Matchrapporter

Vecka 11 – Petermans katastrofala debut och Saints comeback

Nathan Peterman kastade fem interceptions på en halvlek. Rekord! Foto av: Harry How/Getty Images.

En katastrofal debut av Bills rookie Nathan Peterman, en fantastisk comeback av Saints och Vikings och Eagles totala dominans var söndagens stora händelser. Men vi har naturligtvis samlat allt av intresse från söndagens matcher.

Miami Dolphins – Tampa Bay Buccaneers 20 – 30

Två gamla gunslingers – Jay Cutler och Ryan Fitzpatrick inledde friskt. Fitz kastade för två touchdowns i första halvlek och Cutler för en touchdown och tre interceptions. En rättvis ledning med 20 – 7 för Buccaneers i halvtid alltså.

Miamis räddning var att Cutler tvingades gå av i slutet av första halvlek med förmodad hjärnskakning varpå Matt Moore kunde göra matchen riktigt spännande. En kvittering med 3 minuter kvar räckte dock inte, Tampa Bay lyckades för ovanlighetens skulle sätta en viktig spark och avgjorde med 4 sekunder kvar. Vinstmarginalen drygades ut med 7 poäng till när Dolphins försökte hålla bollen vid liv på den efterföljande avsparken i ett desperat försök att slutligen nå motståndarnas end zone.

Miami har fyra raka förluster och möter nu regerande mästarna och divisionsrivalerna Patriots i två raka matcher. Man kan nog säga att den här säsongen är över.

Chicago Bears – Detroit Lions 24 – 27

I en match där Lions och Stafford stod för det bästa quarterbackspelet och Bears och Jordan Howard stod för det bästa springspelet så var det lagets kickers som var den avgörande skillnaden.

Med 100 sekunder kvar av matchen tog Detroit ledningen med tre poäng via ett 52 yards field goal av Matt Prater. 92 sekunder senare hade Bears rookie-quarterback Mitchell Trubisky tagit laget till Lions 46:e yardlinje och gav därmed lagets kicker Connor Barth en utmärkt möjlighet att ta matchen till förlängning. Barth missade målställningen med minst 10 meter.

Avgörande blev också Trubiskys borttappade snap som D.J. Hayden i Lions plockade upp och sprang in för touchdown. Lions och Matthew Stafford gör vad dom kan för att hänga på Vikings i toppstriden i NFC North.

Cleveland Browns – Jacksonville Jaguars 7 – 19

Två bra försvar och två uselt spelande quarterbacks. Det var vad denna matchen med minst sagt lågt underhållningsvärde hade att bjuda på. Deshone Kizer i Browns lyckades vara sämre än Blake Bortles i Jaguars. Den sistnämnde hade viss hjälp av Leonard Fournette – lagets running back som sprang för 11 yards på 28 försök.

Matchen var jämn ända fram till matchens två sista minuter där kombinationen dålig quarterback för Browns och bra försvar för Jaguars ledde till en strip sack och touchdown för Jaguars.

Browns första seger för säsongen kommer dock allt närmare.

Green Bay Packers – Baltimore Ravens 0 – 23

Baltimore Ravens tog en livsviktig seger mot ett decimerat Green Bay på anrika Lambeau Field. Gästerna var inte bara ofina nog att vinna matchen, Ravens lät inte hemmalaget göra en enda poäng. 23-0 blev resultatet.

Det var två svaga anfall som inte fick till det. Ravens hade störst problem och flyttade inte bollen efter vilje. Men Packers QB, Brett Hundley, var direkt dålig och hade stora problem med Ravens försvar, Hundley kastade tre interceptions, fumblade en gång och sackades sex gånger. Förutom Hundleys fyra turnovers så hade Packers ytterligare en fumble och tre turnovers efter att ha misslyckats på fjärde försök.

Baltimores outside linebackers, Terrell Suggs och Matt Judon, stod för fina insatser med två sacks vardera. För Baltimore innebär segern att laget hänger på i jakten på wild card-platser i den svajiga AFC-konferensen, Ravens är nu 5-5. Packers är också 5-5, men utan Aaron Rodgers som sminkör är detta laget inte speciellt vackert.

