Mat och recept

Söndagsmiddagen – Ett omaka par

Denna söndag blir det en rätt speciell kombination, friterad kyckling och våfflor. De två känns rätt omaka vid första tanken, men i USA har det faktiskt serverats våfflor med kyckling i 300-400 år. Jag har valt att kombinera Hot chicken från Nashville med cheddarvåfflor och en riktigt smarrig BBQ-sås. 

Det sägs att den heta friterade kycklingen föddes i en hämndaktion för ett utsvävande uteliv. Det var på 1940-talet som James Thornton Prince levde det glada livet med sena kvällar och många kvinnor. Prince leverne uppskattades inte av den dåvarande flickvännen som i en sorts passiv-aggressiv hämndaktion efter att James spenderat en natt ute på vift. Den svartsjuke och förbannade kvinnan ska ha kryddat pojkvännens friterade frukost kyckling med het peppar som ett straff för hur han betedde sig. Men istället för att i sin bakfylla våndas av hettan i maten så tyckte James Thornton Prince att det var vansinnigt gott och han såg med sin bror till att utveckla receptet. 1945 startade bröderna en restaurang i Nashville. Den heta friterade kycklingen blev snabbt en succé i staden och har med tiden blivit stor även i staten Tennessee och i övriga USA.

När det gäller kombinationen av kyckling och våfflor, en kombination som inte riktigt hör till vanligheten för oss svenskar, så går det att spåra till 1600-tal och Pennsylvania. Där och då serverades det våfflor med kokad kyckling och sås. På 1930-talet började folk äta kyckling och våfflor på det sätt som lagas i detta recept. Bland annat var det mängder av jazz-musiker i New York stadsdelen Harlem som efter sina sena gig drog sig till restaurangen Wells där måltiden serverades. Musikerna hade inte haft tid att äta middag och det var lite för långt kvar till frukost, då vart kycklingvåfflorna ett perfekt mellanting.

Det är kanske inte den grannaste måltiden att servera men jag kan garantera att det är en succé för både stora och små.

20161209_183631Nashville Hot Chicken

3 st kyckling filéer

2 ägg

2,5 dl mjölk

1 ½ tsk salt

1 tsk peppar

3,5 dl mjöl

0,5 l fett ( Jag kör matolja, men egentligen ska det vara ister).

2 (eller efter önskemål) tsk cayennepeppar

Dela kycklingen i lagom stora bitar, 3-4 per filé. Blanda mjölken, äggen, saltet, cayennepepparn, och svartpepparn. Lägg kycklingbitarna i mjölkblandningen, låt ligga i ca. 10 minuter. Häll mjölet, vill ni ha mer styrka så ha i lite cayennepeppar, i en tallrik och rulla kycklingbitarna så de är helt täckta av mjöl. Värm fettet i en gjutjärngryta och när det är hett så lägger du i kycklingen. Stek tills bitarna är gyllenbruna, runt 5 min per sida, sänk till medium värme och täck med lock. Laga ytterliga 15 minuter, sista 5-10 utan locket så det blir krispigt.

Cheddar Waffles

5 dl mjöl

1 msk bakpulver

1 ½ msk strösocker

2 tsk salt

5 dl röd mjölk

2 ägg

5 msk osaltat smör

3 dl riven cheddar

1 tsk hackad persilja

En nypa svartpeppar

Blanda de torra ingredienserna, mjöl, bakpulver, socker och salt. Tillsätt ägg, mjölk och det smälta smöret. Blanda en jämn smet. Tillsätt cheddar, persilja och svartpeppar. Värm våffeljärnet, ha  smör i den varma pannan och grädda dina våfflor.

 

BBQ-Sauce 

1,5 dl farinsocker

1,5 dl ketchup

0,75 dl rödvinsvinäger

0,75 dl vatten

1 msk worcestershiresås

1,25 msk senapspulver

1 tsk paprikapulver

1 tsk salt

1 tsk svartpeppar

Tabasco efter smak.

Blanda ingredienserna, helst i en mixer, tills det är en slät sås. Minska på sockret om ni vill ha en mindre söt sås, öka tabascon om ni vill ha mer styrka och öka worcestershiresåsen om ni vill ha en BBQ-sås som är mer åt ”steaksauce”-hållet.

Nyheter

To Top