnad, medan springspelet nötte ner motståndarna.

Chiefs hade egentligen inte de riktigt djupa hoten i sitt passningsspel förra säsongen men missa inte Tony Moekis touchdown från förra säsongen som är med på den ”Topp 10 spel”-lista som finns under ”Videoklipp”, i menyn på toppen av sidan.

Försvaret var bra förra säsongen och precis som i offensiven var det många som klev fram och gjorde sin bästa säsong i karriären. Linebackern Tamba Hali, ursprungligen fråb Gbanga i Liberia, var enorm i sin pass rush, med 14,5 sacks under säsongen. Kollegan Derrick Johnson, linebacker, gjorde den bästa säsongen i sin karriär och ledde laget i tacklingar. I Chiefs secondary presterade de unga spelarna långt över förväntan och rookien Eric Berry mötte alla förväntningar och hade bland annat 4 interceptions.

I draften gick Chiefs ut och försökte åtgärda sitt största problem. De valde wide receivern Jonathan Baldwin för att få ett hot i det djupa passningsspelet. I andra rundan valde man den stora och starka Rodney Hudson till den offensiva linjen och gav mer hjälp till ett redan bra springspel. I tredje valde man en otroligt talangfull, om än med en del mognadsproblem, pass rusher i linebackern Justin Houston och en flexibel defensiv linjespelare i Allen Bailey. I fjärde lade Chiefs till ännu mer talang till sin secondary med Jalil Brown och i femte valde man quarterback Ricky Stanzi från Iowa. En smart spelare med goda framtidsutsikter. Stanzi är en spelare som Chiefs kan utveckla till en bra backup efter några år bakom Cassel.

I free agency har Chiefs lyckats behålla de flesta av sina unga spelare, vilken är en bedrift i sig. Man har också plockat in ett par spelare som kan komma in och hjälpa till. Steve Breaston, wide receiver, från Cardinals till exempel.

Nycklar till framgång: Egentligen finns det ingenting som säger att Chiefs inte kan följa upp sin succésäsong. De har fyllt på med bra spelare och lyckats behålla de flesta av sina unga stjärnor. Mycket beror på hur Chargers spelar, som fortfarande har ett bättre lag, om Chiefs ska ta sig till slutspel den här säsongen.

3. Oakland Raiders har varit väldigt dåliga väldigt länge. Förra säsongen var deras bästa på åtta år. De kommer inte att ta sig till slutspel den här säsongen även fast att jag tror att de kan göra en nästan lika bra säsong som senast. Jason Campbell, quarterback, har mer att ge än vad han fick ut förra säsongen och även en spelare som McFadden, runningback, kan följa upp en lyckad säsong med en ännu bättre.

För det var det som bar Raiders offensiv förra säsongen. Springspelet med Darren MacFadden och Michael Bush höll motståndarna på tårna medan Campbell inte spelade mer än hyffsat. Zach Miller, tight end, var Raiders bästa receiver men honom har de tappat nu under uppehållet. Den relativt oerfarna offensiva linjen spelade bra och var en av anledningarna till att Raiders springspel rankades nummer två i hela ligan.

Trots att Raiders släppte en jäkla massa yards i passningsspelet förra säsongen så spelade faktist deras secondary hyffsat. Nu har man dock tappat sin storstjärna Nnamdi Asomugha till Eagles och man kan nog vänta sig att det kan bli ett problemområde för Raiders nästa säsong. Man hade också lite problem med sina linebackers som inte tacklade som man kan förvänta sig. Raiders hade en rätt hyffsad pass rush förra säsongen där unga Matt Shaughnessy imponerade.

Raiders hade inget val i första rundan utan valde först i andra rundan där man tog den offensiva linjespelaren Stefen Wisniewski. En stor, tung och tuff spelare som kan ge MacFadden och grabbarna extra stöd i springspelet. I tredje rundan hade Raiders två val. Den första spelaren man valde var den ursnabbe DeMarcus Van Dyke, defensive back. Al Davis och Raiders ledarstab har fått utstå en del glåpord för att de har en förkärlek för den här typen av ”greyhound”-spelare. Sedan tog man en till offensiv linjespelare, också i tredje rundan, i Joseph Barksdale från LSU. En spelare som har testat de flesta positioner på linjen och som de kan flytta runt. I fjärde valde man först en snabb men lite oputsad defensive back i Chimdi Chekwa och en lite kvickare typ av running back i Taiwan Jones. I femte, sjätte och sjunde valde man wide receiver, tight end, wide receiver.