Houston Texans – Arizona Cardinals 31 – 21

Blaine Gabbert och Tom Savage är två otroligt ointressanta quarterbacks men båda bjöd troligen på sitt bästa spel i en match där även Texans försvar vaknade till liv. Kanske kunde Gabbert inte riktigt testa Texans bakre försvar på samma sätt som de råkat ut för de senaste matcherna men sättet som Texans försvar kunde stoppa Adrian Petersons springspel på gav även möjlighet att sätta lite extra resurser i den bakre delen av försvaret.

Rookien D’Onta Foreman i Texans avgjorde matchen genom att springa in två touchdowns för Texans i matchens sista quarter men skadade dessvärre sin hälsena vid sin sista touchdown. Hans genombrottsmatch blev troligtvis också säsongens sista.

D’Onta Foreman #27 i Houston Texans gör matchens sista touchdown precis samtidigt som hans hälsena går av och säsongen är över. Foto av: Bob Levey/Getty Images.

Minnesota Vikings – Los Angeles Rams 24 – 7

Efter en imponerande första drive av Rams som ledde till touchdown var det här en match som Vikings dominerade på båda sidor av bollen. Starkt linjespel öppnade luckor för Vikings egna springspel och stängde ner Rams dito.

Ett par kostsamma tappade passningar av Rams rookie Cooper Kupp att jämföra med några fantastiska spel av Vikings alltmer starkt lysande anfallsstjärna Adam Thielen var en tydlig skillnad i matchen och det som till slut ledde till att Vikings kunde vinna komfortabelt inför en högljudd hemmapublik.

Case Keenum vann matchen mot fjolårets kollega Jared Goff och visade att han förtjänar att få leda det här Vikings-laget tillsvidare.

New Orleans Saints – Washington Redskins 31 – 34

En match som Washington dominerade i 54 minuter fick ett förkrossande slut. Under matchens sista tre minuter gjorde Saints 15 poäng för att ta matchen till förlängning. Där ledde ett par tappade passningar av Washington och fantastiskt springspel till att Saints kunde avgöra med ett fieldgoal efter drygt sju minuter.

Kirk Cousins i Washington spelade fantastiskt hela matchen igenom men överskuggades ändå i matchens slutskede av Drew Brees i Saints som satte sina 11 sista passningar i matchen.

Saints har nu vunnit åtta raka matcher efter sina två inledande förluster och åker nästa vecka till Los Angeles för att visa Rams vilket anfall som är hetast just nu i NFC.

Dubbel otur för Washington var att lagets mångkunnige running back Chris Thompson skadade sig och sannolikt missar resten av säsongen.

New York Giants- Kansas City Chiefs 12 – 9

Giants har tydligen inte gett upp säsongen. En match som kändes perfekt för Kansas City Chiefs att väcka liv i sitt anfall blev istället en match där Giants väckte liv i sitt försvar.

Chiefs gjorde ingen touchdown under hela matchen och lät såväl Alex Smith som Travis Kelce agera quarterbacks som kastade interceptions, totalt tre stycken.

Giants spelare och huvudtränare rensade enligt uppgift luften vid ett möte i veckan. Det och matchens enda touchdown av Orleans Darkwa avgjorde troligen den här matchen.

Chiefs har förlorat fyra av sina fem senaste matcher och försämrade dessutom huvudtränaren Andy Reids utmärkta statistik – han har nu 16 vinster och 3 förluster i matcherna efter att hans lag haft vilovecka.

Los Angeles Chargers – Buffalo Bills 54 – 24

Siffrorna indikerar en av årets mest överlägsna segrar i NFL men den riktiga berättelsen här var Bills rookie – quarterback Nathan Peterman som fick göra sin första start efter en omryktad maktkamp inom Bills där lagets offensiva koordinator ställt ett ultimatum – “bänka Tyrod eller sparka mig”. Rick Dennison kom betydligt närmare att bli sparkad efter att Peterman kastat rekordmånga fem interceptions i matchens första halvlek varpå Tyrod Taylor fick ta över rodret igen.

Chargers lyckades göra 27 poäng i andra quartern till följd av haveriet och fick igång lagets stjärn-receiver Keenan Allen ordentligt – 12 mottagningar för 159 yards och två touchdowns. Joey Bosa var matchens gigant, ett ständigt orosmoment för Bills hela matchen och låg bakom två av lagets interceptions och en strip sack som ledde till touchdown.

