Nyheter

AFC South – De går till slutspel 2011/2012

AFC South är en av de mest spännande divisionerna inför nästa säsong. I stort sett alla platser är i spel.

NFL Supporter går igenom de åtta olika divisionerna i NFL. Vi tippar hur de kommer att sluta nästa säsong och vad nycklarna är för att de olika lagen ska vara framgångsrika. Nu har det blivit dags för AFC South och första chocken.

Läs också:
AFC North – De går till slutspel 2011/2012
AFC East – De går till slutspel 2011/2012
AFC West – De går till slutspel 2011/2012
NFC East – De går till slutspel 2011/2012
NFC North – De går till slutspel 2011/2012

AFC South 2010/2011 (vinst-förlust)

Indianapolis Colts – 10-6
Jacksonville Jaguars – 8-8
Houston Texans – 6-10
Tennessee Titans – 6-10

Kort om divisionen

AFC South grundades 2002 och samma fyra lag har spelat i divisionen sedan starten. Indianapolis har varit fruktansvärt överlägsna och har vunnit alla år utom två. Varken Houston eller Jacksonville har hittills lyckats ta hem en seger i divisionen.

Vinnare av AFC South
2002 Tennessee Titans
2003 Indianapolis Colts
2004 Indianapolis Colts
2005 Indianapolis Colts
2006 Indianapolis Colts
2007 Indianapolis Colts
2008 Tennessee Titans
2009 Indianapolis Colts
2010 Indianapolis Colts

Prognos för säsongen 2011/2012

1. Houston Texans kommer lite otippat att vinna divisionen. Det har länge snackats om att ”nu kommer det att hända, nu lossnar det för Texans” men det har aldrig hänt. De har haft en bra offensiv ett tag nu men nu har de hittat de där pjäserna i försvaret som kan få dem över det där sista hindret och gå till slutspel för första gången i lagets historia.

Förra säsongen var Texans offensiv ett av ligans bästa. Både i passningsspel och springspel. Det var tack vare storspel från några av lagets bästa spelare. Den största överraskningen stod runningback Arian Foster för. Han sprang för mest yards i hela ligan, hela 1,616 yards och 16 touchdown på det, och var fullkomligt lysande. I Foster har Texans en fantastisk talang som egentligen kom från ingenstans förra säsongen. Om han kan hålla samma nivå nu när han går in på sin tredje säsong är väl tveksamt men förhoppningsvis kommer han att följa upp sin kanonsäsong med en alldeles hyffsad. Den andra spelaren som storspelade förra säsongen var quarterback Matt Schaub, veteranen gjorde sin andra raka säsong med över 4,000 yards i passningsspelet och verkar sannerligen ha hittat en situation i vilken han trivs. Dessutom har Texans ligans bästa receiver i Andre Johnson. Det är ett anfall packat med talang och om de bara fortsätter att prestera som de har så räcker det långt.

Texans försvar var förskräckligt förra säsongen och det är där de måste bli betydligt bättre till den här säsongen om den här prognosen ska bli sanning. Försvaret mot springspelet var inte alls uselt även om det fanns utrymme för förbättring. Däremot var Texans secondary riktigt dålig. De släppte mest passyards av alla lag i hela NFL. Därför har man försökt värva nytt under uppehållet och var länge med i striden om Nnamdi Asomughas signatur. När han valde Eagles värvade man istället Jonathan Joseph från Bengals, inte i Nnamdis klass men även Joseph är en av ligans bästa cornerbacks och en rejäl uppgradering.

I draften gick Texans ut hårt för att råda bot på de svagheter som fanns i laget. Som förstaval valde man J.J Watt. En stor defensive end med långa armar som egentligen inte är en utpräglad pass rusher. Han spelar mer centralt och kan hjälpa medspelarna som försöker ta sig runt på kanterna och han är bra mot springspelet. I andra rundan valde man först Brooks Reed, en defensiv linjespelare som däremot är en bra rusher, och sedan valde man en defensive back till sitt svaga secondary i högt ansedda Brandon Harris. I runda fyra och fem valde man ytterliggare två defensive backs i Rashad Carmichael och Shiloh Keo, Man valde också en ung quarterback i Taylor Yates från North Carolina i femte rundan.

