Historia

Min favorit Super Bowl: LII

Vi fortsätter serien om redaktionens favoritfinaler och det är dags för en lite nyare Super Bowl. Det är historien om underdogsen som tog sig hela vägen och ställde sig nos mot nos mot den eviga dynastin. Jag talar förstås om Super Bowl 52 mellan Philadelphia Eagles och New England Patriots

Vad: Super Bowl LII (52).

Var: U.S. Bank Stadium, Minnesota.

När: 4 februari 2018.

Mellan: Philadelphia Eagles – New England Patriots.

Hur gick det: Philadelphia Eagles vann med 41-33.

Matchens värdefullaste spelare: Nick Foles, QB, Eagles.

Varför: Denna Super Bowl innehåller så oerhört många fantastiska historier att det är svårt att välja vad som gör den så speciell. Hundmaskerna, crisco på stadens lyktstolpar, legenden om Nick Foles…storlek, The Philly Special, hästbajsätning, Meek Mill, Halapoulivaati Vaitiai och många fler legender. Hursomhelst så är Eagles grundsäsong urstark och de ser ut att ha ett slagkraftigt lag tidigare än beräknat, detta är bara Doug Pedersons andra år som HC och laget är fortfarande under utveckling. Katastrofen slår till med full kraft när Eagles möter Rams på bortaplan vecka 14. Carson Wentz som spelat på en MVP-nivå under säsongen drar sönder korsbandet och säsongen är helt i gungning. Laget förlorade veckan innan mot Seattle och nu hade de ett tufft läge mot Rams. Skulle allt gå om intet? Men istället föds legenden om Nick Foles, den förlorade sonen som återvänt som backup.

Trots 13-3 och en första seedning ses Eagles som underdogs av de flesta, och framförallt av spelbolagen, genom hela slutspelet och spelarna omfamnar epitetet och efter vinsten i först slutspelsomgången mot Falcons tar Lane Johnson och Chris Long på sig var sin hundmask. Eaglesfansen är inte sena att haka på och maskerna säljer slut. Av bara farten gör de slarvsylta av Vikings när de vinner med 38-7 på hemmaplan i NFC Championship Game. Nu står bara de förhatliga patrioterna från New England mellan Eagles och Lombardin. Det är nog inget Eaglesfan som inte har förlusten i 2004 års Super Bowl mot Patriots på näthinnan där och då. Värt att notera är att även den säsongen mötte Eagles både Falcons och Vikings på sin väg genom mot finalen mot Patriots, dock i omvänd ordning.

Så till själva finalmatchen. Eagles kommer till spel utan tongivande spelare som Jason Peters, Jordan Hicks, Darren Sproles och såklart Carson Wentz. I New England bänkas Malcolm Butler, som spelat 98% av lagets defensiva snaps under säsongen, precis innan match. Han ses gråtande under uppladdningen när han fått beskedet att han inte kommer få spela. Orsaken är än idag oklar, men något som Belichick fått mycket kritik för i efterhand. Pink sjöng nationalsången trots att hon var influensasjuk, en hedervärd och stark insats.

Matchen startar i ett högt tempo där lagens offensiver driver fram och tillbaka över banan. Försvaren spelar bättre i Red Zone och i halvtid står det ”bara” 22-12 till Eagles trots att flera rekord har slagits, bland annat Super Bowl-rekordet för flest antal yards tillsammans i halvtid (673) och första gången båda quarterbacks kastat för 200 yards i halvtid. I första halvlek kommer också det spel som kommit att definiera matchen, The Philly Special. Tidigare under matchen har Patriots försökt sig på ett liknande spel där Tom Brady smyger sig sopren på högerkanten men kan inte ta emot passningen, Brady ser gammal ut och hånskratten haglar. Med 34 sekunder kvar innan halvtid har Eagles bollen på Patriots 1-yards linje och en orange fyra på kedjedomarnas skylt. 4th and 1, Nick Foles tar några steg fram som för att ropa ut ett spel till sina linjemän, han tar ett steg åt höger bakom Lane Johnson och bollen snapas. RB Corey Clement tar emot den, springer till vänster och passar bakåt till backup TE Trey Burton som slänger upp en mjuk passning ut till…Nick Foles som smugit sig ut bakom Lane Johnsons skugga. Touchdown Eagles! Spelet kom att förevigas utanför Eagles hemmaarena där man kan se Nick Foles gå fram till Doug Pederson och ställa frågan ”You want Philly-Philly?”, Budweiser vars reklamslogan Dilly Dilly blivit en stor meme under säsongen står för kalaset när de inser kopplingen. Justin Timberlake stod för underhållningen i halvtid en habil men sval insats.

Andra halvan av matchen fortsätter som den första med båda lagens offensiver som gör lite som de vill. Matchen böljar fram och tillbaka och när Eagles håller en osäker fempoängsledning i sin hand driver Patriots för att råna Philadelphia på segern. Finns det något värre än att möta Tom Brady med två minuter kvar och segervittring? Tveksamt. Men när klockan närmar sig 2 minute warning kommer spelet som förändrar allt, matchens första tongivande försvarsspel sker när Brandon Graham bryter sig fram och slår bollen ur Tom Bradys hand. Derek Barnett plockar upp den och Eagles förvaltar spelet till ett field goal. Med åtta poängs ledning finns dock chansen kvar för Patriots. 1:05 kvar på klockan skrämmer inte Tom Brady. Efter att ha konverterat 4th and 10 och tagit sig till sin egen 49-yards linje är det 9 sekunder kvar på klockan. Det är nu eller aldrig. Brady snapar bollen, är nära att bli sackad men tar sig undan, laddar upp kastarmen och tar ett kliv framåt och släpper iväg sin hail mary. Tystnaden är öronbedövande. Bollen landar i en hög av spelare och den studsar omkring för en kort sekund innan den faller till marken. Det är över. Fly Eagles Fly.

När tonerna av Meek Mills Dreams and Nightmares ekat ut i Eagles omklädningsrum och krutröken lagt sig på planen ser vi verkligen vidden av den offensiva holmgång som finalen var. Flera rekord slogs, framförallt kombinerade lagen för mest yards i en match någonsin med 1 151 yards tillsammans. Brady slog också rekordet för mest passnings yards i en slutspelsmatch med 505 och mest antal yards för ett förlorande finallag. För andra gången i historien gjordes +70 poäng i en Super Bowl. Matchens 74 poäng är endast en poäng från rekordet från -94.

Min favorit Super Bowl: LII

Nyheter

To Top