Bills har ett rejält hål att klättra upp ur nu och det blir intressant att följa turerna kring lagets quarterbacks och offensive koordinator denna veckan.

Oakland Raiders – New England Patriots 8 – 33

Raiders försvar som spelar på en historiskt dåligt nivå mot historiens bästa quarterback. Det var ingen direkt överraskning att Tom Brady och Patriots körde över Oakland Raiders. Även försvaret dominerade, med två viktiga turnovers i första halvlek för att på allvar hålla Raiders borta ur matchen. Raiders kunde springa bollen bra men när de låg under med 24-0 knappt en minut in i andra halvlek spelade det ingen roll. Matchen var över. Patriots lät Brady stanna inne ett tag till, onödigt länge. Raiders visade igen att de har inget i ett slutspel att göra, bara blicka vidare till 2018.

Denver Broncos – Cincinnati Bengals 17 – 20

Broncos har stora quarterback – problem. I en match där försvaret äntligen lyckades hålla jämna steg mot motståndarna så var Osweiler anledningen att man förlorade på grund av alltför många missade passningar och allmänt låg spelkvalitet genom hela matchen.

Andy Dalton på andra sidan är precis tillräckligt bra för att vinna mot spelare av Osweilers kaliber och kunde punktera matchen med en touchdown – passning till A.J. Green i mitten av sista quartern.

Broncos skapade lite dramatik mot slutet men hotade aldrig riktigt trots en reducering till slutresultatet med fem minuter kvar av matchen.

Vontaze Burfict i Bengals svarade på frågan – “varför har Bengals honom kvar när han ställer till med så mycket problem?” – genom att vara lagets kanske bästa spelare och dessutom forcera fram en viktig fumble som gav Bengals bollen i matchens slutskede.

Äntligen något positivt att säga om Vontaze Burfict #55. På bilden forcerar han den matchavgörande fumble som gjorde att Bengals kunde hålla undan för Broncos i matchens slutskede. Foto av: Dustin Bradford/Getty Images.

Dallas Cowboys – Philadelphia Eagles 9 – 37

Eagles tog upp vart de lämnade innan bye-week och vann relativt enkelt i Dallas mot ett hemmalag som fortfarande var utan RB Elliot, LB Lee och LT Smith, Matchen, med bara fem flaggor, var i det närmaste över i slutet av den tredje kvarten.

Philadelphias första drive, som mynnade ut i 7 poäng, innehöll 8 spel varav 4 pass och 4 spring och 6 3rd downs.Cowboys lyckades också bra med variationen tidigt men fick nöja sig med field goals. Bryant var det främsta hotet framåt men två INT av Prescott stoppade Dallas från stora spel. Båda försvaren spelade bra i första, de två INT som Dallas gav upp resulterade i missat FG och punt för Eagles och hemmaförsvaret satte bra press på Wentz som efter den första driven inte lyckades med mycket i första halvlek.

I andra halvlek började Eagles som i den första med en TD och 2 point conversion via rookie Clement. Eagles springspel var över 200 yards för dagen med bra blockering av OL. När RB Ajayi hade ett 71 yards spel på nästa drive, från djupt i egen planhalva, öppnade det upp för en TD för WR Smith och en 2 point conversion till. Efter det kom Dallas aldrig tillbaka, Prescott hade istället två INT till, den första efter en bra pass rush av Barnett som ledde till försvars-TD och den tredje lyckade 2 point conversion på fyra försök, den andra efter ett spel i endzone som CB Jenkins plockade upp. 37-9 och reserv-QB Rush kom in på slutet för Dallas.

Cowboys är nu fyra vinster efter Eagles och får ge upp divisionen och hoppas på en Wild Card plats i slutspelet. LT Smith saknades idag också men ersättaren Bell gjorde mycket bättre ifrån sig än vad Green gjorde mot Falcons. Men utan Elliott och Lee blir det svårt för Cowboys att gå långt.

Dak Prescott #4 i Dallas Cowboys hade en tung kväll hemma mot Philadelphia Eagles och kastade tre interceptions. Foto av: Tom Pennington/Getty Images.