Nycklar till framgång: Försvaret måste ta ett kraftigt steg framåt, särskilt Texans secondary. Offensiven behöver fortsätta att prestera på den höga nivå som man har gjort de senaste åren. Om de ska gå riktigt långt måste man få igång Andre Johnson ordentligt. Dessutom måste man hitta ett sätt att rå på Colts om man ska vinna divisionen.

2. Indianapolis Colts kommer att knipa andraplatsen i divisionen. De har Peyton Manning och har tidigare varit relativt överlägsna gentemot de andra lagen. En anledningen till att jag inte satte dem som vinnare är att Manning har haft lite skadeproblem och bland annat opererat nacken under uppehållet. Nu har de helt nya tackles som ska skydda honom. Jag tror att det kan bli så att han får en liten svacka någon gång under säsongen, kanske efter en tung smäll, och även fast det inte blir så att han måste sitta några matcher så kan hans spel försämras. Då kommer Texans att dra förbi. Colts kommer troligtvis göra en bra säsong som vanligt och ta sig vidare med 10-6 eller något liknande.

I försvaret har Colts en av ligans bästa duo när det gäller pass rush. Dwight Freeney och Robert Mathis kan vara magi när det funkar. Defensiven är inte Colts största styrka men det är hyffsat. De behöver bli bättre mot springspelet den här säsongen om det ska gå hela vägen.

Colts har Manning och således hade de mest passningsyards i ligan förra säsongen. Men det kan också bero på att de inte hade mycket till springspel att luta sig mot. Manning kastade mer är någon säsong i sin karriär förra året och det är inte ett positivt tecken. Man sprang för fjärde minst yards i NFL, mycket tack vare en rätt kass offensiv linje. De gör ett rätt bra jobb när det gäller att skydda Manning men när det gäller att flytta på försvarare och öppna luckor till sin runningback är de inte imponerande. Inte heller har Colts gått ut och värvat några riktiga stjärnor, även fast de har förstärkt med ny talang. Vi får se om de gör några fler värvningar innan säsongen drar igång.

I free agency har Colts mest investerat i sin defensiv hittills. Bland annat genom att kontraktera Tommie Harris, defensive tackle, från Chicago och Ernie Sims, outside linebacker, från Philadelphia. I draften försökte de reparera sin offensiva linje med Anthony Castonzo i första rundan och Ben Ijalana i andra. Costanzo är en erfaren och tekniskt skicklig spelare som troligtvis kommer att få chansen från start medan Ijalana kan behöva lite mer arbete men har stor potential. Men det är svårt att komma in som rookie och spela bra på linjen. Särskilt med den förkortade försäsong som har varit nu. I tredje rundan valde man en defensiv linjespelare i Drake Nevis och i fjärde en runningback vid namn Delone Carter.

Nycklar till framgång: Peyton Manning måste hålla sig frisk och hans nya tackles måste skydda honom ordentligt. Sedan måste han få hjälp av sin runningback, om det blir Addai eller någon annan, så att han kan fortsätta att trumfa motståndarna i det taktiska spelet. I försvaret måste man bli mer konsekvent och hoppas att inte skadorna dra ned dem som, till viss del, förra säsongen.

3. Jacksonville Jaguars och Titans befinner sig i en övergångsperiod när det gäller deras quarterbacks. De är på många vis väldigt lika. Båda förlitar sig på ett exceptionellt springspel och brottas med ett mediokert passningsspel. I Jaguars har man David Garrard som med all trolighet kommer att starta för dem även nästa säsong. Men de vet att han inte kommer att vinna några mästerskap åt dem och därför valde man Blaine Gabbert i första rundan. Men han är inte redo att starta, åtminstone inte till den första matchen.

I springspelet gjorde Maurice Jones-Drew en jäkla insats förra säsongen. Tillsammans med sin offensiva linje och Jaguars fantastiska tailback Greg Jones såklart, som öppnade ytor till honom. MJD sprang för över 1,300 yards med ett snitt på 4,4. Det bar offensiven för ett Jaguars som låg i ligans bottenskikt i passningspelet. Garrards insats var som sagt medioker, inte usel men heller inte särskilt övertygande. Och det är svårt att se hur passningsspelet skulle ha blivit bättre till den här säsongen med tanke på att de tappade sin bästa receiver Mike Sims-Walker till Rams.