Oakland har tappat många bra spelare i free agency tyvärr. De största tappen är såklart Nnamdi Asomugha och Zach Miller. Man har ersatt Miller med den något sämre Kevin Boss och Asomugha med den något sämre Huff, annars har man inte gjort så mycket väsen av sig.

Nycklar till framgång: Många av de unga spelarna i Oakland måste kliva fram och bära laget om det ska gå hela vägen till slutspel. Samtidigt måste Jason Campbell spela mycket bättre. Med tanke på det lag som Raiders har på pappret så ska de nog vara nöjda om de lyckas upprepa förra säsongens 8-8. Sedan gäller det bara att fortsätta att bygga på laget, framtiden ser ljusare ut än på länge.

4. Denver Broncos tippar jag kommer att hamna i botten av AFC West. Men de är inte helt värdelösa för det. Om något lag ska skrälla i den här divisionen så tror jag mer på Broncos än Raiders. Däremot så kan det lika gärna gå käpprätt åt andra hållet, tyvärr. Det har varit mycket diskussion kring Broncos quarterbacks. Man har den stadige veteranen Kyle Orton, som faktiskt är rätt bra, och sedan har man Tim Tebow, den rörlige quarterbacken som dominerade i college men som inte har lyckats förvalta all sin talang i NFL. Många av fansen, och oss andra, trodde nog att Broncos skulle byta bort Orton dyrt och ge Tebow chansen, men i nuläget verkar det som att Orton stannar som lagets startande quarterback.

Offensivt var Broncos rätt hyffsade förra säsongen. Man hade Brandn Lloyd som gjorde sin bästa säsong i karriären och klev fram som en av ligans vassaste receivers. Även Gaffney hade en hyffsad säsong. Deras schyssta siffror kan till viss del bero på att Broncos kastade bollen väldigt mycket till följd av att de hade ett väldigt dåligt springspel. Knowshon Moreno lyckades endast klämma fram 779 yards 2010 och efter honom i rushing yards låg Tebow, och han startade bara 3 matcher.

Broncos försvar var inget vidare förra säsongen. Slarviga tacklingar och alldeles för vek markering gjorde att laget ibland släppte igenom onödigt stora spel. Den typen av saker tar moralen ur ett lag, särskilt om man förlorar tre av fyra matcher. Man hade ingen vidare pass rush, endast 23 sacks på hela säsongen(!) och flera spelare i Broncos secondary börjar bli lite äldre, och därför långsammare.

Fördelen med att göra en värdelös säsong är att man får välja högt i draften. Det gjorde att Broncos kunde välja en av mina favoriter, Von Miller, redan på plats två i första rundan. En linebacker/pass rusher som har visat vad han går för i college med 27,5 sacks på två säsonger. I andra rundan injicerar man lite ungdomlig fart i sitt secondary med Rahim Moore, free safety, som borde kunna hjälpa till direkt. I samma runda väljer man också en offensiv linjespelare i Orlando Franklin. En agressiv och lite elak spelare som kan ge lite ny energi till linjen och öppna upp hålen för springspelet. I fjärde rundan valde man stora fysiska Quentin Carter, defensive back, och en före detta basketspelare till tight end i Julius Thomas. Basketspelare har ju en tendens att göra succé som tight ends i NFL.

I free agency har Broncos gjort ett par intressanta drag. Man har tagit in en ny runningback i Willis McGahee, en veteran som inte har haft någon riktigt bra säsong på länge. Broncos tanke är nog bara att kunna avlasta Moreno utan att springspelet totalt skiter sig. Man har också plockat in två nya defensive ends, troligtvis för att hjälpa till i pass rushen. Den mest notervärda av dessa är Ty Warren från Patriots. En kille med några hyffsade säsonger bakom sig men som inte spelade under 2010.

Nycklar till framgång: Broncos måste hitta lite stabilitet i försvaret, det är där deras största problemet ligger. Sedan måste de börja få lite tryck på motståndarnas quarterback. Annars blir det omöjligt för Broncos lite halvtaskiga secondary att hålla igen. I anfallet måste man börja producera i springspelet, och där tror jag faktiskt att en av nycklarna kan vara att se till att Moreno får lite rotation, och minimera misstagen. Det skulle vara kul att se Tebow få lite mer speltid också, men det beror nog på hur säsongen går.

Hur skulle du tippa AFC West?

Nyheter

To Top