Nyheter

40 sekunder som gör en karriär

Tiden mellan spelen i amerikansk fotboll är ofta lika intensiv som när bollen är i rörelse. Åtminstone för lagets quarterback. Hur en spelare hanterar de 40 sekunderna definierar ofta hans karriär.

I den här artikeln ska vi gå igenom vad som händer under de 40 sekunderna som lagen har på sig från slutet av det föregående spelet till när tiden på spelklockan tar slut. Men vi kan knappast gå in på alla personers uppgift. Målet är att lyckas förmedla precis hur mycket en professionell quarterback måste hålla i huvudet under ett enda spel.

Vi kommer att fokusera på en situation där spelet kommer från tränarna på sidlinjen. I en no huddle-offensiv, i högt tempo där spelarna inte samlas mellan spelen, skiljer det sig så klart en hel del. Då kan det ofta vara quarterbacken själv som väljer vad laget ska göra från ett mindre urval av olika spel.

Sekunderna

Det börjar med en visselpipa. Spelet är över, domarna hämtar bollen och kedjegänget hastar upp till linjen. Quarterbacken skaffar sig en uppfattning om situationen. Blev det inte fyra nya försök? Vad är situationen på nästa spel? Några av lagkamraterna joggar mot sidlinjen där tränare signalerar ut vilka som ska vara på planen för nästa spel.

Här väntas quarterbacken hålla lite koll på att rätt spelare kommer in på planen innan han samlar laget. Fem sekunder har redan gått.

Den offensiva koordinatorn meddelar nästa spel via en högtalare i quarterbackens hjälm: ”East Right Flop, V Right all the way outside, Y Left, Fake 396 Bag, V Hinge, Z Puck”. Quarterbacken samlar sina medspelare och upprepar spelet för dem. Ovan nämnda spel är inte påhittat utan blev berömt i en video där Aaron Rodgers stapplade sig igenom det för sitt Green Bay Packers.

I den långa raden av ord får vi veta formationen, om laget ska flytta runt någon spelare före snap, huruvida det är play action som gäller och vilka passmönster spelarna ska springa. Femton sekunder har gått. Alla spelare joggar iväg till sin utgångsposition. Quarterbacken dubbelkollar att alla är på rätt plats. Han slänger en extra blick på den där rookien. Tjugo sekunder har gått.

Nu har quarterbacken tid att slänga ett öga på försvaret. Vilka spelare är inne? Har de slängt in extra cornerback? Ja, det har de. Var är försvarets safetys? De står djupt på varsin sida av planen. Kan de vara i någon form av cover 2? Det ser ut som det men chansen finns att försvaret roterar sina positioner efter spelets start. Men de är helt klart i ett zonförsvar.

Trettio sekunder har gått.

Quarterbacken ställer sig i position. Sparkar bakom sin kropp med den ena foten för att sätta sin tight end i rörelse ut mot sidlinjen. Några av försvarsspelarna ropar och pekar, safetyn rör sig lite närmare linjen men de håller i stort sett sina positioner. Trettiofyra sekunder har gått.

”Hut”. Bollen vilar säkert i centerns händer. Laget har ju bestämt att de ska starta spelet på andra signalen. Middle linebackern ryckte dock till lite. Det verkar som att han ska komma på blitz. Quarterbacken skriker åt sin rookie running back att han ansvarar för linebackern om blitzen kommer. Publiken vrålar. Trettiosex sekunder har gått. Rookien skriker ”va?”.

Quarterbacken upprepar sig för sin running back. Trettioåtta sekunder har gått. Han klappar med händerna och skriker ”hut”. Nu är det bråttom. Bollen kommer med en sekund kvar på spelklockan.

Nu ska försvaret läsas, ett beslut fattas och kastet måste iväg på drygt tre sekunder. Håller han bollen längre än så säger oddsen att försvaret har hunnit fram och att han avslutar spelet på marken. Bollen lämnar quarterbackens hand och laget plockar upp sex viktiga yards. Sedan börjar allt om igen.


Nyheter

To Top