I free agency gick man ut och skriv kontrakt med Paul Pozluszny som är en linebacker från Bills. En duktig spelare och en ledare som säkert kan kliva in direkt och bidra. Annars har de inte gjort så mycket väsen av sig. I draften valde man Gabbert i första rundan och sedan valde man inte igen förrän i tredje då man plockade in en offensiv linjespelare vid namn William Rackley. En kille från en mindre liga, Patriots league, med stor potential som borde kunna bidra rätt tidigt. I fjärde rundan valde man Cecil Shorts, en wide receiver från en mindre skola som nog kan behöva lite arbete. Övergången till NFL brukar vara lättare för spelare från större skolor eftersom de där oftast har ett noga genomarbetat program. Sedan gick man ut och plockade hem två unga defensive backs till ett secondary som har haft lite motvind. Den intelligenta Chris Prosinski och den fysiske Rod Isaac.

Nycklar till framgång: Förutsatt att springspelet fortsätter hålla hög klass och försvaret spelar hyffsat? Att passningsspelet kommer igång, även fast jag har svårt att se hur det ska gå till. Ultimat vore om Garrard kan hålla fortet medan Gabbert sakta får pröva sig fram några matcher. Sedan avslutar Gabbert säsongen med ett par vinster och Jags slutar 9-7 och går till slutspel. Men det tror inte jag händer.

4. Tennessee Titans sitter som sagt i en liknande situation som konkurrenten Jaguars. Titans gick förvånansvärt ut och värvade Jake Locker i första rundan som nummer tolv. Ett överpris i mångas ögon då Locker har haft problem med sin träffsäkerhet i college och det är inte något som brukar öka drastiskt när quarterbacks flyttar upp till NFL. Han kan behöva en del jobb. För att slippa spela Locker i första matchen gick man ut och kontrakterade Matt Hasselbeck som inte direkt hade en lysande säsong i Seattle 2010. Han startade 14 matcher och kastade 12 touchdown och 17 interceptions. Det är inte bra. Jag tycker att Titans borde ha tittat på andra alternativ än 35-åringen, även fast det inte kryllade av dem.

Sedan har Titans, precis som Jaguars, ett mycket bra springspel. Däremot var passningsspelet såpass dåligt att motståndarna kunde fokusera mycket kraft på att stoppa Titans springsspel vilket gjorde att det var något mindre effektivt än tidigare år. Jag kan inte ens gissa vilka siffror Chris Johnson hade haft annars. Johnson är ligans näst bästa runningback efter Adrian Peterson, och ett under av produktion. Han sprang för 1,360 yards och 11 touchdowns förra säsongen. I skrivande stund är han inte under kontrakt men jag tar för givet att de löser det. Man har också wide receivern Kenny Britt, som är mycket bra men som borde börja bli lite frustrerad på att han inte får de bollar han förtjänar.

Titans försvar var inget vidare förra säsongen även fast man lyckades sätta en hel del press på motståndarnas quarterback och fick in hela 40 sacks under säsongen, jämfört med ligans snitt på 27. Nu har man förlorat Jason Babin till Eagles vilket är en tung förlust. Även i sitt secondary hade man problem. Förutom Cortland Finnegan är kvaliteten inte särskilt imponerande i ärlighetens namn. Man släppte fjärde mest yards i ligan i passningsspelet.

I draften valde man Jake Locker, quarterback, i första rundan och i andra rundan valde man Akeem Ayers, linebacker. Ayers är en ännu en pass rusher till Titans agressiva försvar. I tredje valde man Jurrel Casey, en flexibel tackle som kan sätta press centralt. I fjärde valde man en stark linebacker i Colin McCarthy och en explosiv och snabbfotad runningback i Jamie Harper. I övriga rundor valde man, i den ordningen, Karl Klug, DL – Byron Stingily, OT – Zach Clayton, DT – Tommie Campbell, DB.

Nycklar till framgång: Att Hasselbeck visar att han fortfarande har lite krut i sig, det är otroligt viktigt för Titans. Om han har en likadan säsong som förra året så kommer de att få det tufft. Försvaret måste kliva fram och prestera. Finnegan måste leda sitt secondary och hålla de stora spelen borta och ge Titans pass rush en chans att komma åt motståndarnas quarterback.

Hur skulle du tippa AFC South?

Nyheter

To Top