Nyheter

49ers krossar alla myter

Det här skulle inte vara San Francisco 49ers år. De hade en ny tränare som aldrig hade jobbat i NFL tidigare, fick ingen försäsong då spelarna kunde lära sig det nya systemet och de saknade ett explosivt anfallsspel. Nu har de vunnit sju matcher i rad.

San Francisco 49ers har förbryllat alla i år och de har krossat myten om hur ett lag ska vara för att vinna i dagens NFL. Den här säsongen skulle vara en uppbyggnadssäsong då 49ers som, med en ny tränare och många nya spelare, skulle slicka sina sår och förbereda sig för framtiden. Men nu har man vunnit sju raka matcher, är 8-1 sammanlagt, och har i stort sett säkrat vinsten i NFC West med nästan halva säsongen kvar.

Att vinna i dagens NFL

Vinnande lag i NFL de senaste åren har haft mycket gemensamt. De har haft en stjärna som quarterback och ett explosivt passningsspel. Försvaret har kommit i andra hand och springspelet har mest funnits där som ett komplement till spelet i luften. För att balansera. Se bara Packers, Saints, Colts och Patriots. Allt det talas om är att NFL är en liga som mer och mer har kommit att handla om passen.

San Francisco 49ers har tredje minst passningsyards i ligan hittills i år. De har en rätt medioker quarterback i Alex Smith, ytterst få explosiva spel och deras offensiv bygger mest på springspelet med Frank Gore och rookien Kendall Hunter. Man minimerar misstagen, tar sig sakta men säkert uppåt i planen och gör inte särskilt mycket poäng.

Framförallt bygger 49ers framgång på deras försvar. I defensiven är man specialister på att stoppa springspelet med en ypperligt bra kombination av defensiv linje och linebackers. NaVorro Bowman och Patrick Willis kan mycket väl vara det bästa inside linebacker-paret som spelar i NFL i dag. Många skulle nog säga att den snabbe Willis är ligans bästa spelare på sin position.

artikeln fortsätter…

Patrick Willis anses brett vara den bästa inside linebackern i NFL. Det är framförallt hans snabbhet som gör att han står ut från mängden.

Färre misstag – fler fångade chanser

Alex Smith gick som förstaval i draften 2005, före till exempel Aaron Rodgers. Han hade ingen bra start på sin karriär i NFL och sin första säsong fick han bara spela sporadiskt. Han avslutade säsongen med bara en touchdown – och elva interceptions. Och det skulle inte bli mycket bättre. Smith hade skadeproblem från och till och hade problem med sin tränarstab, under en tid blev han till och med anklagad av sin egen huvudtränare för att fejka skada, och fortsatte att kasta interceptions. Smith har varit en besvikelse hittills i sin karriär och innan den här säsongen var det många fans som vill se honom utbytt.

Men man ska komma ihåg att Smith har haft sex olika offensiva koordinatorer på sina sex första säsonger. Det lär ju inte ha underlättat.

I år spelar han bättre än någonsin. Han har kastat 11 TDs och bara 3 INTs. Harbaugh sätter honom inte på några större prov men man kan ändå se att han tar bättre beslut när han väl kastar bollen. Hans träffsäkerhet ser också bättre ut och det kan säkert bero på att han är frisk och spelar med självförtroende. Det ska bli riktigt spännande hur Smith kommer att prestera när han möter ett Packers, Saints eller Patriots som kanske gör trettio poäng och han tvingas att kasta bollen när försvaret vet att han kommer att göra det.

Jim Harbaugh, 49ers nya tränare, har fått sitt nya lag att spela med självförtroende. Det sägs att han har tagit laget tillbaka till grunderna. Varenda detalj är viktig och det handlar om att minimera misstag och utnyttja motståndarnas. Det har de verkligen gjort. Frågan är hur långt de kan nå? Långt, om du frågar den nya tränaren.

I början av säsongen berättade Harbaugh en historia för sina spelare om sin barndom. Hans pappa Jack var också fotbollstränare och familjen flyttade runt mycket. När de satte sig i bilen och lämnade en stad för nya äventyr brukade hans pappa skrika till sina barn:

Jack: Vem är bättre än oss?!?!

Barnen: Ingen!

Nu skriker 49ers spelare samma sak.


Hur långt tror DU att 49ers kan gå i år?

Nyheter

To Top