College

Den nye Manziel?

Oklahoma Sooners quarterback, Baker Mayfield, är storfavorit att plocka hem Heisman-trofen senare i december. Den rörlige lille playmakern har en fantastisk förmåga att göra spel på planen, men samtidigt verkar Baker ha Johnny Manziels förmåga att göra fel vid sidan av den.

Mayfield har gått den långa vägen. Han var walk-on först på Texas Tech, där han blev den förste Walk-on quarterbacken att starta redan under sitt första år. En dispyt med coacherna efter den den första säsongen gjorde att Mayfield valde att lämna skolan. Nästa destination blev Oklahoma, där han också var en walk-on.

När han väl slog sig in som starter för Sooners så överglänste han sina konkurrenter och har gått och blivit collegefotbollens kanske mest dominanta spelare. På snart tre säsongen med Sooners har Mayfield passat för över 10´000 yards, till 102 touchdowns, och enbart 20 interceptions. Detta är gjort på 34 matcher. Med den lilla kroppen, de snabba fötterna, den briljanta fotbollshjärnan, och förmågan att göra spel, så påminner han en del om Johnny Manziel. Ni vet den tidigare Texas A&M och Cleveland Browns QB:n som slarvade bort sin karriär i festvimlet.

Baker Mayfield påminner inte bara om Manziel på planen, utan tyvärr också vid sidan av den. I februari tidigare detta år så blev han arresterad för att ha varit överförfriskad. Mayfield försökte fly från polisen och blev ikapp jagad och fick sig en redig tackling. Händelsen spelades in på film och spreds väldigt snabbt. Under denna höst har quarterbacken hamnat i rampljuset av fel anledning vid två tillfällen. Dels var det efter mötet med Ohio State, där Oklahoma vann på bortaplan. I segeryran efter matchen fick Mayfield tag i en flagga som han under stor uppståndelse ”planterade” i mittcirkeln på planen. En gest som de flesta tydde som något väldigt respektlöst. Efter matchen fick Sooners-spelaren be om ursäkt och förklara att det inte var meningen att håna motståndarna.

Senaste incidenten var i helgens möte med Kansas. När lagens kaptener skulle skaka hand inför slantsinglingen så vägrade Kansas spelarna ta Mayfield i handen.

Senare under matchen ska Mayfield besvarat häcklande av motståndarfans med att ”Kansas should stick to basketball”, vilket refererar till att Kansas fotbollslag är hopplöst dåligt medan basketen på skolan är bar. I den andra halvleken av matchen så åkte Mayfield på en tjuvsmäll när han rätt långt efter passning blev hårt tacklad av en Kansas försvarare. Några spel senare gjorde Oklahoma en touchdown och Baker Mayfields aktioner efter den är det som fått honom i det felaktiga rampljuset på nytt. Se själva.

Vissa hävdar att det respektlösa sättet som quarterbacken visade upp borde diskvalificera honom från Heisman-trofén, andra menar att det inte är en så stor sak. Oklahoma straffade sin spelare genom att inte låta honom starta i den viktiga matchen mot West Virginia på lördag, ett straff som kan vara så kort som ett spel om Oklahoma så vill.

Är Mayfield den nye Manziel? Det är en diskussion vi får vänja oss vid då Baker Mayfield kommer granskas inför kommande NFL-draft. I ena vågskålen ligger alla fantastiska spel han gör, i andra ligger storleken och de något omogna beteende som riskerar att sabotera karriären. För lagen i NFL är det en fråga som bör besvaras innan draften, är han en spelare att lägga sin karriär i händerna på. Medan vi väntar på att den frågan ska besvaras är det bara att passa på att njuta av en av collegefotbollens bästa spelare.

Nyheter

To Top